Da li je moguće pobediti strah od zubara?

20. oktobar 2023.

6 MIN


Cover Image for Da li je moguće pobediti strah od zubara?

Niko se ne raduje lekarskim pregledima i kontrolama. Međutim, poseta zubaru za većinu predstavlja novi nivo košmara. Strah od zubara je toliko prisutan i rasprostranjen da je zaslužio i poseban naziv - odontofobija. Odontofobija može biti toliko izražena da osoba izbegava odlazak stomatologu čak i kada trpi nesnosne bolove. U takvim situacijama, strah uspeva da nadjača bol. Izbegavanje zubara može rezultirati ozbiljnim posledicama, kao što su komplikacije postojećih stanja ili čak gubitak zuba. Međutim, svi ovi rizici deluju zanemarljivo kada počnemo da se preznojavamo i osećamo snažno lupanje u grudima i na samu pomisao na zubarsku ordinaciju. Dešavalo se da pacijenti u čekaonici izgube i svest usled pojačanog straha i stresa.

A, čega se zapravo plašimo?

Zašto se plašimo zubara?

Jasno je da se većina ne plaši konkretno zubara kao osobe i stručnjaka, nego mogućih komplikacija i posledica koje sa sobom nose zubarske intervencije.

Najčešće se javljaju strepnje i strah od:

  • bola
  • igle
  • bušenja
  • anestezije
  • osećaj sramote zbog stanja zuba

Strah od bola je normalna ljudska reakcija. Ako ste prilikom ranijih intervencija bili suočeni s jačim bolom, logično je da se plašite da će se iskustvo ponoviti. Strah dodatno hrane i tuđe košmarne priče o užasima koje su pretrpeli u zubarskoj stolici. Dakle, strah koji inicijalno osećate je sasvim opravdan i ne bi trebalo da ga prikrivate. Poverite se stomatologu i budite otvoreni po pitanju strahova s kojima se borite. Posvećen stručnjak ima sposobnost da umiri uplašenog pacijenta. Danas su na raspolaganju različiti anestetici koji omogućavaju da gotovo svaka procedura prođe bezbolno. Kada ste uplašeni, telo se grči, što dodatno može otežati tretman kroz koji prolazite. Ukoliko ste svesni sopstvenog straha od bola, pokušajte da se pre zakazanog pregleda dobro naspavate i opustite na način koji vama najviše odgovara.

Strah od igle ne javlja se samo prilikom posete zubaru - prisutan je svaki put kada se pojavi igla, bilo da primamo ili dajemo krv, primamo infuziju, injekciju ili vakcinu… Nemojte se stideti ovog straha jer je u pitanju reakcija našeg organizma na moguću opasnost. Zubaru otvoreno priznajte da imate strah od igala i sigurno će vam predočiti opcije, uključujući i upotrebu posebnog gela, koji će pomoći da izgubite osećaj u tretiranom području tokom zahvata.

strah-od-zubara

Sam zvuk bušenja može izazvati jezu! Jednostavno - vaš mozak povezuje zvuk s neprijatnim iskustvom koje ste doživeli. Ako je zubarska bušilica vaš zakleti neprijatelj i sam zvuk izaziva nelagodnost i strah, proverite sa stomatologom da li možete slušati muziku preko slušalica tokom procedure. Anestetici će osigurati da ne osećate bol, dok će tonovi koji dopiru iz slušalica zamaskirati zvuk bušenja.

Strah od anestezije se ispoljava dvojako: strah da područje neće biti umrtvljeno i da ćemo i dalje moći da osetimo bol i strah da ćemo izgubiti kontrolu, da nećemo biti u stanju da normalno dišemo ili gutamo. Dakle, u pitanju je strah od premalo ili previše anestezije. Stomatolozi su se godinama školovali kako bi se osposobili da uspešno i precizno utvrđuju neophodne doze anestetika. Nakon intervencije ćete možda detektovati trnjenje jezika ili obraza, međutim taj osećaj će ubrzo proći, bez dodatnih komplikacija.

Čak i kada pobede sve navedene strahove, kod većine ostaje strepnja da će im zubar zameriti trenutno stanje zuba. Stomatolozi su tu da pomognu pacijentima, spreče razvoj daljih komplikacija, poprave i srede oštećen zub ili vam ulepšaju osmeh. Svakodnevno se susreću s pacijentima koji im dolaze s raznim problemima. Ako vas osećaj sramote sputava da zakažete stomatološki pregled, opcija je da se obratite stručnjaku i objasnite o čemu se radi. Iskusan i empatičan stomatolog će vas uveriti da bezbrižno dođete na pregled, pomoći vam oko problema zbog kojeg mu se obraćate i pružiti nekoliko stručnih saveta kako da održavate zdravlje svojih zuba.

Kako savladati strah od zubara

1. Priznajte svoje strahove zubaru

Nema razloga da od zubara skrivate svoje strahove. Stomatolozi su svesni da retko ko u zubarsku ordinaciju ulazi raspoložen i opušten. Savestan stručnjak će vam pomoći da savladate strahove, objasniće vam proceduru i nastojaće da vaše iskustvo bude što prijatnije.

2. Planirajte posete zubaru

Pokušajte da zakažete što raniji termin, kako ne biste ceo dan razmišljali o intervenciji koja predstoji. Ako ste u mogućnosti, ostatak dana provedite u odmaranju i opuštanju.

3. Pazite na unos kofeina

Mnogima je početak dana nezamisliv bez adekvatne doze kofeina. Međutim, kofein može izazvati dodatnu uznemirenost i nadraženost nervnog sistema, što dalje može negativno uticati na naše napore da savladamo stres i strah od zubara.

strah-od-zubara2

4. Redovne kontrole

Redovne kontrole omogućavaju da se svaki problem na vreme dijagnostikuje i sanira. Na ovaj način umanjujemo rizik od nastanka ozbiljnijih komplikacija, koje bi možda zahtevale obimnije intervencije. Ako na kontrole odlazite svakih par meseci, nema prostora za strepnju!

5. Izaberite stručnog i empatičnog stomatologa

Strah od zubara često vuče poreklo od negativnog iskustva. Ako ste nezadovoljni ili čak traumatizovani tretmanom i negom koje je nudio prethodni stomatolog, jasno je da njegovog naslednika nećete dočekati otvorenih ruku. Ukoliko se borite sa strahovima, stomatolog kojem poklanjate svoje poverenje mora biti više od stručnjaka iz svoje oblasti. U kritičnom trenutku, stomatolog mora postati i svojevrsni psiholog, motivator i vaša najveća podrška. Zato je veoma važno da se pre zakazivanja pregleda dobro informišete i prelistate iskustva drugih pacijenata. E, tu je od pomoći naša Hipokratija! Platforma sadrži na hiljade iskustava i recenzija pacijenata za preko 2400 zdravstvenih ustanova širom zemlje, uključujući tu i stomatološke ordinacije. U samo par klikova možete proći kroz pohvale, preporuke, zamerke i sugestije drugih pacijenata i tako izabrati stručnjaka po svojoj meri!

Kako to obično biva, suočavanje je najjače oružje protiv strahova. Uz podršku vrhunskog stručnjaka, koji je spreman da vam posveti dodatnu pažnju i izdvoji nešto više vremena da potanko objasni kompletan postupak, postepeno ćete se osloboditi strahova i poseta zubaru više neće izazivati stres. Ukoliko sumnjate na ozbiljnu odontofobiju, što pre se obratite psihologu, psihoterapeutu ili psihijatru, kako biste zajedno otkrili srž problema i ozbiljnije se posvetili vašem psihičkom zdravlju.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right