Gnojna angina - sve što bi trebalo da znate o načinu prenošenja i lečenju

27. mart 2023.

4 MIN


Cover Image for Gnojna angina - sve što bi trebalo da znate o načinu prenošenja i lečenju

Infekcija grla koju, u najvećem broju slučajeva, izaziva bakterija iz grupe streptokoka, naziva se gnojna angina. Najčešće se javlja kod dece, i to uzrasta od tri do petnaest godina, zbog čestog znojenja prilikom aktivnosti, pogotovo po hladnom vremenu. Ni odrasli nisu pošteđeni, ali se kod dece češće javlja, usled nerazvijenog odbrambenog sistema organizma. U slučaju odraslih, veću predispoziciju za gnojnu anginu imaju oni sa sa nekom hroničnom bolešću koja slabi imuni sistem, te se na taj način stvara pogodno tlo za razvoj infekcije. Takođe, osobe sa uvećanim krajnicima imaju veću verovatnoću da obole od gnojne angine. Gnojna angina je najučestalija u zimskim mesecima.

Kako se gnojna angina prenosi

Gnojna angina se prenosi kapljičnim putem, dakle, preko kontakta sa sadržajem iz nosa ili grla, kašljanjem ili kijanjem. Ova infekcija se lako i brzo širi među decom. Najviše slučajeva gnojne angine se dešava u vrtićima i osnovnoj školi, pogotovo u nižim razredima.

Nastanak gnojne angine

Krajnici i gnojna angina su usko povezani. Prilikom upale krajnika formiraju se gnojni čepovi koji su odgovrni za nastanak gnojne angine.

Mimo bakterija iz grupe streptokoka, za nastanak gnojne angine odgovorni su i virusi i gljivice. Da li će se neko zaraziti i dobiti gnojnu anginu zavisi od jačine imuniteta i vrste kontakta sa zaraženom osobom. Kada je reč o vrsti kontakta, u obzir se uzimaju dve varijable: dužina kontakta i količina prenetog virusa tokom kontakta.

Simptomi gnojne angine

Intenzitet simptoma može da varira od osobe do osobe, a u najtežim slučajevima, otok je takav da onemogućava gutanje.

Gnojna angina sa sobom nosi:

  • Visoku temperaturu
  • Natečenost krajnika
  • Bele, žute ili braon čepove u ustima
  • Slabost i malaksalost
  • Kašalj
  • Otežano gutanje uz jak bol

gnojna-angina1

U nekim slučajevima, bol se širi prema ušima i vratu. Kada se upala pojačava, a antibiotici ne pomažu, limfne žlezde počinju da otiču i bolne su na dodir. Takođe, neprijatan zadah, “suvo” grlo, kao i izmenjen glas, mogu da budu prateći simptomi gnojne angine.

Gnojna angina kod dece

Gnojna angina se kod dece obično javlja naglo, uz visoku temperaturu. Pre nastanka jačih simptoma dete može da bude neraspoloženo i umorno, ali to samo po sebi ne upućuje na gnojnu anginu. Ako dete odbija da jede, to je već signal roditelju da ga nešto muči.

U zavisnosti kako nastaje, postoje dve vrste angine: primarna i sekundarna.

Primarnu anginu izazivaju streptokoke i tada je žarište upale u samom grlu. Sekundarna gnojna angina nastaje usled komplikacije druge bolesti, kada je dečiji imunitet već oslabljen. Uzrok nastanka te vrste angine je u infekciji gornjih disajnih puteva, a može da bude i usled upale uha.

Ukoliko se detetu desi više puta godišnje da oboli od gnojne angine, radi se o takozvanim akutnim upalama.

Ukoliko gnojna angina traje duže od tri meseca, tada se upala smatra hroničnom.

Lečenje

Kada lekar izvrši pregled i obavi potrebne analize, postavlja dijagnozu gnojne angine. Tada donosi odluku da li je potrebno uvesti antibiotik. Pored antibiotika lekar može da prepiše i lekove protiv bolova, neka sredstva za ispiranje grla ili septolete koje mogu ublažiti bol. Ispiranje slanom vodom takođe može pomoći.

U slučaju da stanje ne zahteva upotrebu antibiotika, pacijentu se savetuje da ipak miruje. Tokom lečenja, mekša i prohlađena hrana daje snagu telu da se aktivno bori protiv infekcije. Podjednako treba voditi računa o hidrataciji tela, u čemu pomažu prohlađeni čajevi, voćni sokovi i voda.

Dobra vest je da lečenje od gnojne angine traje oko deset dana.

Ranije se često vršila operacija uklanjanja krajnika kod osoba koje imaju hronične probleme sa infekcijama grla. Danas prevladava drugačije mišljenje i takvi zahvati se vrše isključivo u slučaju krajnje nužde.

Ako i pored tretmana ne dođe do izlečenja, beli čepovi na krajnicima poprime zelenkastu ili braon boju i mogućnost gutanja se dodatno oteža, javlja se temperatura preko 39 stepeni i trnjenje vilice.

U slučajevima teške upale grla, kada ni lekovi ne pomažu, razmatra se operacija krajnika.

gnojna-angina1

Ukoliko imate simptome koje su navedeni, obratite se lekaru. Lekar će izvršiti fizički pregled, uputiće Vas na laboratorijske analize i na bris grla. Ukoliko nemate izabranog lekara, ukucajte “gnojna angina” u polje za pretragu na platformi Hipokratija. Nakon obavljenog lekarskog pregleda, pozivamo Vas da ostavite komentar o svom iskustvu i na taj način pomognete nekom drugom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right