Boginje – kako da prepoznate simptome i reagujete u slučaju zaraze

10. mart 2023.

12 MIN


Cover Image for Boginje – kako da prepoznate simptome i reagujete u slučaju zaraze

Boginje/varičela su stanje koje prepoznajemo pojavom iznenadnog osipa po telu, uz povišenu temperaturu, osećaj malaksalosti, bol u zglobovima i mišićima. Smatra se da su boginje jedno od najzaraznijih oboljenja, s obzirom na brzinu širenja. Kod dece uzrasta od jedne do sedam godina boginje su prve na listi zaraznih bolesti.

U Srbiji, kao i u većini zemalja, najčešće se sreću tri vrste boginja:

  • varičele (ovčije boginje),
  • morbile (male boginje) i
  • rubeole (crvene boginje)

Svaka od ovih bolesti uzrokuje različite simptome i potrebno je različito lečenje

Kako prepoznati boginje: kako izgledaju kad izbijaju i kako da znate da je u pitanju varičela?

Boginje, ili varičele, karakterišu specifični simptomi koji se mogu prepoznati kada bolest izbije. Evo opisa kako izgledaju boginje kad izbijaju:

Crvene tačkice:

  • Boginje obično počinju kao sitne crvene tačkice koje se javljaju na koži.
  • Ove tačkice se brzo pretvaraju u plikove. Blistavi plikovi:
  • Crvene tačkice se razvijaju u mali plik ispunjen bistrom tečnošću.
  • Plikovi mogu varirati u veličini, a neki od njih mogu biti veći od drugih. Svrab:
  • Koža oko plikova može postati veoma svrabljiva.
  • Važno je ne čeprkati ili grebati plikove kako bi se sprečilo oštećenje kože i smanjio rizik od infekcije. Grupisanje:
  • Plikovi se često grupišu zajedno, stvarajući crvene, osušene zone kože.
  • Mogu se pojaviti na celom telu, uključujući lice, vrat, ruke, noge i genitalnu oblast. Kore:
  • Nakon nekoliko dana, plikovi se mogu otvoriti, formirajući ranice koje se zatim suše i stvaraju kore.
  • Kada se kore otpadnu, ispod njih ostaje nova koža.

Važno je napomenuti da boginje mogu izazvati nelagodnost, svrab i povišenu temperaturu. Simptomi se obično javljaju 10 do 21 dan nakon izlaganja virusu. Ako sumnjate da ste zaraženi varičelama, važno je potražiti medicinsku pomoć i dobiti odgovarajuće savete o lečenju i upravljanju simptomima.

Koji su uobičajeni simptomi boginja?

Objasnićemo specifične simptome svih vrsta boginja.

Simptomi varičele (ovčijih boginja):

Osip:

  • Početak bolesti karakteriše pojava crvenih tačkica na koži koje se brzo razvijaju u plikove. Ovi plikovi obično svrbe i mogu se javiti širom tela. Povišena temperatura:
  • Osobe zaražene varičelama često doživljavaju povišenu temperaturu tokom bolesti. Opšta slabost i umor:
  • Malaksalost i opšti umor su česti simptomi varičela. Glavobolja:
  • Pojava glavobolje može biti deo simptomatske slike. Bolovi u telu:
  • Bolovi u mišićima i zglobovima mogu se pojaviti kao odgovor na infekciju. Gubitak apetita:
  • Osobe zaražene varičelama često imaju smanjen apetit. Svrab:
  • Jedan od najprepoznatljivijih simptoma varičela je svrab koji prati osip. Plikti se često čeprkaju, ali to može dovesti do komplikacija. Promene u stolici:
  • Kod nekih osoba može doći do promena u stolici tokom bolesti. Problemi sa spavanjem:
  • Intenzivan svrab može otežati spavanje, posebno kod dece. Kašalj ili curenje nosa:
  • Kod nekih ljudi, mogu se pojaviti blagi respiratorni simptomi poput kašlja ili curenja nosa.

