Šuga: Kako prepoznati, lečiti i sprečiti ponavljanje

27. septembar 2024.

5 MIN


Cover Image for Šuga: Kako prepoznati, lečiti i sprečiti ponavljanje
Sadržaj

Šuga: Kako prepoznati, lečiti i sprečiti ponavljanje Šuga je zarazna bolest i prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili preko predmeta koji su bili u dodiru sa kožom. Šuga može biti izuzetno neprijatna zbog intenzivnog svraba i iritacije kože. Pravovremena dijagnoza i lečenje su ključni, kako bi se sprečilo dalje širenje i komplikacije.

Šta je šuga (scabies)?

Šuga, poznata i pod medicinskim nazivom scabies, je kožna bolest izazvana infestacijom sitnog parazita Sarcoptes scabiei. Ovaj mikroskopski parazit prodire u površinski sloj kože, gde stvara tuneliće u kojima polaže jaja.

Kako se prenosi šuga i šta je uzrokuje?

Šugu uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei, mikroskopski organizam koji ne može da opstane dugo van ljudskog tela. Ova grinja se najčešće prenosi direktnim kontaktom koža na kožu sa zaraženom osobom, a može se preneti i deljenjem posteljine, odeće ili peškira. Pojava šuge ne ukazuje na lošu higijenu, jer se grinje mogu preneti na bilo koga, bez obzira na čistoću. Jednom kada dospeju na kožu, grinje počinju da kopaju tunele, gde polažu jaja, izazivajući alergijsku reakciju koja se manifestuje intenzivnim svrabom.

Simptomi šuge: kako izgleda i kako je prepoznati

Glavni simptom šuge je intenzivan svrab, koji je obično najizraženiji noću. Na koži se mogu pojaviti mali crveni osipi, čvorići ili plikovi, a uočljive su i fine, linijske strukture koje predstavljaju tuneliće u kojima se grinje kreću. Ovi tuneli se najčešće nalaze na pregibima tela, između prstiju, na zglobovima, ispod pazuha, na stomaku i zadnjici, kao i na stopalima. U težim slučajevima, koža može postati zadebljana i prekrivena krastama, što ukazuje na dugotrajo prisustvo grinja.

šuga kod beba

Kako izgleda šuga kod dece i kako se manifestuje kod beba?

Šuga kod dece može izgledati slično kao kod odraslih, ali se osip često pojavljuje i na licu, skalpu, dlanovima i tabanima, što nije uobičajeno kod odraslih. Kod beba, šuga se manifestuje kroz osip na delovima tela koji su inače pokriveni pelenama, kao što su prepone, zadnjica i butine. Deca mogu biti posebno razdražljiva i sklona češanju, što može dovesti do sekundarnih infekcija izazvanih bakterijama. Osip kod beba može izgledati kao sitni, crveni plikovi ili suzne ranice koje mogu biti teže za prepoznavanje zbog njihove sličnosti sa drugim kožnim oboljenjima.

Dijagnoza šuge

Dijagnozu šuge postavlja dermatolog. Dermatolog analizira simptome i pregleda zahvaćena područja kože. U nekim slučajevima, radi potvrde dijagnoze, koristi se mikroskopski pregled uzorka kože, kako bi se identifikovale grinje ili njihova jaja. Zbog sličnosti simptoma sa drugim kožnim bolestima, kao što su ekcemi ili alergijski osipi, važno je da se što pre potraži stručna pomoć, radi precizne dijagnoze i pravovremenog lečenja.

Kako se leči šuga i koliko dugo traje lečenje?

Lečenje šuge podrazumeva primenu specifičnih lekova, poznatih kao skabicidi, koji su dostupni u obliku krema ili losiona. Najčešće se koriste preparati na bazi permetrina, benzil benzoata ili ivermektina. Terapija obično traje nekoliko nedelja, jer je potrebno vreme da se eliminišu sve grinje i jaja sa kože. Lek se nanosi na celu površinu tela, od vrata naniže, a tretman se ponavlja nakon sedam do deset dana, kako bi se eliminisale sve grinje koje su se eventualno izlegle nakon prve aplikacije. U težim slučajevima, lekovi se mogu uzimati i oralno. Osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom takođe moraju da se leče, kako bi se sprečilo širenje.

Kako počinje šuga? Koji su prvi znaci na koje bi trebalo obratiti pažnju?

Šuga obično počinje postepenim svrabom koji postaje intenzivniji noću. Prvi znakovi uključuju crveni osip ili male plikove, često na pregibima tela ili između prstiju. Ukoliko se ne leči, svrab se širi na veći deo tela, a mogu se pojaviti i vidljive linijske strukture koje predstavljaju tunele u koži.

Da li je šuga opasna?

Šuga sama po sebi nije životno opasna, ali može izazvati ozbiljne komplikacije ukoliko se ne leči. Hronična šuga može dovesti do zadebljanja kože, a intenzivno češanje može uzrokovati sekundarne bakterijske infekcije, kao što su impetigo ili celulitis. Kod imunokompromitovanih osoba može doći do teže forme šuge, poznate kao norveška šuga, koja zahteva ozbiljniji pristup lečenju.

Koliko može da traje šuga ako se ne leči?

Ako se ne leči, šuga može trajati mesecima, pa čak i godinama. Šuga se neće sama od sebe povući, već će se grinje nastaviti razmnožavati, izazivajući sve jače iritacije i oštećenja na koži. Hronična šuga može značajno ugroziti kvalitet života i dovesti do ozbiljnih kožnih oštećenja.

dezinfekcija vrata

Zašto se šuga vraća i kako sprečiti ponovnu infekciju?

Šuga se može vratiti ukoliko svi grinje i njihova jaja nisu u potpunosti eliminisani tokom lečenja. Takođe, ukoliko osoba ponovo dođe u kontakt sa zaraženim osobama ili kontaminiranim predmetima, može se ponovo inficirati. Da bi se sprečila ponovna infekcija, neophodno je dezinfikovati sve predmete koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, uključujući posteljinu, odeću i peškire. Sve stvari koje ne mogu biti oprane na visokoj temperaturi bi trebalo hermetički zatvoriti u plastične kese i ostaviti van upotrebe najmanje sedam dana. Članovi porodice i bliski kontakti takođe moraju proći preventivno lečenje, čak i ako nemaju simptome.

Preventivne mere takođe podrazumevaju održavanje lične higijene, izbegavanje bliskog kontakta sa zaraženim osobama i redovno pranje posteljine i odeće na visokim temperaturama. Dezinfekcija prostora je ključna u sprečavanju širenja šuge u domaćinstvu.

Šuga je zarazna kožna bolest koja može izazvati ozbiljne neprijatnosti i komplikacije ukoliko se ne leči. Pravovremeno prepoznavanje simptoma i adekvatno lečenje su od suštinskog značaja, kako bi se sprečilo širenje infestacije. U slučaju bilo kakve sumnje na šugu, preporučuje se konsultacija sa dermatologom, radi postavljanja tačne dijagnoze i propisivanja odgovarajuće terapije. Pretraži platformu Hipokratija i pronađi pravu negu za sebe i svoje bližnje.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right