Ovčije boginje (varičele): simptomi, prevencija, lečenje

23. februar 2024.

5 MIN


Cover Image for Ovčije boginje (varičele): simptomi, prevencija, lečenje
Sadržaj

Ovčije boginje, poznate i kao varičele, su virusna infekcija koja se često javlja u detinjstvu, ali može pogoditi i odrasle. U nastavku ćemo istražiti šta su varičele, kako prepoznati simptome, kako se prenose varičele, trajanje bolesti, komplikacije, lečenje, vakcinaciju i druge važne aspekte ove infekcije.

Šta su varičele (ovčije boginje)?

Varičele su zarazna bolest koja se manifestuje osipom po koži i sluzokoži. Ova bolest uzrokovana je Varicella-zoster virusom (VZV), koji pripada familiji herpes virusa. Osim što izaziva ovčije boginje, isti virus može ponovo izazvati bolest poznatu kao herpes zoster ili šindra.

Varicella-zoster virus je tipičan po svom visokom stepenu zaraznosti. Kada osoba zaražena ovim virusom kašlje, kija ili jednostavno razgovara, male kapljice koje sadrže virus dospevaju u vazduh. Zdrave osobe u blizini, posebno nevakcinisana deca, mogu udahnuti ove kapljice i tako se zaraziti. Takođe, direktni kontakt sa zaraženom osobom ili dodirivanje zaraženih površina može uzrokovati prenos virusa.

Nakon što Varicella-zoster virus uđe u organizam, obično tokom disanja, inkubacioni period započinje. Tokom ovog perioda, koji traje između 10 i 21 dan, virus se razmnožava u organizmu bez vidljivih simptoma.

Važno je napomenuti da Varicella-zoster virus ima sposobnost da ostane dormantan u nervnim ćelijama nakon preležane infekcije. U određenim situacijama, obično decenijama kasnije, virus može ponovo postati aktivan, izazivajući herpes zoster, poznat i kao šindra. Ovu bolest karakterišu bol i osip na određenim delovima kože, koji su inervisani zahvaćenim nervom.

Ovčije boginje simptomi

Simptomi ovčijih boginja prolaze kroz nekoliko faza, od početnih znakova bolesti do potpunog oporavka. Prva faza uključuje opšte simptome poput groznice, malaksalosti, gubitka apetita i glavobolje. Ovi simptomi često podsećaju na početak gripa ili prehlade. Međutim, ono što čini varičele karakterističnim je pojava osipa.

Osip, koji je klasičan znak ovčijih boginja, se javlja u vidu crvenih tačkica koje se postepeno pretvaraju u plikove ispunjene tečnošću. Nakon nekoliko dana, plikovi pucaju i formiraju se kraste. Osip se obično prvo pojavljuje na licu i vratu, a zatim se širi po telu, rukama i nogama. Osip najčešće prati svrab svrab koji može biti izuzetno neprijatan za zaraženu osobu.

Kako prepoznati varičele?

Prepoznavanje varičela obično je moguće na osnovu karakterističnog osipa. Varičele kod dece, kao i varičele kod odraslih, prolaze kroz nekoliko faza. U početku, osip je u vidu crvenih tačkica koje brzo evoluiraju u plikove. Ovi plikovi prolaze kroz nekoliko faza, od tečnosti do stvaranja krasta. Tipično, osip se širi centripetalno, tj. od lica i trupa prema periferiji tela.

Važno je napomenuti da se osip može pojaviti i unutar usta, nosa i genitalnog područja. Ponekad, varičele se mogu dijagnostikovati na osnovu kliničke slike, bez potrebe za dodatnim testiranjem. U svakom slučaju, ukoliko sumnjate na varičele, preporučuje se da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom radi utvrđivanja tačne dijagnoze.

Kako se prenose ovčije boginje kod dece?

Ovčije boginje su vrlo zarazne i lako se prenose s osobe na osobu. Najčešći način prenošenja varičele kod dece je putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja, kijanja ili razgovora zaražene osobe. Virus može preživeti u vazduhu i na površinama nekoliko sati, čineći mogućim zarazu putem direktnog kontakta sa zaraženim osobama ili dodirivanjem zaraženih predmeta.

Ovčje boginje kod dece

Posebno je važno obratiti pažnju na period pre pojave osipa, jer je tadaosoba najzaraznija. Deca koja pohađaju vrtiće, škole ili druge zajedničke prostorije gde su bliski kontakti česti, su pod povećanim rizikom od prenosa ovčijih boginja. Zbog toga se preporučuje izolacija zaražene dece, kako bi se sprečilo širenje bolesti u kolektivu, a roditeljima se savetuje pažljivo praćenje simptoma i promptno reagovanje u slučaju pojave ovčijih boginja. Varičele kod beba se takođe javljaju, pogotovo ukoliko u porodici postoji starije dete koje ide u kolektiv.