Simptomi obično počinju 10 do 21 dana nakon izlaganja virusu, a bolest može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Simptomi malih boginja (morbila)

Groznica:

  • Groznica je čest simptom malih boginja i može se pojaviti nekoliko dana pre drugih simptoma. Curenje nosa i kijanje:
  • Simptomi slični prehladi, poput curenja nosa, kijanja i iritacije grla, mogu se javiti u ranim fazama bolesti. Kašalj:
  • Suvi kašalj može biti jedan od ranih simptoma. Konjuktivitis (crvenilo očiju):
  • Oči postaju crvene, vodene i osetljive na svetlost. Fotofobija:
  • Osetljivost na svetlost može biti izražena. Mrlje Koplik:
  • Male bele mrlje koje liče na zrnevlje bibera mogu se pojaviti unutar usta nekoliko dana pre pojave osipa. Osip:
  • Karakterističan osip malih boginja obično počinje na licu i postepeno se širi niz telo tokom nekoliko dana. Osip se sastoji od crvenih tačkica koje se spajaju. Visoka temperatura:
  • Temperatura može biti visoka, posebno tokom početnih dana bolesti. Bol u grlu:
  • Bol u grlu može biti prisutan kao deo simptomatske slike. Opšta slabost i umor:
  • Osećaj opšte slabosti i umora često prati ove simptome.

Simptomi obično počinju 10 do 14 dana nakon izlaganja virusu. Važno je napomenuti da morbile mogu izazvati ozbiljne komplikacije, posebno kod dece mlađe od pet godina, trudnica i osoba sa smanjenim imunološkim sistemom.

Rubeole (crvene boginje)

Simptomi rubeola, takođe poznate kao "nemački ili trodnevni morbili", variraju od blagih do umjerenih i obično se javljaju 2 do 3 nedelje nakon izlaganja virusu. Evo nekih uobičajenih simptoma rubeole:

Osip:

  • Tipičan simptom rubeola je osip koji počinje na licu i brzo se širi po celom telu. Osip obično traje nekoliko dana i može biti praćen svrabom. Povišena temperatura:
  • Osobe sa rubeolom često imaju blagu povišenu temperaturu, koja može trajati nekoliko dana. Simptomi slični gripu:
  • Mogu se pojaviti simptomi slični gripu, uključujući umor, bol u mišićima i zglobovima, glavobolju i otečene limfne čvorove. Crvenilo očiju (konjuktivitis):
  • Oči postaju crvene, a konjuktiva (beli deo oka) može postati upaljena. Snižen apetit:
  • Osobe sa rubeolom mogu doživeti smanjenje apetita. Bol u zglobovima:
  • Bolovi u zglobovima, naročito kod odraslih osoba, mogu biti prisutni. Fotofobija:
  • Osetljivost na svetlost može se javiti.

Važno je napomenuti da neki ljudi mogu imati rubeolu, a da ne ispolje simptome ili da imaju veoma blage simptome.

boginje1

Kako se prenose boginje?

Da biste se zarazili virusom varičele, neophodan je dovoljno dug kontakt licem u lice. Zaraza je moguća i putem kontakta sa površinom koja je kontaminirana ovim virusom. Izuzetno su male šanse da se virusom zarazite samim boravkom u zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom. Upravo se iz tog razloga boginje najlakše prenose u vrtićima, gde su deca u direktnom kontaktu.

Kako se prenose boginje kod dece i odraslih?

Boginje, ili varičele, prenose se na sličan način kod odraslih kao i kod dece. Ovaj virus se obično prenosi kapljičnim putem, što znači da se prenosi sitnim kapljicama tečnosti koje osoba zaražena varičelama izbacuje u vazduh kašljanjem, kijanjem ili razgovorom. Ove kapljice mogu sadržavati virus, a zatim se zdrave osobe mogu zaraziti udahnuvši zaraženi vazduh.

