Anemija - uzrok, simptomi i lečenje

13. decembar 2023.

6 MIN


Cover Image for Anemija - uzrok, simptomi i lečenje

Anemija je stanje u kojem organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) koji bi nosili dovoljno kiseonika do tkiva i organa. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, protein koji omogućava prenos kiseonika iz pluća do ćelija u telu. Kada nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca, telo ne dobija dovoljno kiseonika, što može dovesti do ozbiljnih posledica.

Uzrok nastanka anemije

Nastanak anemije može biti posledica različitih faktora. Najčešći uzroci anemije uključuju:

Nedostatak gvožđa: Nedostatak gvožđa (gvožđe-deficitna anemija) je najčešći uzrok anemije. Gvožđe je ključni mineral za proizvodnju hemoglobina, a nedostatak gvožđa može se javiti zbog nedovoljnog unosa gvožđa hranom, loše apsorpcije gvožđa u crevima ili povećane potrebe za gvožđem (npr. tokom trudnoće).

Nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline: Nedostatak ovih vitamina može uticati na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Uglavnom nastaje usled loše ishrane, poremećaja u apsorpciji ovih vitamina u crevima ili drugih zdravstvenih problema.

Hronične bolesti: Određene hronične bolesti, kao što su zapaljenske bolesti creva, hronična bubrežna bolest ili autoimune bolesti, mogu uticati na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Genetski faktori: Postoje nasledne anemije (kao što su talasemija i anemija srpastih ćelija) koje su posledica genetskih promena i utiču na strukturu crvenih krvnih zrnaca.

Krvarenje: Gubitak krvi usled povreda, menstruacije, gastrointestinalnih krvarenja ili drugih faktora može smanjiti broj crvenih krvnih zrnaca u telu.

Hemolitička anemija: Ova vrsta anemije javlja se kada se crvena krvna zrnca razgrađuju brže nego što se proizvode, što može biti posledica naslednih faktora, autoimunih bolesti ili izloženosti toksinima.

Simptomi anemije

Simptomi anemije mogu varirati u zavisnosti od ozbiljnosti stanja i uzroka.

  • Osećaj umora je jedan od najčešćih simptoma anemije
  • Bledilo kože, sluzokože (poput usne sluzokože) i noktiju.
  • Vrtoglavica ili nesvestica
  • Ubrzan rad srca (tahikardija)
  • Kratak dah
  • Hladne ruke i noge
  • Glavobolja
  • Gubitak apetita
  • Nesanica ili nemiran san
  • krvav ispljuvak

Važno je napomenuti da simptomi anemije nisu uvek očigledni i mogu biti blagi u ranim fazama. Takođe, simptomi anemije mogu se preklapati s drugim zdravstvenim problemima, pa je važno konsultovati se s lekarom ako postoji sumnja na anemiju. Dijagnoza i lečenje anemije zavise od njenog uzroka i ozbiljnosti, pa je stručna medicinska procena ključna.

Lečenje anemije

Lečenje anemije zavisi od uzroka i ozbiljnosti.

Ishrana i suplementacija: U slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, vitamina B12, folne kiseline ili drugih hranljivih sastojaka, lekar može preporučiti promenu ishrane ili upotrebu suplemenata. Na primer, anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa često se leči gvožđem u obliku tableta ili sirupa, dok anemija izazvana nedostatkom vitamina B12 može zahtevati intramuskularne injekcije ovog vitamina.

žena na pregledu ko lekara

Lečenje osnovnog uzroka: Ako je anemija posledica drugog zdravstvenog problema, kao što su gastrointestinalni poremećaji ili hronične bolesti, lečenje osnovnog uzroka može pomoći u rešavanju anemije.

Transfuzija krvi: U slučaju ozbiljne anemije, posebno ako je povezana s akutnim krvarenjem ili teškim simptomima, može biti potrebna transfuzija crvenih krvnih zrnaca kako bi se brzo povećao nivo hemoglobina i kiseonika u krvi.

Eritropoetin (EPO) terapija: U pitanju je terapija koja se koristi za stimulaciju proizvodnje crvenih krvnih zrnaca u telu. Obično se koristi u slučajevima anemije povezane s hroničnim bolestima bubrega ili kod pacijenata podvrgnutih hemodijalizi.

Hirurški tretman: U nekim slučajevima, hirurški zahvati mogu biti neophodni kako bi se rešio uzrok anemije, kao što je uklanjanje polipa ili tumora koji uzrokuju gastrointestinalno krvarenje.

Važno je napomenuti da lečenje anemije zahteva preciznu dijagnozu i individualni pristup. Lekar će proceniti uzrok anemije na osnovu kliničkih testova i medicinske istorije pacijenta i tako odrediti najbolji plan lečenja. Redovni pregledi i praćenje su takođe važni, kako bi se osiguralo da se anemija pravilno leči i da se prate promene u nivou hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

Unesite pojam “anemija” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na taj način ćete dobiti pregled iskustava drugih pacijenata koji su se borili sa anemijom. Nakon pregleda ostavite svoje iskustvo i tako pomozite drugima koji se suočavaju sa istim problemom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right