Koliko traju varičele i koji je period inkubacije?

Trajanje varičele obično varira od 5 do 10 dana, ali osip može trajati i duže. Tokom tog perioda, važno je izolovati zaraženu osobu, kako bi se sprečilo širenje virusa.

Inkubacija traje prosečno 14 dana, ali može se kretati od 10 do 21 dana.

Po čemu se varičele razlikuju od morbila?

Iako mogu imati slične simptome, varičele i morbili su različite bolesti uzrokovane različitim virusima. MMR vakcina štiti od morbila, zauški i rubeole, dok vakcina protiv varičele pruža specifičnu zaštitu od ove infekcije.

Koje komplikacije mogu da izazovu ovčije boginje?

U većini slučajeva, varičele prolaze bez ozbiljnih komplikacija. Međutim, kod određenih grupa ljudi, posebno kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, mogu se javiti ozbiljne komplikacije poput upale pluća ili encefalitisa.

Kako deluju preparati za ovčije boginje?

Lečenje varičela obično uključuje simptomatsku terapiju, uključujući lekove za smanjenje temperature i svraba. Zabranjeno je korišćenje aspirina kod obolele dece zbog rizika od Reye-ovog sindroma.

Zašto se ne preporučuje izlazak napolje u slučaju ovčijih boginja?

Izlazak napolje tokom infekcije varičelama nije preporučljiv zbog visokog stepena zaraznosti. Takođe, direktni kontakt sa zaraženim osobama može doprineti širenju virusa. Ne preporučuje se izlaganje suncu.

Ovčije boginje u trudnoći: zašto su trudnice i bebe u posebnom riziku?

Trudnice, kao i novorođenčad, su podložnije ozbiljnim komplikacijama od varičela, zbog čega je posebno važno preduzeti preventivne mere. Vakcinacija pre trudnoće može pružiti zaštitu i trudnici i nerođenom detetu.

Kako se manifestuju ovčije boginje kod odraslih?

Odrasli često teže podnose zarazu, sa većim rizikom od komplikacija. Simptomi se često pogoršavaju, a infekcija može zahtevati ozbiljnije medicinske intervencije.

Vakcina protiv varičele: kako funkcioniše i kome se preporučuje?

Vakcina protiv varičele je efikasan način zaštite od bolesti. Ona sadrži oslabljeni oblik virusa koji stimuliše imuni sistem da stvori zaštitu. Vakcinacija se preporučuje deci i odraslima koji nisu preležali varičele.

vakcinacija dece kao zaštita od ovčjih boginja

Kada se radi test na antitela varičele?

Test na antitela na varičele može se raditi kako bi se utvrdilo da li je osoba imuna na ovu infekciju ili da li je vakcina uspešno izazvala imuni odgovor. Analiza krvi na virus varičele je posebno važna u određenim situacijama, poput planiranja trudnoće.

Najčešći mitovi vezani za ovčije boginje

Postoji nekoliko mitova i zabluda vezanih za ovčije boginje. Odbacivanje ovih mitova važno je kako bi se sprečilo širenje netačnih informacija i obezbedila pravilna briga o zaraženim osobama.

Oblačenje crvene odeće pomaže ozdravljenju.

Ova tvrdnja nema naučnu osnovu. Ključno je pridržavati se medicinskih smernica za lečenje varičela.

Izbegavanje kupanja deteta ubrzava ozdravljenje.

Redovno kupanje može pomoći u smanjenju svraba i održavanju higijene. Važno je koristiti blage sapune i paziti da se ne iritira osip.

Izlaganje dece zarazi kako bi brže preležala bolest.

Namerno izlaganje decu zarazi može izazvati ozbiljne komplikacije. Prirodno preležavanje bolesti uz podršku medicinskog osoblja najsigurnija je opcija.

Ovčije boginje su česta dečja bolest, ali mogu uticati i na odrasle. Razumevanje simptoma, prenosa, lečenja i prevencije - ključno je za efikasno suočavanje sa ovom infekcijom. Vakcinacija je jedan od najvažnijih načina zaštite, posebno u grupama sa povećanim rizikom od ozbiljnih komplikacija. Edukacija o ovčijim boginjama igra ključnu ulogu u sprečavanju širenja bolesti i očuvanju zdravlja zajednice.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right