Direktan kontakt sa zaraženom osobom takođe može dovesti do prenosa virusa. Dodirivanjem plikova ili osipa na koži zaražene osobe, ili deljenjem predmeta koji su bili u kontaktu sa zaraženom kožom (npr. odeća, peškiri), postoji rizik od prenosa virusa. Odrasle osobe koje nisu imale boginje u detinjstvu i koje nisu vakcinisane su podložnije infekciji varičela ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom ili ako su izložene kapljicama sa virusom u zaraženom okruženju. Važno je napomenuti da se simptomi varičela kod odraslih mogu manifestovati teže nego kod dece, te je preporučljivo preduzeti odgovarajuće preventivne mere i, ako je moguće, vakcinisati se protiv varičela.

Inkubacija predstavlja period koji nastaje nakon kontakta sa zaraženom osobom osoba ne ispoljava nikakve simptome.

Nakon perioda inkubacije, mogu se javiti simptomi poput malaksalosti, bolova, umora i temperature, pa tek onda dolazi do stvaranja krasti. Neka deca mogu da dobiju povišenu temperaturu, ali kod nekih se javljaju boginje bez temperature. Prvo nastaju bubuljice, koje se pune tečnošću, a koje zatim pucaju i tada nastaju kraste. Osip se može pojaviti svuda po telu, uključujući i genitalije i sluzokožu.. Ceo proces može biti veoma neprijatan. Na svu sreću, neprijatnost prolazi već posle dve nedelje, što će vas sigurno motivisati da prebordite sve simptome.

Kako ublažiti simptome boginja?

Ne postoji poseban lek za boginje,nego se tretmanu pristupa simptomatski, odnosno cilj je ublažavanje simptoma. U slučaju visoke temperature daje se lek, a postoje i preparati u apotekama, koji mogu da olakšaju osećaj svraba.

Nega tela u slučaju boginja

Ukoliko ste zaraženi varičela virusom i ukoliko već imate osip po telu, vrlo je bitno da sve vreme redovno održavate higijenu tela redovnim tuširanjem. Neredovno tuširanje može rezultirati pojavom infekcija. Nakon tuširanja bitno je da peškirom ne trljate telo kako ne bi došlo do pucanja bubuljica punih tečnosti, nego da lagano tapkate, te na taj način upijate vodu sa tela.

Ukoliko se pitate koliko traju boginje, boginje obično traju između 7 i 10 dana, ali trajanje može varirati od osobe do osobe. U ovo vreme nike uračunat period inkubacije. Ali, pitanje koje je još važnije, naročito roditeljima beba i male dece je kada boginje prestaju da svrbe? U fazi stvaranja krasti, koji traje nekoliko dana, svrab obično počinje da opada.

Moguće komplikacije

Ukoliko ste zaraženi varičela virusom, imate povišenu temperaturu koja se ne opada, ukoliko, pored toga, počnete da razvijate kašalj,- obavezno se obratite lekaru, kako biste izbegli pojavu tzv. "sekundarne infekcije". Dodatna infekcija može da nastane jer varičela virus, dok traje, slabi imuni sistem, pa je telo podložnije dodatnoj zarazi. Ukoliko vas slučajno zadesi dodatna infekcija, - obavezno se obratite lekaru, kako biste izbegli pojavu tzv. "sekundarne infekcije". jer se te infekcije rešavaju antibioticima.

Iako je varičela virus na glasu kao jedan od najzaraznijih, dobra vest je da jednom kada preležite boginje, stičete imunitet na taj virus ceo život.

Ako u slučaju nastanka osipa i povišene temperature shvatite da je u pitanju varičela virus, svakako savetujemo da se javite svom izabranom lekaru, kako bi utvrdio dijagnozu. Ukoliko vam se slučajno tokom te dve nedelje pogorša stanje, u smislu kontinuirane povišene temperature, savetujemo ponovni odlazak kod lekara kako bi lekar iskombinovao antibiotik i boginje.

