Ekcem kod beba i dece: Kako se nositi sa atopijskim dermatitisom u ranom uzrastu?

25. septembar 2024.

6 MIN


Cover Image for Ekcem kod beba i dece: Kako se nositi sa atopijskim dermatitisom u ranom uzrastu?
Sadržaj

Ekcem kod dece, poznat i kao atopijski dermatitis, predstavlja čest problem u ranom uzrastu. Ova kožna bolest, koja se manifestuje suvom, crvenom i svrbljivom kožom, često počinje u prvim mesecima života i može trajati tokom detinjstva. Razumevanje prirode ekcema kod dece, uzroka, simptoma, kao i načina na koji se može kontrolisati, ključni su za pravovremenu i efikasnu negu deteta.

Šta je ekcem kod dece i kako se razlikuje od ekcema kod odraslih?

Ekcem kod dece, naročito atopijski dermatitis, je hronična inflamatorna bolest kože koja se najčešće javlja u ranom detinjstvu. Ova bolest se može pojaviti već u dobi od dva do tri meseca i često prolazi kroz faze pogoršanja i poboljšanja. Za razliku od odraslih, kod kojih ekcem može zahvatiti dublje slojeve kože i pojaviti se na mestima kao što su šake i stopala, ekcem kod beba i dece često zahvata lice, posebno obraze, a kasnije prelazi na pregibe laktova i kolena. Koža postaje suva, crvena i svrbi, što može ometati san i svakodnevne aktivnosti deteta.

Uzroci ekcema kod dece

Uzroci ekcema kod dece nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se smatra da su genetika i spoljašnji faktori ključni u njegovom nastanku. Deca čiji roditelji imaju atopijske bolesti, poput astme, alergijskog rinitisa ili ekcema, imaju veći rizik od razvoja atopijskog dermatitisa. Takođe, faktori iz okoline, poput suvog vazduha, hladnoće, deterdženata i sintetičke odeće, mogu pogoršati stanje kože i izazvati pojavu simptoma.

Kako prepoznati ekcem kod beba? Kako se ispoljava ekcem kod dece?

Ekcem kod beba obično počinje pojavom crvenih, upaljenih fleka na obrazima, čelu ili skalpu. Koža postaje izuzetno suva i sklona ljuštenju. Kako dete raste, promene se mogu javiti na pregibima laktova, kolena i zglobova. Osnovni simptomi ekcema kod dece uključuju:

  • Suvu kožu koja svrbi i puca
  • Crvene ili tamnije fleke
  • Izbijanje plikova koji mogu curiti i stvarati kruste
  • Zadebljalu kožu zbog stalnog češanja

Ove promene na koži mogu varirati od blagih do teških, a simptomi se često pogoršavaju tokom zimskih meseci, zbog suvog vazduha, ili tokom proleća kada su alergeni u porastu.

toplomer

Simptomi koji ukazuju na komplikacije ekcema kod beba i dece

Komplikacije ekcema kod beba i dece mogu uključivati infekcije kože. Infekcije nastaju zbog stalnog češanja koje oštećuje kožnu barijeru. Ako se ekcem zakomplikuje, mogu se pojaviti simptomi kao što su:

  • Pojava žutih krasti ili gnoja na mestima ekcema
  • Povišena temperatura ili opšta slabost
  • Značajno pogoršanje crvenila i oticanja kože Ako roditelji primete ove simptome, neophodno je odmah potražiti medicinsku pomoć, jer infekcije kože zahtevaju specifično lečenje.

Zašto atopijski dermatitis može prerasti u astmu ili druge alergije?

Atopijski dermatitis je često deo šireg atopijskog spektra, što znači da deca sa ovom kožnom bolešću imaju veću verovatnoću da razviju druge atopijske bolesti, poput astme ili alergijskog rinitisa. Ovaj fenomen se naziva "atopijski marš". Smatra se da oštećena kožna barijera kod dece sa ekcemom omogućava alergenima da lakše prodiru u organizam, što može izazvati preosetljivost imunološkog sistema i razvoj drugih alergijskih bolesti.

Kako se postavlja dijagnoza ekcema kod dece i beba?

Dijagnoza ekcema kod dece se obično postavlja na osnovu kliničkog pregleda i detaljne anamneze. Lekar će proceniti stanje kože, učestalost i ozbiljnost simptoma, kao i porodičnu istoriju atopijskih bolesti. U nekim slučajevima, može biti potrebno sprovođenje alergijskih testova ili analiza krvi, kako bi se identifikovali potencijalni alergeni koji doprinose pogoršanju ekcema.

Nega atopične kože kod beba i dece

Nega atopične kože kod beba i dece zahteva poseban pristup, kako bi se održala vlažnost kože i smanjila iritacija.

