Tetanus - šta ga izaziva i kako se sprečava

27. jul 2023.

6 MIN


Cover Image for Tetanus - šta ga izaziva i kako se sprečava

Tetanus je uzrokovan bakterijom Clostridium tetani. Bakterija se nalazi u zemljištu, prašini i izmetu životinja. Infekcija se javlja kada bakterija uđe u organizam kroz otvorenu ranu ili oštećenu kožu.

U narodu se tetanus često naziva "trismus" ili "štucanje", jer su grčevi mišića čeljusti i grla česti simptomi. Tetanus je potencijalno smrtonosna bolest i zahteva hitno medicinsko lečenje. Preventivna mera protiv tetanusa je vakcina.

Uzrok nastanka tetanusa

Infekcija se javlja kada bakterija uđe u organizam kroz otvorenu ranu ili oštećenu kožu.

Kada bakterija C. tetani dospe u ranu, ona se umnožava i proizvodi toksin poznat kao tetanospazmin. Tetanospazmin je jak neurotoksin koji deluje na centralni nervni sistem. Putem živaca, toksin putuje do kičmene moždine i mozga, gde ometa normalno funkcionisanje živaca i izaziva nekontrolisane mišićne grčeve.

Infekcija tetanusom može se javiti iz različitih izvora, uključujući povrede kontaminirane zemljom, prašinom, metalnim predmetima ili izmetom. Najčešći izvor infekcije su povrede koje rezultiraju dubokim ubodom ili oštećenjem tkiva, jer takve povrede pružaju idealno okruženje za razmnožavanje i preživljavanje bakterije.

tetanus

Simptomi tetanusa

  • Mišićni grčevi: Tetanus je poznat po izazivanju snažnih mišićnih grčeva. Najčešće su pogođeni mišići čeljusti (što može dovesti do teškoća pri otvaranju usta i gutanju), mišići vrata, leđa i trbušni mišići. Grčevi se mogu javljati u ostalim delovima tela.
  • Ukočenost
  • Bolovi u mišićima
  • Povećana osetljivost na svetlost i zvuk
  • Glavobolje
  • Opšta slabost

Važno je napomenuti da tetanus može biti ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Ako sumnjate na tetanus ili imate rane koje su kontaminirane prljavštinom ili izmetom, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Lečenje tetanusa

Lečenje tetanusa obuhvata kombinaciju medicinskih intervencija s ciljem suzbijanja simptoma, kontrolisanja infekcije i podrške pacijentu.

Hospitalizacija: Osobe s tetanusom obično zahtevaju hospitalizaciju na intenzivnoj nezi, gde će biti pod stalnim medicinskim nadzorom.

Čišćenje rane: Ako postoji rana koja je izazvala infekciju tetanusom, važno ju je temeljno očistiti kako bi se smanjio rizik od dalje infekcije.

Tetanusni antitoksin: Daje se tetanusni antitoksin kako bi se neutralisao toksin u telu. Cilj je sprečavanje daljeg širenja toksina i pogoršanje simptoma.

Antibiotici: Primena antibiotika, kao što su penicilin ili metronidazol, može pomoći u suzbijanju rasta i širenja bakterije.

Kontrola simptoma: Grčevi mišića i ukočenost se mogu tretirati lekovima koji opuštaju mišiće, kao što su benzodiazepini.

Podrška disanju: U teškim slučajevima tetanusa, pacijenti mogu zahtevati mehaničku ventilaciju kao pomoć u održavanju normalnog disanja.

Prevencija: Nakon oporavka od tetanusa, važno je da pacijent primi vakcinu protiv tetanusa i da se redovno revakciniše kako bi se sprečio ponovni nastanak infekcije.

Vakcina kod tetanusa

Vakcina protiv tetanusa je ključna mera za prevenciju ove opasne bolesti. Vakcina podstiče imuni odgovor organizma, čime se stvara zaštita od bakterije Clostridium tetani i njenog toksina.

