Infekcija kandidom - simptomi, uzroci i lečenje

3. maj 2023.

6 MIN


Cover Image for Infekcija kandidom - simptomi, uzroci i lečenje

Gljivice koje pripadaju grupi kvasnica nazivaju se kandida (candida) i nalaze se u malom broju na našoj koži i sluzokoži. Te gljivice su u ravnoteži sa bakterijama ljudskog organizma. Kada se taj balans iz nekog razloga naruši, povećava se kiselost organizma, te se stvara pogodno tlo za razmnožavanje gljivica. Pad imuniteta takođe pogoduje prekomernom razvoju gljivica i tada nastaju uslovi za razvoj kandide. Kandidijaza je bolest koju izaziva kandida.

Kako se prenosi

Kandidijaza je u skoro svim slučajevima posledica autoinfekcije. To znači da se bolest najčešće razvija usled prekomernog razmnožavanja gljivica koje se već nalaze u organizmu.

Ipak, postoje faktori koji doprinose ubrzanom razvoju kandidijaze:

Previše ugljenih hidrata i rafinisanih šećera

Previše alkohola

Oralna kontracepcija

Stres

Dugoročno uzimanje antibiotika

Pad imuniteta

Neregulisana šećerna bolest

U današnje vreme, upotreba industrijskih slatkiša i svakodnevno konzumiranje brze hrane, ostavlja velike posledice na telo. Rezultat modernog načina života je činjenica da je sve više gojazne dece i da se sve mlađim osobama dijagnostikuju autoimuna stanja. Jedna od preventivnih mera za razvoj "bolesti modernog života" jeste umerena i izbalansirana ishrana.

Simptomi infekcije kandidom

Kandidijaza se javlja:

  • U usnuj duplji
  • U genitalnoj regiji
  • U crevima
  • Na koži

Simptomi zavise od regije u kojoj se kandidijaza javlja.

Simptomi mogu uključivati:

  • Nadutost, konstipaciju i dijareju
  • Slabu memoriju i nedostatak koncentracije
  • Ekceme, psorijaza ili osip
  • Promene raspoloženja, od anksioznosti do depresije
  • Vaginalne i urinarne infekcije
  • Nekontrolisanu želju za šećerom i ugljenim hidratima

kandida1

S obzirom na to da kandida ispušta neurotoksine u krvotok, ovo oboljenje može da uzrokuje glavobolju, neobjašnjiv umor i gubitak koncentracije i pažnje.

Ukoliko se kandida nalazi u usnoj duplji, stvara bele naslage na jeziku, desnima, nepcu, krajnicima i ždrelu. Naslage mogu da izazivaju bol, suvoću i peckanje i stvaraju zadah.

Kada zahvati uglove usana, dolazi do pucanja pucanje sluzokože. Ako se infekcija iz usta prenese u jednjak, može doći do otežanog gutanja.

Genitalna kandidijaza je veoma česta među ženskom populacijom. U slučaju takvog oboljenja, mogući su pojačan sekret, svrab i peckanje.

Pažnju bi trebalo obratiti na materijal od kojeg je sačinjen donji veš, budući da neadekvatan materijal može povećati šansu za nastanak kandidijaze. Takođe, preterano korišćenje pena i antibakterijskih sapuna doprinosi rušenju balansa regije.

Tokom trudnoće, javlja se kiselost vaginalne sredine i upravo to dovodi do disbalansa. Ukoliko se stanje blagovremeno ne tretira, može doći do komplikacija po zdravlje bebe i do problema sa zarastanjem rane posle porođaja. Kod muškaraca, infekcija genitalne regije kandidom uglavnom prolazi asimptomatski. Na penisu mogu se pojaviti bele naslage ili crvenilo, uz razvoj svraba, peckanja i neprijatnog mirisa.

Prilikom seksualnog odnosa sa ženom koja ima vaginalnu, oralnu ili analnu kandidijazu, muškarac može da razvije neke od simptoma, iako se ovo infekcija ne smatra polno prenosivom bolešću.

Kandida se nalazi u malom broju u crevima i ima važnu ulogu u procesu varenja i apsorpcije hrane. Ali, ako kandida u crevima počne naglo da se umnožava, oštećuje crevnu sluzokožu i može da dovede do proliva ili zatvora, mučnine, naduvenosti, grčeva i gasova.

Ukoliko kandida zahvati kožu, uzrokuje svrab, neprijatan miris i osip. Pogodna mesta su oni delovi tela koji su topli i vlažni, kao na primer, pazuh i prepone.

Lečenje infekcije

Lečenje podrazumeva da se, prvenstveno, zaustave gljivice, zatim da se ojačaju “prijateljske” bakterije, samim tim i “obnove” creva.

Neki stručnjaci preporučuju upotrebu probiotika za jačanje pozitivnih bakterija, drugi preporučuju određene preparate, poput kaprilne kiseline. Kaprilna kiselina nastaje u kokosovom ulju i pokazala je odlične rezultate u procesu eliminacije loših gljivica.

Terapija se sprovodi antimikoticima, ukoliko je infekcija uznapredovala.

Terapija uvek uključuje i korekciju ishrane.Uklanjanje hrane koja ne prija stomaku, kao i uvođenje zdrave hrane, čini blagodeti za organizam.

kandida lekovi

Kandida ishrana

Preporuka je da se izbace iz ishrane:

  • Testo i peciva od belog brašna i pivski kvasac
  • Gazirana pića
  • Mleko
  • Slatkiši
  • Alkohol
  • Nikotin
  • Kafa

U periodu lečenja, preporučuje se konzumacija integralnog hleba i peciva, prirodnih sokova, jogurta, kiselog mleka i džemova bez konzervansa. Od suplemenata se preporučuju selen i vitamin C, prirodni med i jabukovo sirće.

Detaljnije o ishrani za kandidu pročitajte u ovom tekstu: Ishrana za kandidu

Birajte lekara po svojim potrebama

Ukoliko imate neki od gore navedenih simptoma, moguće je da je u pitanju infekcija kandidom. Ako ste u potrazi za stručnjakom koji će vam postaviti dijagnozu, ukucajte reč “kandida” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Dobićete uvid u relevantna iskustva drugih ljudi koji su se borili sa ovim problemom. Nakon pregleda, ostavite svoje iskustvo i na taj način pomozite drugima da brzo i lako pronađu najbolju zdravstvenu negu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right