Srčani udar - kako nastaje i kako se leči

3. jul 2023.

7 MIN


Cover Image for Srčani udar - kako nastaje i kako se leči

Srčani udar, poznat i kao infarkt miokarda, je ozbiljno medicinsko stanje koje se javlja kada protok krvi u srčanim arterijama, koje snabdevaju srčani mišić kiseonikom i hranjivim materijama, postane ograničen ili potpuno prekinut. Ovo dovodi do oštećenja ili smrti dela srčanog mišića.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2016. godine, kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani udar, bile su vodeći uzrok smrti u Srbiji. Srčani udar predstavlja značajan deo ukupne smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Faktori rizika koji mogu doprineti nastanku srčanog udara uključuju:

  • Pušenje
  • Povišen krvni pritisak
  • Povišen nivo holesterola u krvi
  • Dijabetes
  • Gojaznost
  • Fizička neaktivnost
  • Stres
  • Nasledna predispozicija
  • Starosna dob

Simptomi srčanog udara

Simptomi srčanog udara mogu varirati, ali najčešći su jaki bol u grudima koji može širiti se ka ruci, vilici, leđima ili stomaku, osećaj pritiska ili stezanja u grudima, otežano disanje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i gubitak svesti.

Bol u grudima: Osoba može osetiti jak ili stezajući bol u grudima. Ovaj bol obično traje nekoliko minuta ili se ponavlja. Može se javiti i nelagodnost, pritisak ili težina u grudima umesto jakog bola. Ovaj simptom se često opisuje kao osjećaj "slomljenog stakla" u grudima.

Bol koji se širi: Bol se može proširiti iz grudi ka drugim delovima tela, uključujući ruku (obično leva ruka), vrat, vilicu, leđa i stomak. Ovi simptomi mogu biti prisutni samostalno ili u kombinaciji s bolom u grudima.

Dispneja: Dispneja ili otežano disanje je čest simptom srčanog udara. Osoba može osećati nedostatak vazduha, gušenje ili teškoće u disanju. Ovaj simptom može se javiti zajedno s bolom u grudima ili može biti prisutan i bez bola.

Mučnina i povraćanje: Srčani udar može izazvati osećaj mučnine ili povraćanje kod nekih ljudi. Ovi simptomi su posebno prisutni kod žena.

Znojenje: Osoba može iznenada početi intenzivno da se znoji. Znojenje, u ovom slučaju, nije rezultat pojačane fizičke aktivnosti ili izloženosti toploti.

Vrtoglavica i gubitak svesti: Srčani udar može izazvati osećaj vrtoglavice ili nesvestice. U nekim slučajevima, osoba može izgubiti svest.

Važno je napomenuti da se simptomi srčanog udara mogu razlikovati kod muškaraca i žena. Kod žena, simptomi srčanog udara mogu biti manje tipični i češće se javljaju dispneja, mučnina, povraćanje i bol u gornjem delu stomaka.

srčani-udar1

Srčani udar je hitna medicinska situacija i zahteva momentalno traženje lekarske pomoći. Lekar će sprovesti dijagnostičke testove, kao što su elektrokardiogram (EKG), krvni testovi i koronarna angiografija, kako bi potvrdio dijagnozu srčanog udara i odredio najbolji tretman, koji može uključivati lekove, angioplastiku, koronarnu bajpas operaciju ili druge postupke.

Prevencija nastanka srčanog udara

Prevencija srčanog udara igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca.

Preventivne mere koje nas mogu spasiti od srčanog udara:

Zdrava ishrana: Preporučuje se uravnotežena ishrana, bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim proteinima (poput piletine, ribe, mahunarki) i zdravim mastima (poput maslinovog ulja). Smanjite unos zasićenih masti, trans masti, soli i šećera.

Redovna fizička aktivnost: Uključite umerenu do intenzivnu fizičku aktivnost u svoju rutinu - najmanje 150 minuta nedeljno: brzo hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje. Fizička aktivnost jača srce, poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Prestanak pušenja: Pušenje duvana je jedan od glavnih faktora rizika za srčane bolesti. Ako pušite, pokušajte da prestanete, a ako ne pušite, izbegavajte izloženost duvanskom dimu.

Kontrola krvnog pritiska: Redovno merite krvni pritisak i sarađujte sa svojim lekarom kako biste pritisak održavali u zdravom rasponu. Visok krvni pritisak (hipertenzija) je važan faktor rizika za srčane udare.

Kontrola holesterola: Održavanje zdravih nivoa holesterola u krvi može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Izbalansirajte ishranu i izbegavajte hranu bogatu zasićenim i trans mastima.

Kontrola dijabetesa: Ako imate dijabetes, pratite nivoe šećera u krvi.

Održavanje zdrave telesne težine: Održavanje zdravog indeksa telesne mase (BMI) smanjuje opterećenje opterećenje srca i rizik od srčanih bolesti.

Smanjenje stresa: Pronađite zdrave načine upravljanja stresom, kao što su vežbe opuštanja i meditacija.

Lečenje srčanog udara

Lečenje srčanog udara je hitan medicinski postupak i trebalo bi ga sprovoditi odmah nakon što se simptomi jave.

U slučaju srčanog udara, odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć kako biste u najkraćem roku dobili neophodnu zdravstvenu negu.

Lekovi se često koriste u lečenju srčanog udara, kako bi se stabilizovalo stanje pacijenta i mogu uključivati: nitroglicerin, koji proširuje krvne sudove i olakšava protok krvi, lekove za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, beta-blokatore za smanjenje opterećenja srca i statine za kontrolu holesterola.

Koronarna angiografija i angioplastika se koriste kako bi se identifikovalo suženje ili blokada koronarnih arterija i obnovio protok krvi. Koronarna angiografija koristi rendgenske zrake i kontrastno sredstvo kako bi se vizualizovalo stanje arterija, dok se angioplastika koristi za proširenje suženih arterija. Uključuje umetanje balonske sonde u arteriju i širenje balona kako bi se otvorila sužena ili blokirana oblast. Ponekad se ugrađuje i stent, kako bi se održao protok krvi.

U određenim slučajevima, koronarna bajpas operacija može biti potrebna. Intervencija uključuje presađivanje krvnih sudova sa drugih delova tela kako bi se zaobišle sužene ili blokirane arterije i obnovio normalan protok krvi.

Nakon srčanog udara, lekar može preporučiti učešće u programu rehabilitacije srca. Ovi programi uključuju fizičku aktivnost pod nadzorom stručnjaka, edukaciju o zdravom načinu života, upravljanju stresom i promociju oporavka srca.

srčani-udar2

Individualni pristup lečenju može varirati u zavisnosti od ozbiljnosti stanja i specifičnih potreba pacijenta.

Ukoliko sumnjate da imate probleme sa srcem, potreban Vam je kardiolog. Ukucajte “kardiolog” ili “srčani udar” u polje za pretragu na platformi Hipokratija i dobićete uvid u iskustva drugih ljudi koji su se borili sa tim problemom. Takođe, dobićete relevantnu informaciju o najboljim stručnjacima iz ove oblasti. Pozivamo Vas da i da podelite svoje iskustvo jer na taj način pomažate drugima da pronađu najbolju zdravstvenu negu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right