Vakcina protiv tetanusa obično se sastoji od inaktiviranog toksoida tetanusa. Toksoid je neutralisani oblik tetanusnog toksina koji ne izaziva bolest, ali stimuliše imunološki sistem da proizvodi antitela protiv toksina.

Rutinski vakcinalni raspored protiv tetanusa obično počinje u detinjstvu. Osnovna imunizacija obuhvata seriju vakcina koje se daju u nekoliko doza tokom određenih vremenskih intervala. Nakon toga, preporučuje se redovna revakcinacija svakih 10 godina. Ta revakcinacija može uključivati kombinovane vakcine koje pružaju zaštitu od tetanusa, difterije i velikog kašlja (pertusis).

Vakcina protiv tetanusa je visoko efikasna u sprečavanju tetanusa. Nakon osnovne imunizacije i pravilne revakcinacije, organizam razvija zaštitne nivoe antitela koji su dovoljni da neutrališu toksin C. tetani i spreče razvoj bolesti.

Ako osoba dobije ozbiljnu povredu ili kontaminiranu ranu, a nije potpuno vakcinisana protiv tetanusa ili nema ažuriranu revakcinaciju, može se primeniti popravna doza vakcine i/ili injekcija tetanusnog antitoksina kako bi se pružila dodatna zaštita.

Vakcinacija protiv tetanusa je ključna mera prevencije. Redovna vakcinacija štiti ne samo pojedinca već i zajednicu, smanjujući širenje bolesti i stvarajući kolektivni imunitet.

Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili najnovije preporuke i informacije o vakcinaciji protiv tetanusa,obzirom na to da se preporuke mogu razlikovati u zavisnosti od vašeg područja i individualnih okolnosti.

tetanus-vakcina

Prevencija tetanusa

Prevencija tetanusa se uglavnom zasniva na redovnom vakcinisanju i postupcima brige o ranama.

Vakcina protiv tetanusa je osnovna mera prevencije. U većini zemalja, rutinsko vakcinisanje protiv tetanusa počinje u detinjstvu. Obično se koristi vakcina koja kombinuje zaštitu od tetanusa, difterije i velikog kašlja (pertusis). Nakon osnovne vakcinacije, preporučuje se redovna revakcinacija svakih 10 godina. Odrasli koji nisu redovno revakcinisani trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom o potrebi za ažuriranjem vakcina.

Rane bi trebalo odmah očistiti kako bi se sprečila infekcija. Pravilna nega rana podrazumeva temeljno pranje rane sapunom i vodom, a potom primenu antiseptika. Važno je obratiti pažnju na povrede koje su kontaminirane prljavštinom.Takve povrede bi trebalo posebno pažljivo očistiti i pratiti znakove infekcije.

Ako osoba ima ozbiljnu povredu, a nije potpuno vakcinisana protiv tetanusa ili nema ažurirane revakcinacije, može se primeniti injekcija imunoglobulina protiv tetanusa (TIG). TIG pruža hitnu pasivnu imunizaciju i pomaže u zaštiti od tetanusa do stvaranja sopstvenog imuniteta.

Edukacija o tetanusu, rizicima, pravilnoj nezi rana i važnosti vakcinacije ima ključnu ulogu u prevenciji. Informišite se o tetanusu, konsultujte se sa zdravstvenim stručnjacima i pratite smernice za prevenciju koje su dostupne u vašem području.

Ako imate bilo kakve nedoumice ili ste izloženi riziku od tetanusa, obratite se svom lekaru kako biste dobili individualne preporuke i informacije.

Ukoliko ste zadobili duboku povredu na sumnjivoj površini, potreban Vam je lekar. Proverite koji je najbliži dom zdravlja u Vašoj okolini. Recenziju o izabranom domu zdravlja možete proveriti ukoliko ukucate “tetanus” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Nakon dobijene potrebne nege, podelite svoje iskustvo s Hipokratija zajednicom i na taj način pomozite drugima da dođu do važnih informacija.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right