Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma

Cover Image for Dijabetes: epidemija 21. veka!

Dijabetes: epidemija 21. veka!

24. april 2024.

7 MIN

Dijabetes, poznat i kao šećerna bolest, predstavlja grupu metaboličkih poremećaja kojekarakterišu visoki nivoi šećera u krvi tokom dužeg vremenskog perioda. U nastavku teksta govorimo o simptomima i prevenciji.
Cover Image for Gojaznost - faktori rizika i moguće posledice prekomerne telesne težine
Gojaznost predstavlja stanje koje se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine. Ovo je kompleksno stanje koje može biti rezultat različitih faktora.
Cover Image for Insulinska rezistencija - kako nastaje, simptomi i posledice
Insulinska rezistencija je metabolički poremećaj koji se javlja kada ćelije tela postaju manje osetljive na dejstvo insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi.
Cover Image for Dijabetes tip 2 - prepoznajte simptome na vreme!
Dijabetes tipa 2 je hronično stanje u kojem telo ne može efikasno koristiti insulin ili ne proizvodi dovoljno insulina da reguliše nivo šećera u krvi. Uzrok nastanka dijabetesa tipa 2 nije potpuno razjašnjen, ali veruje se da se javlja usled kombinacije genetskih faktora, faktora okruženja i životnog stila.
Cover Image for Dijabetes tip 1 - simptomi i glavni uzročnici bolesti
Tačan uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 nije u potpunosti poznat, ali se veruje da genetska predispozicija i faktori okruženja igraju ulogu u njegovom razvoju. Osobe koje imaju određene genetske varijacije imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 1.
Cover Image for Bulimija - kako nastaje i kako se leči
Bulimija je ozbiljno oboljenje koje se često manifestuje izbegavanjem konzumiranja hrane u društvu. Rezultati istraživanja pokazuju da su osobe obolele od bulimije sklonije promiskuitetnom ponašanju, konzumiranju droge, tajnom konzumiranju hrane i nedostatku samokontrole u blizini hrane.
Cover Image for Štitna žlezda - uloga i simptomi koji mogu upućivati na bolesti
Štitna žlezda ima veliku ulogu u održavanju zdravstvenog stanja. Poremećaj hormona može dovesti do različitih zdravstvenih problema. U ovom tekstu govorimo o tome koji su sumptomi koji nas upućuju na to da imamo problem sa štitnom žlezdom..
Cover Image for Rani simptomi dijabetesa - prepoznajte šećernu bolest na vreme!
Dijabetes je bolest sa kojom se susreću milioni ljudi širom sveta. Dijagnoza dijabetesa ne predstavlja smrtnu kaznu. Ukoliko se na vreme uoče rani simptomi ove bolesti i uz primenu adekvatne terapije, mogu se izbeći ozbiljnije zdravstvene komplikacije i poboljšati kvalitet života obolelih od dijabetesa.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right