  • Redovno nanošenje emolijensa (sredstva za vlaženje kože) koji pomažu u zadržavanju vlage
  • Izbegavanje dugih kupki u vrućoj vodi
  • Upotreba blagih, neparfemisanih sapuna i deterdženata
  • Održavanje adekvatne vlažnosti vazduha u prostorijama gde dete boravi
  • Nošenje meke pamučne odeće koja ne iritira kožu Pravilna nega kože može značajno smanjiti učestalost pogoršanja i pomoći u održavanju simptoma pod kontrolom.

devojcica sa zimskom kapom

Najčešći okidači ekcema kod dece

Okidači ekcema kod dece mogu varirati, ali neki od najčešćih uključuju:

  • Suv vazduh ili hladne temperature
  • Znoj i prekomerno zagrevanje kože
  • Kontakt sa alergenima, kao što su polen, prašina ili kućni ljubimci
  • Upotrebu deterdženata, sapuna ili kozmetičkih proizvoda sa mirisima
  • Stres i emocionalne faktore Identifikacija i izbegavanje ovih okidača je ključna za kontrolu simptoma i prevenciju pogoršanja ekcema kod dece.

Da li se ekcem kod beba može izlečiti ili je hroničan?

Ekcem kod beba je hronična bolest koja se može kontrolisati, ali se ne može u potpunosti izlečiti. Simptomi se mogu smanjiti ili čak potpuno nestati tokom detinjstva, ali neka deca mogu nastaviti da imaju problema sa ekcemom i u odrasloj dobi. Pravilna nega i izbegavanje okidača su ključni za smanjenje učestalosti izbijanja ekcema.

Da li su prirodni lekovi bezbedni za lečenje atopične kože kod beba i dece?

Prirodni lekovi, poput ulja kokosa ili nevena, mogu pomoći u smanjenju iritacije i održavanju vlažnosti kože, ali je važno konsultovati se sa pedijatrom pre upotrebe. Neki prirodni proizvodi mogu izazvati alergijske reakcije kod dece sa osetljivom kožom, pa je potrebna opreznost.

Kako sprečiti pogoršanje ekcema kod beba i dece?

Sprečavanje pogoršanja ekcema kod dece uključuje redovno nanošenje hidratantnih krema, izbegavanje poznatih okidača i nošenje odeće koja ne iritira kožu. Takođe, bitno je održavati kožu hidriranom, posebno tokom zimskih meseci kada je vazduh suv.

Kako ublažiti svrab i iritaciju kože?

Za ublažavanje svraba, može se koristiti hladni oblog, antihistaminici ili topikalni kortikosteroidi, u zavisnosti od težine simptoma. Važno je izbegavati češanje, jer može dovesti do oštećenja kože i povećanja rizika od infekcija.

Kako sprečiti ponovnu pojavu atopijskog dermatitisa kod beba?

Sprečavanje ponovne pojave atopijskog dermatitisa kod beba uključuje redovnu negu kože, izbegavanje poznatih alergena i pravovremenu upotrebu medicinskih preparata kada se pojave prvi znaci pogoršanja.

Koji su najbolji načini za kontrolu ekcema kod dece tokom zime?

Tokom zime, važno je održavati optimalnu vlažnost vazduha u zatvorenim prostorijama, koristiti hidratantne kreme sa gustim formulama i izbegavati dugotrajno izlaganje hladnom vazduhu. Nošenje slojevite odeće od prirodnih materijala može pomoći u smanjenju iritacije kože.

Kako zaštititi kožu deteta sa atopijskim dermatitisom tokom letnjih meseci?

Tokom leta, važno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom koje su prilagođene osetljivoj koži, izbegavati direktno izlaganje suncu u najtoplijem delu dana i često nanositi hidratantne kreme nakon kupanja.

Da li kupke sa zobenom kašom ili soda bikarbonom pomažu kod ekcema kod dece?

Kupke sa zobenom kašom mogu pomoći u smanjenju svraba i iritacije, dok soda bikarbona može delovati umirujuće na upaljenu kožu. Međutim, pre upotrebe ovih prirodnih metoda, preporučuje se konsultacija sa pedijatrom.

Kako odabrati odgovarajuću odeću za dete sa atopijskim dermatitisom?

Odeća za dete sa atopijskim dermatitisom bi trebalo da bude od mekih, prirodnih materijala poput pamuka. Trebalo bi izbegavati sintetičke materijale i vunenu odeću, koja može dodatno iritirati kožu. Takođe, preporučuje se nošenje šire odeće, koja omogućava koži da diše i smanjuje trenje.

Ukoliko sumnjate da Vaše dete ima ekcem, potrebno je da zakažete pregled kod dermatologa. Platforma Hipokratija nudi mogućnost pretrage iskustava drugih pacijenata i pronalazak stručnjaka koji će uspešno lečiti Vaše dete.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right