Komplikacije boginja kod beba i dece

Boginje kod beba mogu izazvati različite komplikacije, a ozbiljnost tih komplikacija može zavisiti od opšteg zdravstvenog stanja deteta, uzrasta, kao i od toga da li je dete vakcinisano ili ne. Evo nekih mogućih komplikacija boginja kod beba:

Bakterijske infekcije kože:

  • Često, ogrebotine ili otvorene boginje mogu dovesti do bakterijskih infekcija kože, što zahteva dodatno lečenje antibioticima. Upala pluća (pneumonija):
  • Kod beba i male dece, boginje mogu izazvati upalu pluća koja može biti ozbiljna i zahtevati hospitalizaciju. Upala mozga (encefalitis):
  • Ovo je retka, ali ozbiljna komplikacija boginja koja može uticati na centralni nervni sistem. Problemi sa vidom:
  • Boginje mogu izazvati očne komplikacije, uključujući upalu očiju (konjunktivitis) i, ređe, probleme sa vidom. Infekcije uha:
  • Ogrebotine od svraba mogu povećati rizik od infekcija uha, posebno kod male dece. Problemi sa koštanim sistemom:
  • U retkim slučajevima, boginje mogu izazvati zapaljenje zglobova. Reye-ov sindrom:
  • Iako je veoma retka, boginje kod dece koja uzimaju acetilsalicilatnu kiselinu (aspirin) mogu povećati rizik od Reye-ovog sindroma, ozbiljnog stanja koje može uticati na jetru i mozak.

Važno je naglasiti da se vakcinacija protiv boginja preporučuje kao najefikasniji način prevencije ove bolesti. Vakcina može značajno smanjiti rizik od oboljenja i komplikacija. Ako sumnjate da vaša beba ima boginje ili pokazuje simptome, odmah se posavetujte sa pedijatrom radi pravilne dijagnoze i upravljanja stanjem.

Komplikacije boginja kod odraslih

Boginje (varičele) kod odraslih mogu biti ozbiljnije nego kod dece, često prateći teže simptome i veći rizik od komplikacija. Evo nekoliko mogućih komplikacija koje se mogu javiti kod odraslih osoba sa boginjama: Bakterijske infekcije kože:

  • Grebanje boginja može izazvati bakterijske infekcije kože, koje zahtevaju tretman antibioticima. Upala pluća (pneumonija):
  • Odrasle osobe sa boginjama imaju veći rizik od razvoja pneumonije, ozbiljne upale pluća. Ovo može zahtevati hospitalizaciju. Upala mozga (encefalitis):
  • Encefalitis je retka, ali ozbiljna komplikacija boginja kod odraslih, koja može izazvati groznicu, konvulzije i promene u svesti. Problemi sa vidom:
  • Boginje mogu izazvati očne komplikacije, uključujući konjunktivitis i oštećenje vida. Infekcije uha:
  • Ogrebane boginje povećavaju rizik od infekcija uha, što može izazvati dodatne komplikacije. Zapaljenje zglobova:
  • U nekim slučajevima, boginje kod odraslih mogu izazvati zapaljenje zglobova, što dovodi do bolova i otoka. Reye-ov sindrom:
  • Korišćenje acetilsalicilne kiseline (aspirina) tokom boginja povećava rizik od Reye-ovog sindroma, ozbiljnog stanja koje utiče na jetru i mozak. Hepatit:
  • Iako retko, boginje mogu izazvati zapaljenje jetre (hepatit), posebno kod odraslih osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Važno je napomenuti da vakcinacija protiv boginja značajno smanjuje rizik od oboljenja i komplikacija. Odrasle osobe koje nisu vakcinisane mogu razviti ozbiljnije simptome, pa se preporučuje razgovor sa zdravstvenim profesionalcem o vakcinaciji kako bi se smanjio rizik od boginja i povezanih komplikacija.

