Bolesti krvi

Cover Image for Anemija - uzrok, simptomi i lečenje

Anemija - uzrok, simptomi i lečenje

13. decembar 2023.

6 MIN

Anemija je stanje u kojem organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) koji bi nosili dovoljno kiseonika do tkiva i organa. Nastanak anemije može biti posledica različitih faktora.
Cover Image for Hemofilija - ozbiljan poremećaj zgrušavanja krvi
Hemofilija je retka, nasledna, genetski uslovljena bolest koja se karakteriše poremećajem zgrušavanja krvi. Osobe obolele od hemofilije imaju smanjen broj ili defektnu funkciju faktora zgrušavanja u krvi, što dovodi do toga da krv sporije ili teže formira ugruške.
Cover Image for Leukemija - sve što bi trebalo da znate o malignoj bolesti ćelija krvi
Leukemija je maligna bolest krvi i koštane srži koja se karakteriše nekontrolisanom proizvodnjom nezrelih belih krvnih zrnaca (leukocita). Kod osoba sa leukemijom, normalan proces sazrevanja belih krvnih zrnaca je poremećen, što dovodi do akumulacije nezrelih i neefikasnih ćelija.
Cover Image for D-dimer - na šta ukazuje i kako se tretira
D-dimer se koristi kao laboratorijski test za dijagnozu prisutnosti krvnog ugruška u telu. Kada postoji krvni ugrušak, nivo D-dimera obično je povišen. Važno je napomenuti da povišeni nivo D-dimera može biti i rezultat drugih stanja, kao što su upala, trauma ili operacija.
Cover Image for CRP - šta predstavlja i kako postupati ukoliko je povišen
CRP predstavlja C reaktivni protein. U pitanju je protein u krvi koji “reaguje” u slučaju upale u organizmu. U nastavku ćemo pisati detaljnije o tome šta se dešava kada su vrednosti umereno povišene i povišene.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right