Čmičak - kako nastaje i kako se leči

13. septembar 2023.

4 MIN


Cover Image for Čmičak - kako nastaje i kako se leči

Čmičak, poznat i kao hordeolum, je infekcija koja se javlja na rubu kapka. Obično se pojavljuje kao mala crvena kvržica ili otok, praćena bolom i iritacijom. Infekcijuobično uzrokuje bakterija, najčešće Staphylococcus aureus. Čmičak nastaje kada jedna od lojnih žlezda na rubu kapka postane zapušena i inficirana.

Proces nastanka i razvoja čmička

Sve počinje zapušenjem lojne žlezde. Na ivici kapka postoje male lojne žlezde (meibomske žlezde) koje luče uljastu supstancu kako bi očuvale vlažnost oka i sprečile isparavanje suza. Ako se, iz nekog razloga, izlučivanje ove supstance poremeti ili lojna žlezda postane zapušena, može se stvoriti povoljno okruženje za razvoj bakterija.

Nakon zapušenja nastaje Infekcija. Kada je lojna žlezda zapušena, bakterije, obično Staphylococcus aureus, mogu da se razmnožavaju unutar žlezde. To dovodi do upale i formiranja crvene i osetljive kvržice koja karakteriše čmičak.

Dalje, iInfekcija i upala uzrokuju da se kvržica povećava. Kapak može postati crven, bolan na dodir i osetljiv na pritisak. Mogu se pojaviti simptomi kao što su suzenje, svrab, osećaj peckanja i ponekad i blaga povišena temperatura.

Vrste čmička

Postoje dve osnovne vrste čmička: spoljni (hordeolum externum) i unutrašnji (hordeolum internum). Obe vrste čmička su posledica infekcije kapka i javljaju se usled zapušenja i infekcije lojnih ili znojnih žlezda.

  • Spoljni čmičak se javlja kada se jedna od folikula dlake trepavice ili prateća lojna žlezda inficiraju. Ovaj tip čmička obično počinje kao crvena, osetljiva kvržica na ivici kapka. Može uzrokovati otok, crvenilo, bol i iritaciju oko očiju. Uglavnom se može uočiti mali beličasti "vrh" kvržice koji sadrži gnoj.

  • Unutrašnji čmičak (Hordeolum Internum): se javlja kada se lojna žlezda unutar kapka inficira. Ovaj tip čmička može biti još bolniji i uzrokovati veći otok i crvenilo kapka. Može se javiti kao veća kvržica koja se nalazi unutar kapka i obično je manje vidljiva nego spoljni čmičak. U nekim slučajevima, može uzrokovati osećaj pritiska ili bola pri treptanju.

čmičak-na-oku

Koje simptome izaziva čmičak?

Čmičak može izazvati nekoliko karakterističnih simptoma koji se obično javljaju na kapku.

Čmičak obično izaziva pojavu bolnog i osetljivog područja na kapku. Bol može biti pulsirajući ili se javlja tup bol koji je posebno izražen pri dodiru.

Crvenilo: Infekcija i upala povezani sa čmičkom često dovode do crvenila kože oko kvržice na kapku. Ovo crvenilo može biti izraženo i vidljivo.

Otok ili natečenost oko mesta infekcije je još jedan uobičajeni simptom čmička. Kapak može biti otečen i ispupčen na mestu infekcije.

Glavni znak čmička je prisustvo male kvržice ili otoka na ivici kapka. Kvržicu uglavnom možete osetiti pod prstima i obično je bolna.

Gnoj ili beličasti "vrh": U nekim slučajevima, čmičak može formirati vrh sa gnojem ili beličastim sadržajem. Ovo je rezultat akumulacije gnoja unutar zapušene lojne žlezde.

Suzenje i svrab: Infekcija može izazvati iritaciju oka i okolnog područja. To može rezultirati suzenjem oka i osećajem svraba.

Ponekad, ako je čmičak smešten blizu ivice kapka, postaje primetno da je oko osetljivije na svetlo (fotofobija).

Osećaj pritiska: Unutrašnji čmičak može izazvati osećaj pritiska na kapku zbog infekcije unutar žlezde.

Simptomi čmička se mogu razlikovati, u zavisnosti od veličine, lokacije i intenziteta infekcije. Ako imate simptome koji ukazuju na čmičak i ako se ti simptomi ne popravljaju ili se pogoršavaju tokom vremena, preporučuje se da se obratite lekaru kako biste dobili odgovarajući savet i tretman.

čmičak-na-oku2

Lečenje čmička

Lečenje čmička obično uključuje primenu tretmana koji pomažu ublažavanju simptoma, ubrzanju procesa ozdravljenja i sprečavanju komplikacija. U većini slučajeva, čmičak prolazi za najviše nedelju dana, bez dodatnih komplikacija. U međuvremenu, možete preduzeti određene korake, kako biste ublažili simptome.

Topli oblozi: Topli oblozi su jedan od najefikasnijih tretmana za čmičak. Stavite čistu i toplu krpu ili vatu natopljenu toplom vodom na zahvaćeno područje kapka. Držite je 10-15 minuta, nekoliko puta dnevno. Topli oblozi pomažu kod otvaranja lojne žlezde, olakšavaju oticanje i ublažavaju bol.

Područje zahvaćeno infekcijom održavajte čistim i izbegavajte grubo trljanje kapka. Koristite blagu sapunicu i vodu za čišćenje područja oko oka, a zatim pažljivo isperite i posušite.

Izbegavajte diranje ili trljanje očiju prljavim rukama, jer to može pogoršati infekciju ili potpomoći širenje bakterije.

Dok imate čmičak, nemojte koristiti šminku na očima. Područje mora biti čisto, a bakterije iz šminke mogu dodatno pogoršati stanje.

Lekar vam može preporučiti antibiotičke kapi ili masti kako bi se sprečilo širenje infekcije i ubrzao proces ozdravljenja.

Iako možda deluje kao logično rešenje, nemojte pokušavati sami da istisnete sadržaj čmička. Na ovaj način možete pogoršati stanje i dovesti do širenja bakterija.

Pokušajte smanjiti naprezanje očiju tokom procesa ozdravljenja. Ako nosite sočiva, možda će biti bolje da privremeno pređete na naočare dok se čmičak ne izleči.

Ako primetite da čmičak postaje veći, bolniji ili da se stanje ne popravlja nakon nekoliko dana tretmana kod kuće, svakako se posavetujte sa svojim lekarom. U ozbiljnijim slučajevima može biti potrebno dodatno lečenje ili intervencija.

Ukoliko se “borite” sa čmičkom i ne znate kog lekara da posetite, unesite pojam “čmičak” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na taj način ćete dobiti uvid u iskustva drugih pacijenata koji su se borili sa istim problemom. Nakon pregleda, pozivamo vas da svoje iskustvo podelite sa Hipokratija zajednicom, kako biste pomogli drugima koji se nalaze u istoj situaciji.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right