Komplikacije boginja kod trudnica

Boginje (varičele) kod trudnica mogu predstavljati poseban rizik zbog mogućnosti uticaja na trudnoću i plod. Evo nekoliko komplikacija koje se mogu javiti kod trudnica sa boginjama: Kongenitalne malformacije:

  • Ako trudnica oboli od boginja tokom prvih 20 nedelja trudnoće, postoji povećan rizik od kongenitalnih malformacija (defekata pri rođenju) kod fetusa. Ove malformacije mogu uticati na različite organe i sisteme. Pneumonija:
  • Trudnice imaju povećan rizik od razvoja teže pneumonije (upale pluća) ako obole od boginja. Rizik od komplikacija za majku:
  • Boginje kod trudnica mogu povećati rizik od razvoja ozbiljnijih simptoma i komplikacija, uključujući encefalitis (upala mozga). Povećan rizik od spontanog pobačaja:
  • U nekim slučajevima, boginje u ranoj trudnoći mogu povećati rizik od spontanog pobačaja. Rizik od prevremenog porođaja:
  • Boginje mogu povećati rizik od prevremenog porođaja, što može imati negativan uticaj na zdravlje novorođenčeta.

Važno je napomenuti da vakcina protiv boginja ne sme biti davana tokom trudnoće, jer se radi o živoj vakcini koja može predstavljati rizik za fetus. Trudnice koje nisu bile vakcinisane i nisu preležale boginje, a dođu u kontakt sa zaraženim osobama, trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom. Lekar može pratiti trudnicu, pružiti potrebne informacije o rizicima i preduzeti odgovarajuće korake u skladu sa situacijom. Očuvanje zdravlja trudnice i bebe je od suštinskog značaja, pa se preporučuje pravovremeno traženje medicinske pomoći.

Crvene boginje

Crvene boginje, poznate i kao rubela, su virusna infekcija koju uzrokuje virus rubela. Ova bolest često prolazi bez ozbiljnih posledica, ali može predstavljati rizik tokom trudnoće, posebno u prvom tromesečju, jer može dovesti do ozbiljnih anomalija kod nerođenog deteta. Inkubacija crvenih boginja obično traje od 14 do 21 dan. Zaraza se prenosi kapljičnim putem, putem respiratornih sekreta zaražene osobe. Osoba je najzaraznija tokom perioda pre pojave osipa, ali može biti zarazna i dok traje osip.

Komplikacije kod crvenih boginja

Crvene boginje obično nisu ozbiljne, ali mogu predstavljati ozbiljan rizik tokom trudnoće. Kod trudnica, infekcija može uzrokovati prirođene mane (kongenitalna rubela sindrom) kod nerođenog deteta.

Prevencija crvenih boginja

Najefikasniji način zaštite od crvenih boginja je vakcinacija MMR vakcinom, koja pruža imunitet ne samo protiv rubela već i protiv malih boginja i zauški.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili imate simptome crvenih boginja, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom. Takođe, ukoliko planirate trudnoću, preporučuje se provera imuniteta na rubelu kako biste se uverili da ste zaštićeni tokom trudnoće.

boginje2

Male boginje

Male boginje, poznate i kao morbile, su izuzetno zarazna virusna bolest koja se prenosi kapljičnim putem. Ova bolest može izazvati ozbiljne komplikacije, posebno kod dece.

Inkubacija malih boginja traje obično od 10 do 12 dana, a osoba postaje zarazna nekoliko dana pre pojave osipa pa sve do nekoliko dana nakon njegovog početka. Male boginje - kako se prenose? Zaraza se prenosi kapljičnim putem kada zaražena osoba kija, kašlje ili deli respiratorne sekrete.

Komplikacije kod malih boginja

Male boginje mogu izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući upalu pluća, upalu mozga (encefalitis), slepilo i, u retkim slučajevima, smrt. Deca mlađa od 5 godina i odrasli stariji od 20 godina imaju veći rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija.

Prevencija malih boginja

Najefikasniji način zaštite od malih boginja je vakcinacija MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubela). Dve doze vakcine obično se daju u detinjstvu.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili imate simptome malih boginja, važno je da se odmah obratite lekaru. Isolacija zaražene osobe takođe igra ključnu ulogu u sprečavanju širenja bolesti.

