Zanimljivosti

Cover Image for Koliko je važan redovan sistematski pregled?
Sistematski pregled predstavlja skup preventivnih analiza i dijagnostičkih metoda. Redovni sistematski pregledi nisu luksuz, nego naša dužnost i odgovornost prema nama samima.
Cover Image for Gde se nalaze medicinske pustinje u Srbiji?
Medicinske pustinje predstavljaju područja u kojima stanovnici nemaju odgovarajući pristup medicinskim uslugama. U Srbiji je identifikovano čak 5 medicinskih pustinja u 25 regiona.
Cover Image for Sajberhondrija - opasnost samodijagnostike u digitalnom dobu
Termin sajberhondrija zapravo predstavlja kovanicu sačinjenu od dve reči: sajber (virtuelni svet, onlajn prostor) i hondrija (povezuje se sa hipohondrijom i označava strah od novih i/ili neobjašnjivih simptoma i tegoba). Iako je ovaj termin popularan, znakovi sajberhondrije se i dalje često previđaju i zanemaruju, te se rizik od daljeg propadanja mentalnog zdravlja na ovaj način povećava.
Cover Image for Da li je moguće pobediti strah od zubara?
Strah od bola je normalna ljudska reakcija. Odontofobija može biti toliko izražena da osoba izbegava odlazak stomatologu čak i kada trpi nesnosne bolove.
Cover Image for Toplotni udar i sunčanica - prepoznajte simptome i reagujte na vreme!
Sunčanica je posledica dugoročne izloženosti sunčevoj toploti, što dovodi do jakog zagrevanja mozga zbog širenja krvnih sudova. Telo reaguje šaljući više hladne krvi u glavu radi rashlađivanja mozga i povećanja zapremine, što može izazvati simptome slične potresu mozga. Toplotni udar, s druge strane, nastaje zbog izloženosti visokim spoljnim temperaturama i karakteriše se poremećajem termoregulacije tela.
Cover Image for Drugo mišljenje lekara - kada i zašto ga najčešće tražimo?
Pacijent ima pravo da od doktora medicine, odnosno stomatologije (koji nije direktno učestvovao u pružanju inicijalne zdravstvene usluge), zatraži drugo stručno mišljenje o stanju svog zdravlja.
Cover Image for Šta je dovoljno hitno za Hitnu pomoć - kada pozvati 194?
Bol jakog intenziteta, ozbiljne ozlede, nesvestica, vrtoglavica - prvo što će nam pasti na um jeste da pozovemo službu Hitne pomoći. Ako se u celu priču opravdano umeša i panika, jasno je da će nam biti veoma teško da sami utvrdimo koliko je stanje zaista ozbiljno. Međutim, iz službe Hitne pomoći apeluju da veliki broj ljudi poziva 194 samo kako bi dobili savet za dalje lečenje, ili možda koju reč ohrabrenja i utehe.
Cover Image for Najfatalnije bolesti u Srbiji - preventiva i rana dijagnostika su prioritet!
Svaka dijagnoza koju saopšte nama ili onima do kojih nam je najviše stalo, u trenutku okupira naše misli i postaje prioritet. Bez obzira koliko je data dijagnoza učestala ili ozbiljna, ona postaje naš glavni fokus i najveći problem.
Cover Image for Da li "naporni" pacijenti dobijaju lošiju zdravstvenu negu?
Kada nam lekar saopšti dijagnozu, konačno dobijamo jedan odgovor, ali se istovremeno javlja milion pitanja. Ako se radi o ozbiljnoj dijagnozi koja zahteva dugoročno lečenje, jasno je da želimo da se dobro informišemo i tako osiguramo da neće biti propusta u tretmanu. Informacija je, zapravo, naše najjače oružje u borbi protiv bilo koje bolesti.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right