Bolesti i stanja kod žena

Cover Image for Policistični jajnici (PCOS): Sve što treba da znate o ovom poremećaju
Ukoliko se pitate PCOS šta je, ovaj tekst će Vam pružiti odgovore na sva pitanja. Policistični jajnici predstavljaju jedan od najčešćih poremećaja hormonalnog sistema koji pogađa reproduktivno zdravlje žena.
Cover Image for Menopauza - da li ima leka za uporne i neprijatne simptome?
Menopauza je prirodan biološki proces koji se dešava kod žena i označava kraj reproduktivnog perioda. To je vreme u životu žene kada se prestaju proizvoditi jajašca i dolazi do prestanka menstrualnih ciklusa. Menopauza se zvanično potvrđuje nakon što je žena prošla 12 uzastopnih meseci bez menstruacije.
Cover Image for Tarnerov sindrom - hromozomopatija koja pogađa osobe ženskog pola
Tarnerov sindrom, poznat i kao Tarnerova anomalija, je retko genetsko oboljenje koje pogađa osobe ženskog pola i rezultira nizom karakterističnih fizičkih promena i zdravstvenih stanja.
Cover Image for Dijastaza - šta je, kako nastaje i kako se tretira
Dijastaza je prisutna kod čak dve trećine porodilja, ali one, nažalost, često nisu dovoljno informisane o ovom stanju. Dijastaza ne predstavlja samo estetski problem. Usled razmaknutih mišića, unutrašnji organi ostaju izloženi.
Cover Image for Miom - kako nastaje i kako se leči
Miom materice predstavlja benigni tumor koji je smešten u mišićnom delu materice u čak 95% slučajeva.Poslednja istraživanja vezana za uzrok nastanka mioma upućuju da nedostatak D vitamina može povećati rizik od nastanka mioma.
Cover Image for Endometrioza - sve što bi trebalo da znate o simptomima, dijagnozi i lečenju
Endometrioza se najčešće pojavljuje kod žena starosti između između 25 i 40 godina. Oko 15% žena u ovoj dobi dobije dijagnozu endometrioze. Lekari različito objašnjavaju uzroke nastanka endometrioze, postoje razne teorije, ali nijedna nije potvrđena kao jedinstvena.
Cover Image for Blizanačka trudnoća - šta bi buduće mame trebalo da znaju ako nose dve bebe?
U momentu kada saznate da da nosite dve bebe nastane šok. Bez obzira da li je do blizanačke trudnoće došlo prirodno ili je višepoldna trudnoća rezultat vantelesne oplodnje, ta spoznaja donosi veliko iznenađenje. U nastavku ćemo nastojati da budućim mamama damo odgovore na najčešća i najvažnija pitanja koja se tiču blizanačke trudnoće.
Cover Image for Ginekološki pregled - šta obuhvata i kada ga je potrebno zakazati
Briga o zdravlju reproduktivnog sistema mora biti prioritet svake žene. Zbog toga je veoma bitno da, čak i kada nema nikakve simptome, najmanje jednom godišnje ode na redovan pregled kod ginekologa, ili češće ukoliko za tim ima potrebe. Redovni pregledi su ključni za prevenciju različitih bolesti, pre svega za rano dijagnostikovanje raka grlića materice

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right