CRP - šta predstavlja i kako postupati ukoliko je povišen

17. mart 2023.

6 MIN


Cover Image for CRP - šta predstavlja i kako postupati ukoliko je povišen

CRP predstavlja C reaktivni protein. U pitanju je protein u krvi koji “reaguje” u slučajnu upale u organizmu. Ovaj protein, tj. reaktant, raste brzo i predstavlja posledicu oštećenja tkiva i upale. CRP se proizvodi u jetri.

Kada analize krvi pokažu da je povećan CRP, to predstavlja informaciju o upalnom procesu, ali se ne dobija i odgovor o kojoj upali je reč. Takođe, analiza CRP-a u krvi služi da se prati i tok bolesti. Na osnovu toga da li su vrednosti CRP povećane, snižene ili nepromenjene, vidi se kako napreduje upala. CRP je veoma značajan pokazatelj za praćenje, naročito u odeljenjima intenzivne nege, kao i kod male dece.

Uloga CRP-a

CRP igra značajnu ulogu kod :

  • Procene težine procesa upale
  • Ranog otkrivanja postoperativnih komplikacija
  • Otkrivanje odbacivanja transplantanta
  • Praćenja uspešnosti lečenja antibioticima kod bakterijskih infekcija
  • Praćenje pacijenata sa inflamatorinim reumatskim bolestima

Vrednosti CRP-a

Vrednosti CRP-a su slične kod muškaraca i žena, a istraživanja su pokazala da ne odstupaju značajno ni u slučaju različitih uzrasta.

U nastavku ćemo pisati detaljnije o tome šta se dešava kada su vrednosti umereno povišene i povišene.

Umereno povišena vrednost CRP-a

Umereno povišena vrednost CRP-a može da se desi u situacijama poput reumatoidnog artritisa, sistemskog eritematoznog lupusa i ostalih autoimunih stanja, zatim u slučaju srčanog udara, pankreatitisa i bronhitisa.

Značajno povišen CRP

Ukoliko su nalazi CRP-a veoma visoki, to može da upućuje akutnu bakterijsku ili virusnu infekciju. Takvi rezultati mogu da budu posledica teške povrede ili čak boravka na veoma visokoj nadmorskoj visini.

U moguće uzroke povišenog CRP-a spadaju i:

  • Jak fizički napor
  • Poslednji meseci trudnoće
  • Uzimanje oralne kontracepcije
  • Izuzetno visoke masnoće u krvi

U slučajevima šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska se, takođe, mogu pojaviti povišene vrednosti CRP-a.

Nekad se dešavaju i slučajevi da su vrednosti CRP-a ispod donje granice. To se može desiti ukoliko je osoba na terapiji za snižavanje masnoće u krvi, kao i u slučajevima kada se koristi aspirin

šta je crp

Stanja koja zahtevaju analizu CRP-a

Ukoliko osećate neki od narednih simptoma, veoma je verovatno da će lekar tražiti da se uradi analiza CRP-a:

  • Veoma povišena temperatura
  • Groznica
  • Ubrzano disanje (tahipneja)
  • Ubrzan rad srca (tahikardija)
  • Mučnina i povraćanje koje ne prestaje

Za praćenje upale, nakon što je data terapija, takođe služi analiza CRP-a. Ukoliko se vrednost smanjuje, znači da terapija dobro deluje.

Analiza CRP-a igra značajnu ulogu kod novorođenčadi ukoliko se sumnja na infekciju. Ukoliko pacijent ima povišenu temperaturu i groznicu i ukoliko otežano diše, postoje sumnje da je u pitanju sepsa, te takve pacijente lekar šalje na CRP analizu.

CRP kod dece

Povišene vrednosti CRP-a kod dece, upućuju na prisustvu infekcije. Da li je u pitanju virusna ili bakterijska roditelji ne mogu sami da procene, zato lekar daje uput za analizu. Informacija o vrednosti CRP-a omogućava lakše postavljanje dijagnoze, samim tim i lakše i brže lečenje. Na ovaj način se izbegava prepisivanje antibiotika koji neće delovati.

Ukoliko je CRP blago povišen, najčešće je u pitanju virusna infekcija. U slučaju viših CRP nalaza, najčešće se radi o bakterijskoj infekciji.

Veoma visoki nalazi CRP-a upućuju na upalu koja se proširila, a prouzrokovana je jakom bakterijskom infekcijom.

Ukoliko dete dobije naglo temperaturu do 38 stepeni uz kašalj i ubrzano disanje, nema apetita i stalno ima osećaj umora, verovatno je u pitanju virusna infekcija.

Ukoliko dete dobije temperaturu koja ide i do 39 stepeni, ukoliko se žali na bol u grlu zbog kog odbija hranu, kao i ukoliko su limfni čvorovi otečeni, verovatno se radi o bakterijskoj infekciji.

Povišen CRP i ishrana

Prevencija od virusnih i bakterijskih infekcija se postiže pravilnom ishranom, redovnom i umerenom fizičkom aktivnošću uz redovan i zdrav san.

Ukoliko želite da ojačate svoje telo kako bi se moglo zaštititi od upale, stručnjaci preporučuju da u svoju ishranu uključite zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća, bobičasto voće, šljive, luk, itd. Takođe, riba poput lososa, sardina i skuše, pozitivno deluje na telo.

Ishrana obogaćena žitaricama, voćem i povrćem, kao i orašastim plodovima - ima presudnu ulogu u izgradnji imunog sistema. Ukoliko koristite maslinovo ili laneno ulje, na odličnom ste putu.

U slučaju da imate povišen CRP, možete uticati na snižavanje vrednosti tako što ćete izbegavati... šećer, gazirane sokove i belo brašno.

Istraživanja su pokazala da je gojaznost velika prepreka u snižavanju vrednosti CRP-a, jer gojazne osobe imaju veće šanse da obole od neke upale koja posle dovodi do povećanja vrednosti CRP-a. Ukoliko osećate neke od tegoba poput upornog kašlja, veoma visoke temperature ili mučnine koja ne prolazi, zakažite lekarski pregled. Nakon uspostavljanja dijagnoze, lekar će vas posavetovati i dati vam odgovarajuću terpaiju. Ukoliko niste sigurni kod kog lekara da odete, ukucajte na Hipokratija.rs reč “CRP” i dobićete pregled preporuka drugih korisnika. Nakon pregleda, podelite svoje iskustva s Hipokratija zajednicom, jer ćete na taj način pomoći nekom drugom da pronađe idealnu zdravstvenu negu za sebe ili svoje bližnje.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right