Zarazne bolesti

Cover Image for Ovčije boginje (varičele): simptomi, prevencija, lečenje
Ovčije boginje ili varičele su virusna infekcija koja se često javlja u detinjstvu, ali može pogoditi i odrasle. U nastavku ćemo istražiti šta su varičele, kako prepoznati simptome, kako se prenose, trajanje bolesti, komplikacije, lečenje, vakcinaciju i druge važne aspekte ove infekcije.
Cover Image for Meningitis - uzroci, simptomi i važnost rane dijagnoze
Pod meningitisom podrazumevamo akutno zapalenje moždanih ovojnica, koje ne mora, ali i može dovesti do trajnih neuroloških oštećenja, a ponekad i do smrtnog ishoda.
Cover Image for HIV - sve što bi trebalo da znate o načinu prenosa, prevenciji i tretmanu
HIV (Humani Imunodeficijencija Virus) je virus koji napada ljudski imuni sistem. Učestalost HIV-a (Humani Imunodeficijencija Virus) se vremenom promenila i razlikuje se u različitim regionima sveta.
Cover Image for Tetanus - šta ga izaziva i kako se sprečava
Tetanus je uzrokovan bakterijom Clostridium tetani. U narodu se tetanus često naziva "trismus" ili "štucanje", jer su grčevi mišića čeljusti i grla česti simptomi.
Cover Image for Male boginje - kako se prenose i kako se leče
Male boginje, poznate i kao morbili, uzrokuje virus malih boginja (Morbillivirus). Nakon izlaganja virusu malih boginja, virus se umnožava u disajnim putevima i širi se po celom organizmu. To rezultira pojavom simptoma malih boginja, kao što su visoka temperatura, kašalj, kijanje, curenje iz nosa, crvenilo očiju (konjuktivitis) i osip koji se širi po celom telu.
Cover Image for Boginje – kako da prepoznate simptome i reagujete u slučaju zaraze
Smatra se da su boginje jedno od najzaraznijih oboljenja, s obzirom na brzinu širenja. Kod dece uzrasta od jedne do sedam godina boginje su prve na listi zaraznih bolesti.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right