Povišeni očni pritisak - simptomi i lečenje

22. decembar 2023.

6 MIN


Cover Image for Povišeni očni pritisak - simptomi i lečenje

Očni pritisak, poznat i kao intraokularni pritisak, odnosi se na pritisak unutar oka, a njegova stabilnost je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja vida. U nastavku teksta, istražićemo uzroke nastanka povišenog očnog pritiska, simptome koji mogu ukazivati na probleme, i različite metode lečenja koje pomažu u održavanju optimalnog očnog zdravlja.

Uzrok nastanka očnog pritiska

Povišen intraokularni pritisak često proizlazi iz kompleksnog disbalansa između proizvodnje i drenaže očne tečnosti. Najčešći uzrok ovog poremećaja je glaukom, ozbiljno očno oboljenje koje, ukoliko se ne leči na vreme, može dovesti do ireverzibilnog oštećenja vida. Razmotrimo detaljnije procese koji doprinose nastanku povišenog očnog pritiska:

Proizvodnja i drenaža očne tečnosti - očna tečnost, poznata kao suza, neprestano se proizvodi i drenira kako bi održala normalan očni pritisak. Međutim, ukoliko se jedan od ovih procesa naruši, dolazi do neravnoteže.

Zamislite suzu kao tečnost koja puni balon (oko). Ako se ta tečnost proizvodi u prekomernim količinama ili ne može pravilno drenirati, pritisak unutar balona raste. Ovo povećanje pritiska može, na primer, rezultirati stvaranjem poteškoća u radu očnog živca, što je karakteristično za glaukom.

Genetski faktori - nasledna predispozicija igra značajnu ulogu u razvoju povišenog očnog pritiska. Ako članovi vaše porodice imaju istoriju glaukoma, povećava se rizik da ćete i vi oboleti od ove bolesti oka.

Dijabetes i drugi zdravstveni faktori - povezanost između dijabetesa i povišenog očnog pritiska dobro je dokumentovana. Dijabetes može uticati na vaskularno zdravlje očiju, otežavajući normalan protok očne tečnosti.

bol u očima

Povrede oka - posebno one koje utiču na strukture koje regulišu drenažu suze, mogu izazvati povećanje intraokularnog pritiska.

Starenje - s godinama, strukture oka mogu prolaziti kroz prirodne promene koje dovode do povećanog rizika od razvoja povišenog očnog pritiska.

Rano prepoznavanje ovih uzroka i identifikacija faktora rizika ključni su za preventivno delovanje i očuvanje vida. Na primeru glaukoma, jasno je da pravovremeno dijagnostikovanje i lečenje mogu značajno sprečiti ozbiljne posledice po očno zdravlje. Redovne oftalmološke provere, naročito ako postoje nasledne predispozicije ili drugi faktori rizika, od izuzetne su važnosti.

Simptomi povišenog očnog pritiska

Zamućen vid: Povišen očni pritisak može izazvati zamućenje vida koje se postepeno javlja. Osobe koje primećuju da im se vid pogoršava, posebno u sumrak ili noću, trebalo bi da potraže oftalmološku pomoć.

Promene u vidnom polju: Očni pritisak može uticati na periferni vid, što rezultira gubitkom dela vidnog polja. Pacijenti s povišenim očnim pritiskom često primećuju smanjenje vidnog polja ili prisustvo "tunelskog vida".

Osetljivost očiju: Povišen pritisak unutar oka može izazvati osećaj suvoće, peckanja ili iritacije. Osetljivost na svetlost (fotofobija) takođe može biti simptom koji zahteva pažnju stručnjaka.

Glavobolje: Pritisak unutar oka može uzrokovati bolove u predelu čela i oko očiju. Ove glavobolje mogu biti posebno izražene ujutru ili nakon dugotrajnog čitanja ili rada na računaru.

Naglo pojavljivanje "mrlja": Pacijenti s povišenim očnim pritiskom mogu primetiti naglo pojavljivanje mrlja ili "bljeskova svetlosti" u vidnom polju. Ovo može ukazivati na promene u staklastom telu oka.

Važno je napomenuti da povišen očni pritisak često ne uzrokuje bol, pa pacijenti neretko zanemaruju ove znakove. Redovne oftalmološke provere igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju problema i sprečavanju ozbiljnih komplikacija poput glaukoma.

Lečenje povišenog očnog pritiska

Rano otkrivanje i efikasno lečenje - ključni su faktori u upravljanju očnim pritiskom. Oftalmolog najčešće sprovodi seriju testova kako bi procenio nivo pritiska unutar oka. U slučaju da se dijagnostikuje povišen očni pritisak, lečenje se prilagođava uzroku i stepenu ozbiljnosti problema.

Farmakoterapija: Lekovi, poput beta blokatora ili prostaglandina, često se propisuju kako bi se smanjila proizvodnja očne tečnosti ili poboljšala njena drenaža.

Laser terapija: Laserska terapija, poznata kao laser trabekuloplastika, koristi se za proširenje drenažnih kanala, omogućavajući bolji protok očne tečnosti.

Hirurške intervencije: U težim slučajevima, hirurške metode poput trabekulektomije mogu se primeniti kako bi se poboljšala drenaža i snizio pritisak unutar oka.

Promena životnih navika: Osim medicinskih tretmana, promene u načinu života mogu igrati ključnu ulogu u upravljanju očnim pritiskom. Redovne fizičke aktivnosti, kontrola stresa, i zdrava ishrana mogu doprineti održavanju optimalnog očnog zdravlja.

Zaključujemo da očni pritisak zahteva pažljivo praćenje i, po potrebi, odgovarajuće lečenje, kako bi se izbegle ozbiljne posledice i nepovratno oštećenje vida. Redovne oftalmološke provere i svest o simptomima ključni su u očuvanju dobrog vida i prevenciji oštećenja očnog nerva. Ukoliko primetite bilo kakve promene u vidu ili osećate nelagodnost u očima, odmah se obratite stručnjaku, radi adekvatne dijagnostike i lečenja. Unesite pojam “očni pritisak” ili “oftalmolog” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija , pregledajte iskustva drugih korisnika i pronađite najboljeg lekara za svoj problem. Nakon pregleda ostavite svoje iskustvo i na taj način pomozite drugima.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right