Dijastaza - šta je, kako nastaje i kako se tretira

20. april 2023.

5 MIN


Cover Image for Dijastaza - šta je, kako nastaje i kako se tretira

Ako se, nakon porođaja, stomak ni posle dužeg vremenskog perioda nije vratio na "svoje mesto" - postoji velika verovatnoća da se radi o dijastazi. Dijastaza je prisutna kod čak dve trećine porodilja, ali one, nažalost, često nisu dovoljno informisane o ovom stanju.

Stomačni mišići žene se, nakon porođaja, mogu vratiti u prvobitno stanje. Ipak, kod većine, mišići ostanu razmaknuti. Bitno je napomenuti da se mišići neće odmah vratiti na svoje mesto, nego je potrebno pratiti stanje nekoliko meseci.

Dijastaza ne predstavlja samo estetski problem. Usled razmaknutih mišića, unutrašnji organi ostaju izloženi. Ukoliko žena ima dijastazu godinama, počinju problemi sa leđima, jer trbušni mišići ne vrše svoju funkciju.

Podaci govore da se dijastaza može pojaviti i kod muškaraca, pa čak i kod beba. U slučaju beba, dijastaza sama prolazi s vremenom, a u slučaju muškaraca, potrebna je stručna pomoć. Budući da je dijastaza daleko učestalija kod ženske populacije, ovom problemu ćemo se detaljnije posvetiti.

Simptomi dijastaze

Prvi simptom dijastaze je izbočen stomak, posebno u ležećem položaju.

Kako prolazi vreme, dijastaza napreduje i počinje da uzrokuje probleme, kao što su:

  • Bol u lumbalnom delu leđa
  • Otežano disanje
  • Teškoće pri kretanju
  • Poteškoće prilikom mokrenja

Tokom trudnoće, žene su slabo informisane o dijastazi. Iz tog razloga veliki broj žena nije svestan da ima ovaj problem.

Žena ima izraženu predispoziciju za nastanak dijastaze u slučaju:

  • Gojaznosti
  • Višeplodne trudnoće
  • Više trudnoća u kratkom vremenskom razmaku

Generalno, opšte fizičko stanje igra veliku ulogu. Osobe koje su fizički neaktivne ili, na primer, puše, imaju drugačiju strukturu mišićnih vlakana, što direktno utiče na mogućnost kože da se rastegne.

dijastaza

Utvrđivanje dijastaze

Prisustvo dijastaze možete i samostalno prepoznati:

  • Lezite na tvrdu podlogu
  • Postavite stopala na pod i savite kolena
  • Podignite lagano glavu i ramena sa podloge
  • Ispružite kažiprst i srednji prst jedan do drugog i krenite da opipavate od pupka na gore i od pupka na dole
  • Prste držite tako da dlan bude okrenut prema glavi i ramenima

“Rupa” koju osećate između mišića, odnosno, mekano tkivo u koje prsti “propadnu” je dijastaza. Ukoliko je razmak dva prsta i manje u pitanju je blaži oblik dijastaze. Ukoliko je razmak veći od dva prsta, u pitanju je patološka dijastaza.

Kako vreme prolazi, dijastaza se može spontano smanjivati. Ako posle određenog vremena potpuno ne nestane, neophodno je uključiti vežbe. Vežbe prepisuje fizijatar. Ukoliko se stanje zakomplikuje, uključuje se i abdominalni hirurg.

Lekar utvrđuje dijastazu pregledom i ultrazvukom. Mesec dana posle porođaja, na redovnom pregledu kod ginekologa, možete da tražite da se proveri dijastaza.

Lečenje dijastaze

Dijastaza je stanje o kojem se malo priča. Buduće majke često ne dobijaju adekvatne informacije o dijastazi tokom i nakon trudnoće. Iako može da uzrokuje brojne probleme, dijastaza je stanje koje se rešava. Najbolji početak je prevencija kroz redovnu fizičku aktivnost pre trudnoće. Aktivnosti podrazumevaju vežbe za jačanje stomaka, leđa i karlice, kao i Kegelove vežbe za jačanje materice.

Pre vežbanja se obavezno posavetujte sa stručnjakom.

Ukoliko ste već trudni, prevencija podrazumeva da vodite računa kako sedate i ustajete - uz prava leđa i uz pomoć ruku. Kada god ste u prilici, poduprite leđa jastukom tokom sedenja. Ukoliko dižete nešto teško, radite to iz čučnja, bez savijanja leđa i stomaka. Ako je trudnoća uredna, preporučuju se aktivnosti slabijeg intenziteta, poput šetnje i laganih vežbi. Krajnji cilj je lakši porođaj i brži oporavak nakon porođaja.

Ukoliko primetite izraženu dijastazu, najvažnije je da ništa ne radite na svoju ruku, nego da se konsultujete sa lekarom. Mala dijastaza se može rešiti vežbama, uz nadzor stručnog lica.

Ako sumnjate na dijastazu, obratite se fizijatru. Nakon izvršenog pregleda, lekar će Vas savetovati o daljim koracima i prepisati adekvatne vežbe. Ukoliko nemate svog fizijatra, ukucajte “dijastaza” u prostor za pretragu na Hipokratija platformi. Iskustva drugih žena će Vam pomoći u izboru lekara. Nakon pregleda, ostavite svoje iskustvo i na taj način pomozite drugim ženama koje muči isti problem.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right