Dečje bolesti

Cover Image for Daunov sindrom - mogućnost ranog otkrivanja i opcije tretiranja simptoma
Daunov sindrom" ili "Trizomija 21" je genetski poremećaj koji uzrokuje određene fizičke karakteristike i intelektualne poteškoće zbog prisustva dodatnog, trećeg hromozoma broj 21 u ćelijama organizma. Ovaj dodatni hromozom može uticati na normalan razvoj tela i mozga, što dovodi do raznih karakteristika koje su tipične za Daunov sindrom.
Cover Image for Poremećaj deficita pažnje - hiperaktivnost kod dece
Poremećaj deficita pažnje - hiperaktivnost je neurobiološki poremećaj koji se obično javlja u detinjstvu i karakteriše ga kombinacija simptoma deficita pažnje, hiperaktivnosti i impulsivnosti. Hiperaktivnost može imati različite uzroke i često je povezana sa različitim faktorima.
Cover Image for Poremećaji u ishrani kod dece

Poremećaji u ishrani kod dece

9. jun 2023.

5 MIN

Poremećaji u ishrani kod dece mogu biti ozbiljan problem, koji može uticati regulisanju. Tri najčešća poremećaja u ishrani kod dece su: anoreksija nervoza, bulimija nervoza i poremećaj prejedanja.
Cover Image for Bronhitis kod dece - kako nastaje i kako se leči
Bronhitis predstavlja upalu sluznice bronhija. Bronhije su disajni putevi koji vode do pluća. Ove infekcije mogu izazvati upalu donjeg respiratornog trakta.
Cover Image for Depresija i drugi poremećaji raspoloženja kod dece
Ne postoji mnogo zvaničnih statističkih podataka o poremećajima raspoloženja kod dece u Srbiji. Prema nekim procenama, oko 10% dece i adolescenata ima neki oblik poremećaja raspoloženja u Srbiji.
Cover Image for Anksiozni poremećaj kod dece - kako ga prepoznati i kako postupati
Anksiozni poremećaj je poremećaj koji se relativno često beleži kod dece, a može ozbiljno uticati na njihovu emocionalnu i socijalnu dobrobit. U današnje vreme, sve je više dece koja pate od anksioznih poremećaja. Statistički podaci pokazuju da se oko 10-20% dece suočava sa ovim problemom.
Cover Image for Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod dece
Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod dece je mentalni poremećaj koji se javlja nakon izloženosti traumatičnom iskustvu. Deca koja su izložena traumi mogu razviti PTSP, što dovodi do poremećaja u njihovom mentalnom zdravlju.
Cover Image for Mentalno zdravlje dece - prevencija i akcija!
Mentalno zdravlje dece u Srbiji je pitanje od velikog značaja, s obzirom na to da se broj dece sa različitim vrstama mentalnih problema povećava. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, mentalne bolesti predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih izazova u svetu, a deca su posebno ranjiva grupa.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right