Gojaznost - faktori rizika i moguće posledice prekomerne telesne težine


Cover Image for Gojaznost - faktori rizika i moguće posledice prekomerne telesne težine

Gojaznost predstavlja stanje koje se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine. Gojaznost se obično meri indeksom telesne mase (BMI), koji se izračunava na osnovu težine i visine osobe. Osoba se obično smatra gojaznom ako ima BMI veći od 30.

Faktori koji doprinose razvoju gojaznosti

Gojaznost je kompleksno stanje koje može biti rezultat različitih faktora.

Konzumiranje hrane bogate kalorijama, šećerima i mastima, brze hrane i gaziranih napitaka - može dovesti do gojaznosti. Prejedanje, posebno prekomerno konzumiranje visoko prerađene hrane, takođe može doprineti gojaznosti.

Nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja mogu usporiti sagorevanje kalorija i doprineti gojaznosti. Nedostatak redovnog vežbanja može povećati akumulaciju telesnih masti.

Nasledni faktori utiču na sklonost ka gojenju. Osobe čiji su roditelji ili bliski rođaci gojazni, imaju veći rizik da i same postanu gojazne.

Metabolizam se razlikuje od osobe do osobe. Osobe sa sporim metabolizmom imaju veću verovatnoću da dobiju na težini ako ne prilagode svoju ishranu i nivo fizičke aktivnosti.

Hormoni igraju važnu ulogu u regulaciji telesne težine. Hormonalni poremećaji, kao što je insulinska rezistencija ili disfunkcija štitne žlezde, mogu doprineti gojaznosti.

Emocije poput stresa, anksioznosti i depresije mogu dovesti do prejedanja i konzumiranja hrane radi podizanja raspoloženja, što može dovesti do gojaznosti.

gojaznost

Dalje, društveni faktori, kao što su ekonomska situacija, obrazovanje, kultura i dostupnost zdrave hrane i fizičke aktivnosti, takođe igraju ulogu u razvoju gojaznosti.

Nedostatak sna može poremetiti ravnotežu hormona koji regulišu apetit i unos hrane, što može povećati rizik od gojaznosti.

Određena zdravstvena stanja, kao što je sindrom policističnih jajnika, mogu povećati rizik za nastanak gojaznosti.

Upotreba određenih lekova, kao što su antidepresivi, kortikosteroidi i lekovi za regulisanje krvnog pritiska, može uticati na telesnu težinu.

Gojaznost obično nije rezultat jednog faktora, već interakcije različitih faktora. Upravljanje telesnom težinom obično zahteva sveobuhvatan pristup, koji uključuje promene u ishrani, povećanu fizičku aktivnost, kontrolu stresa i, eventualno, medicinske intervencije u konsultaciji sa zdravstvenim stručnjakom.

Posledice gojaznosti

Gojaznost može imati ozbiljne i štetne posledice po zdravlje.

Dijabetes tipa 2: Gojaznost je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Povećana telesna masnoća može dovesti do insulinske rezistencije, što otežava telu da reguliše nivo šećera u krvi.

Kardiovaskularne bolesti: Gojaznost povećava rizik od srčanih bolesti, uključujući hipertenziju (visok krvni pritisak), koronarnu arterijsku bolest, moždani udar i druge srčane probleme.

Visok krvni pritisak: Gojaznost često dovodi do hipertenzije, što povećava rizik od srčanih problema, bolesti bubrega i drugih komplikacija.

Dijabetes u trudnoći: Gojaznost može povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće, uključujući dijabetes u trudnoći (gestacijski dijabetes) i preeklampsiju.

Hronična obstruktivna bolest pluća (HOBP): Gojaznost je faktor rizika za razvoj HOBP i može pogoršati simptome ove bolesti.

Apneja za vreme spavanja: Osobe koje su gojazne često pate od apneje za vreme spavanja, što može dovesti do prekida disanja tokom noći i osećaja umora tokom dana.

Bolesti jetre: Gojaznost može dovesti do masne jetre, što može prouzrokovati oštećenje jetre i povećati rizik od ciroze.

Rak: Gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak debelog creva, rak dojke, rak materice i rak prostate.

Problemi sa zglobovima: Prekomerna telesna težina opterećuje zglobove, povećavajući rizik od artritisa i drugih bolnih stanja.

Mentalno i emocionalno zdravlje: Gojaznost može uticati na mentalno i emocionalno blagostanje osobe, često dovodeći do niskog samopouzdanja, depresije i anksioznosti.

Problemi sa plodnošću: Gojaznost može otežati začeće i povećati rizik od problema sa plodnošću.

Gojaznost se može sprečiti i lečiti. Upravljanje telesnom težinom, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i promene u načinu života mogu značajno smanjiti rizik od ovih zdravstvenih problema povezanih sa gojaznošću. Obratite se stručnjaku za podršku i savete o upravljanju telesnom težinom.

Ukoliko imate zdravstvenih problema koji su povezani sa gojaznošću i u potrazi ste za stručnjakom koji vam može pomoći da izgubite kilograme ili simptome dovedete pod kontrolu, predlažemo da pregledate iskustva drugih korisnika Hipokratija platforme. Svoja dosadašnja iskustva sa zdravstvenim ustanovama i lekarima takođe možete podeliti sa Hipokratija zajednicom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right