Ekcem na koži: kako izgleda, zašto se javlja i kako se leči

23. septembar 2024.

6 MIN


Cover Image for Ekcem na koži: kako izgleda, zašto se javlja i kako se leči
Sadržaj

Ekcem na koži je često kožno oboljenje, koje izaziva crvenilo, svrab i upalu. Može se pojaviti na različitim delovima tela, uključujući ruke, noge, dlanove i stopala, ali se često javlja i ispod pazuha. S obzirom na to koliko ekcem može biti neprijatan i uporan, važno je razumeti šta ga uzrokuje, kako izgleda i koje su opcije lečenja.

Koji su glavni faktori rizika za razvoj ekcema?

Postoji više faktora rizika koji mogu doprineti razvoju ekcema. Genetika igra ključnu ulogu - osobe čiji članovi porodice imaju istoriju atopijskog dermatitisa, astme ili alergija, podložnije su razvoju ekcema. Takođe, izloženost alergenima i iritantima, poput hemikalija, sapuna, parfema, i duvanskog dima, može povećati rizik. Promene u vremenskim uslovima, stres, pa čak i ishrana, mogu uticati na pojavu ekcema. Alergijski ekcem je često povezan sa imunološkim odgovorom na određene alergene.

Vrste ekcema

Postoji nekoliko vrsta ekcema, uključujući:

  1. Atopijski ekcem - najčešći oblik, često povezan s astmom i alergijama.
  2. Kontaktni ekcem - izazvan direktnim kontaktom sa iritantima ili alergenima.
  3. Numularni ekcem - manifestuje se u obliku okruglih, kovanicama sličnih lezija, obično na nogama i rukama.
  4. Seboroični ekcem - obično zahvata kožu glave, lica i grudi.
  5. Dishidrotični ekcem - javlja se na dlanovima i stopalima u vidu malih plikova.

Svaka vrsta ekcema ima svoje specifičnosti i može se manifestovati na različite načine, u zavisnosti od uzroka i mesta na telu.

Kako izgleda ekcem i koji simptomi ga prate?

Ekcem može izgledati različito, u zavisnosti od vrste i stepena oboljenja. Obično ga prate crvenilo, suva koža, svrab, a ponekad i plikovi ili ljuspice.

Ekcem na rukama često se pojavljuje u obliku crvenih, suvih fleka koje svrbe i mogu pucati. Ova vrsta ekcema može biti veoma bolna i može se pogoršati usled čestog pranja ruku ili izlaganja hemikalijama.

Ekcem na nogamamože izgledati kao suva, perutava koža, često praćena svrabom. U težim slučajevima, mogu se pojaviti otok i otvorene rane. Ekcem na dlanovima obično se javlja u obliku malih plikova, dok ekcem na stopalima može izazvati bolne pukotine i suvu kožu.

Ekcem ispod pazuha može biti naročito neugodan zbog trenja i znojenja, što može pogoršati simptome. Ovaj oblik ekcema često se meša sa gljivičnim infekcijama ili iritacijom od dezodoransa, zbog čega je dijagnoza ključna za pravilno lečenje.

Koji su znaci da ekcem prelazi u ozbiljniju fazu? Kada potražiti stručnu pomoć?

Iako ekcem može biti blag i sam po sebi nestati, postoje slučajevi kada prelazi u ozbiljniju fazu. Znaci da ekcem postaje ozbiljan uključuju intenzivan svrab, otok, crvenilo koje se širi, otvorene rane, krvarenje i infekciju. Ako primetite da ekcem ne reaguje na uobičajene tretmane ili se simptomi pogoršavaju, vreme je da potražite stručnu pomoć.

Dermatolog će moći da proceni stanje kože i preporuči odgovarajuće lečenje, što može uključivati upotrebu kortikosteroidnih krema za ekcem ili drugih lekova. U nekim slučajevima, može biti potrebna i terapija svetlom ili oralni lekovi.

devojka na pregledu kod dermatologa

Dijagnoza: kako dermatolog razlikuje ekcem od drugih kožnih oboljenja?

Postavljanje dijagnoze ekcema može biti izazov, jer mnogi simptomi podsećaju na druga kožna oboljenja, kao što su psorijaza ili gljivične infekcije. Dermatolog će obaviti detaljan pregled kože, uzimajući u obzir vašu medicinsku istoriju i moguće faktore rizika. U nekim slučajevima, mogu biti potrebni testovi kože ili biopsija, kako bi se isključila druga oboljenja.

Slike ekcema i vizuelni pregled često su dovoljni da se postavi dijagnoza, ali u složenijim slučajevima, lekar će možda primeniti dodatne dijagnostičke metode.

Lečenje ekcema

Lečenje ekcema zavisi od težine simptoma. Blagi slučajevi mogu se tretirati hidratantnim kremama koje pomažu u zadržavanju vlage u koži. Kod težih slučajeva, dermatolog može preporučiti kortikosteroidne kreme za ekcem, koje smanjuju upalu i svrab. Za dugotrajniju kontrolu simptoma, koriste se imunomodulatorni lekovi ili terapija svetlom.

