Bolesti oka

Cover Image for Povišeni očni pritisak - simptomi i lečenje
Očni pritisak odnosi se na pritisak unutar oka, a njegova stabilnost je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja vida. U nastavku teksta, istražićemo uzroke nastanka povišenog očnog pritiska, kao i simptome.
Cover Image for Sindrom suvog oka - uzroci, simptomi i mogućnosti lečenja
"Sindrom suvog oka" je stanje koje se javlja kada oči nemaju dovoljno suza za podmazivanje i održavanje površine oka vlažnom. Ovo stanje može izazvati nelagodnost, peckanje, suzenje, svrab i osećaj umora u očima.
Cover Image for Katarakta - kako nastaje i kako se leči

Katarakta - kako nastaje i kako se leči

27. septembar 2023.

4 MIN

Katarakta je oftalmološki problem zamagljivanja sočiva oka. Sočivo se nalazi unutar oka i igra ključnu ulogu u fokusiranju svetlosti na mrežnjaču, što omogućava stvaranje jasne slike.
Cover Image for Čmičak - kako nastaje i kako se leči

Čmičak - kako nastaje i kako se leči

13. septembar 2023.

4 MIN

Čmičak, poznat i kao hordeolum, je infekcija koja se javlja na rubu kapka. Obično se pojavljuje kao mala crvena kvržica ili otok, praćena bolom i iritacijom. Infekcijuobično uzrokuje bakterija, najčešće Staphylococcus aureus.
Cover Image for Konjuktivitis - kako prepoznati simtpome i izlečiti infekciju
Postoji više faktora koji mogu dovesti do infekcije oka. Najčešći uzročnici konjuktivitisa su virusi, a zatim su tu i bakterije, gljivice ili paraziti. Među ostalim uzrocima konjuktivitisa navode se: alergije, iritacija oka vetrom, prašinom i dimom, kao i izloženost hemikalijama. Osobe koje nose kontaktna sočivapod većim su rizikom od infekcije.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right