Ukoliko nemate svog izabranog lekara u domu zdravlja, pregled radi utvrđivanja dijagnoze možete zakazati da obavite i u privatnoj klinici kod lekara opšte prakse. Ukoliko ne znate kod koga da zakažete pregled, predlažemo vam da na platformi Hipokratija.rs ukucate pojam „boginje“ i i kao rezultate pretrage će se pojaviti iskustva drugih ljudi, koji su se susreli s ovim virusom. Na Hipokratija.rs takođe možete da, na osnovu iskustava drugih ljudi, izaberete lekara koji vam, po opisu i stručnosti, najviše odgovara.

Ovčije boginje (Varičele)

Ovčije boginje, poznate i kao varičele, su zarazna bolest uzrokovana Varicella-zoster virusom. Ova bolest je češća kod dece, ali može zahvatiti ljude svih uzrasta. Glavni simptom su karakteristični osipi u vidu crvenih tačkica koje se razvijaju u plikove ispunjene tečnošću. Osim osipa, bolest prati i povišena temperatura, bolovi u telu i opšta slabost. Varičele obično prolaze samostalno, ali mogu izazvati nelagodnost i svrab. Infekcija se prenosi kapljičnim putem i direktnim kontaktom, a period inkubacije je oko 10-21 dan.

Komplikacije Ovčijih Boginja

Iako su ovčije boginje obično blage, mogu izazvati određene komplikacije, posebno kod odraslih, novorođenčadi i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom. Potencijalne komplikacije uključuju bakterijske infekcije kože usled grebanja, upalu pluća, encefalitis (zapaljenje mozga) i oštećenje vida. Zato je važno pratiti simptome i konzultovati se sa lekarom kako bi se sprečile ozbiljnije posledice.

Prevencija ovčijih boginja

Najefikasniji način prevencije ovčijih boginja je vakcinacija. Vakcina protiv varičela se obično daje u dve doze, a prva doza se obavlja u detinjstvu. Vakcinacija pomaže u smanjenju težine bolesti i sprečava komplikacije. Osim vakcinacije, pridržavanje higijenskih mera, poput redovnog pranja ruku i izbegavanja direktnog kontakta sa obolelima, doprinosi smanjenju širenja infekcije. Važno je da roditelji prate preporuke pedijatra u vezi sa vakcinacijom svoje dece kako bi stvorili kolektivni imunitet i zaštitili zajednicu od širenja ovčijih boginja.

Kako deluje krečno mleko za boginje i koliko dugo se koristi?

Krečno mleko, poznato i kao "kalcinacija", tradicionalni je lek koji se koristi u nekim kulturama za ublažavanje svraba i rashlađivanje kože tokom infekcije ovčijim boginjama (varičelama). Međutim, važno je napomenuti da primena krečnog mleka nije naučno potvrđena metoda lečenja, i pre upotrebe, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom.

Postupak primene krečnog mleka uključuje:

  • Razblaživanje: Krečno mleko se obično razblažuje sa vodom u određenom odnosu kako bi se dobila rešenje koje će se naneti na kožu.
  • Nanos na kožu: Rešenje se nanosi na zahvaćena područja kože pogođena boginjama pomoću pamučne tkanine ili tufera.
  • Sušenje: Nakon nanošenja, rešenje se ostavlja da se osuši na koži.

Postupak se može ponavljati tokom dana kako bi se održao efekat. Prednosti krečnog mleka mogu uključivati privremeno olakšanje svraba i hlađenje kože, što može ublažiti nelagodnost tokom pojave osipa od ovčijih boginja. Međutim, važno je napomenuti da krečno mleko ne utiče na trajanje bolesti ili sprečava komplikacije.

Koristite krečno mleko samo uz savet od zdravstvenog stručnjaka, a ne kao zamenu za savremene medicinske tretmane i vakcinaciju. Takođe, važno je pratiti uputstva za upotrebu i obratiti pažnju na eventualne alergijske reakcije ili neželjene efekte.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right