Alternativni tretmani poput prirodnih preparata takođe mogu pomoći. Na primer, soda bikarbona za ekcem može smanjiti svrab kod nekih ljudi, ali nije zamena za medicinski tretman.

Kako negovati kožu sklonu ekcemu i kontrolisati simptome?

Negovanje kože sklone ekcemu zahteva posebnu pažnju i rutinu. Redovno hidriranje kože je ključno, jer suva koža može pogoršati simptome. Preporučuje se upotreba hidratantnih krema bez mirisa i dodataka, kao i izbegavanje sapuna i deterdženata koji mogu iritirati kožu. Mast za ekcem, koja sadrži prirodne sastojke poput aloe vere ili nevena, može pomoći u ublažavanju simptoma.

Takođe, važno je izbegavati okidače, kao što su određene hemikalije, alergeni ili stres. Promene u načinu života, kao što su prilagođena ishrana i smanjenje stresa, mogu značajno doprineti kontrolisanju simptoma ekcema.

Da li je ekcem zarazan?

Ekcem nije zarazan. U pitanju je upalno oboljenje kože koje nije uzrokovano infekcijom i ne može se preneti s osobe na osobu.

Kako se ekcem razlikuje od psorijaze?

Iako oba oboljenja uzrokuju crvenilo i svrab, psorijaza se obično manifestuje krozdebele, srebrnkaste ljuske na koži, dok je ekcem obično praćen suvoćom, svrabom i crvenilom. Dermatolog može postaviti tačnu dijagnozu na osnovu kliničkih znakova.

Da li je soda bikarbona dobra za tretman ekcema?

Soda bikarbona može ublažiti svrab i iritaciju kod nekih ljudi, ali nije zamena za medicinske tretmane. Pre upotrebe, najbolje je konsultovati se sa dermatologom.

Koji su uzroci ponovne pojave ekcema nakon lečenja?

Ekcem je hronično stanje koje može doživeti recidive. Uzroci ponovnog pojavljivanja mogu uključivati stres, izlaganje alergenima, promene u vremenskim uslovima ili nepravilnu negu kože.

Da li se ekcem može potpuno izlečiti ili je hroničan?

Nažalost, ekcem je često hronično stanje koje zahteva dugotrajnu negu i kontrolu. Iako se simptomi mogu ublažiti ili čak potpuno povući, ekcem može ponovo da se pojavi pod određenim uslovima.

Da li vežbanje može da pogorša simptome ekcema?

Znojenje tokom vežbanja može iritirati kožu i pogoršati simptome ekcema. Preporučuje se lagana odeća od prirodnih materijala i brzo tuširanje nakon vežbanja, kako bi se smanjio rizik od iritacije.

devojka koja stavlja kremu na lice

Da li osobe sa ekcemom treba da izbegavaju sunce i UV zračenje?

Izlaganje suncu i UV zračenju može imati različite efekte na osobe sa ekcemom. Kod nekih ljudi, umereno sunčanje može smanjiti upalu i poboljšati simptome ekcema. Međutim, preterano izlaganje UV zračenju može izazvati isušivanje kože, pogoršati iritaciju i dovesti do ozbiljnijih problema, kao što su opekotine ili povećan rizik od raka kože.

Zato je važno da osobe sa ekcemom pronađu balans. Korišćenje krema sa zaštitnim faktorom (SPF) koje su formulirane za osetljivu kožu, nošenje lagane odeće koja pokriva kožu i izbegavanje direktnog sunca u najjačim delovima dana (od 10 do 16 časova) može pomoći u zaštiti kože. Dermatolog može dati personalizovane savete, jer je reakcija na sunce individualna.

Kako putovanja i promene sredine utiču na ekcem?

Putovanja i promene sredine mogu značajno uticati na osobe sa ekcemom, često pogoršavajući simptome. Promene u klimi, vlažnosti vazduha, temperaturi i izloženosti alergenima ili iritantima, kao što su različiti deterdženti u hotelima, mogu izazvati recidiv ekcema.

Putovanje u suve ili veoma hladne klimatske zone može isušiti kožu, dok boravak u toplim i vlažnim klimama može izazvati znojenje, što može pogoršati simptome. Takođe, stres povezan sa putovanjem, promene u ishrani i nepoznata okruženja mogu doprineti pogoršanju stanja.

Kako bi se simptomi držali pod kontrolom tokom putovanja, preporučuje se korišćenjehidratantnih krema, izbegavanje iritanata, i održavanje redovne rutine nege kože. Planiranje unapred i konsultacija sa dermatologom pre puta može pomoći u prevenciji izbijanja ekcema.

Ukoliko sumnjate da imate ekcem, potrebno je da zakažete pregled kod dermatologa. Platforma Hipokratija nudi mogućnost pretrage iskustava drugih pacijenata i pronalazak najbolje ustanove i stručnjaka, koji mogu pružiti adekvatnu pomoć.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right