Mononukleoza - simptomi bolesti i kako se leči

13. april 2023.

5 MIN


Cover Image for Mononukleoza - simptomi bolesti i kako se leči

Mononukleoza je infektivno oboljenje koje izaziva Epštajn- Barov virus (EBV). Drugi naziv za mononukleozu je “bolest poljupca” jer se prenosi putem pljuvačke. Može se javiti kod osoba bilo koje starosti, ali se najčešće pojavljuje kod pacijenata starosti između petnaest i dvadeset pet godina. Kod male dece ova infekcija prolazi bez jačih simptoma.

Epštajn-Bar virus

Svetska zdravstvena organizacija je iznela podatak da su kod skoro 100% pregledane dece, uzrasta ispod 3 godine, pronađena antitela za Epštajn-Barov virus (EBV). Ovaj podatak svedoči o rasprostranjenosti navedenog virusa.

Epštajn-Barov virus pripada grupi herpesa i u najvećem broju slučajeva odgovoran je za nastanak mononukleoze. Najnovija istraživanja ukazuju na vezu između EBV i pojave multiple skleroze.U pitanju je ozbiljan virus, koji može izazvati velike probleme. Stručnjaci rade na osmišljavanju leka ili vakcine kojim će tretirati EBV.

Kada osoba jednom dođe u kontakt sa ovim virusom, on zauvek ostaje u telu. U najvećem broju slučajeva ostaje neaktivan, ali postoje okidači, poput hormonskog disbalansa ili velikog stresa, koji mogu da ga aktiviraju.

Zaražavanje se, u najvećem broju slučajeva, javlja u ranom detinjstvu, jer se virus lako širi među decom. Često, osoba koja je zaražena nema simptome, što dodatno doprinosi lakom širenju.

Zanimljivi su rezultati istraživanja: u zemljama sa nižim životnim standardom uglavnom će se zaraziti mlađa deca, dok su u razvijenim zemljama to uglavnom adolescenti.

Način prenošenja mononukleoze

Kao što smo već naveli, mononukleoza se prenosi kapljičnim putem, te je vrlo lako zaraziti se ovim virusom. Nakon inicijalne zaraze i preležanih simptoma, EBV ostaje u telu neaktivan, uz povremenu aktivaciju.

Simptomi mononukleoze

Simptomi mononukleoze se razlikuju kod odraslih i kod dece. Odraslima uglavnom prija mirovanje, dok deca lakše podnose infekciju. Pojedini stručnjaci čak tvrde da su simptomi blaži što je dete mlađe.

mononukleoza1

Period inkubacije može da traje i do mesec dana, a simptomi koji se javljaju nakon toga su:

  • Bol u grlu
  • Otečeni limfni čvorovi i krajnici
  • Groznica
  • Glavobolja
  • Osip po koži
  • Uvećana ili mekana slezina
  • Anemija
  • Smanjen broj trombocita
  • U ređim slučajevima može se pojaviti i žutica
  • Srčani problemi

Među prvim simptomima koji se javljaju su umor, glavobolja, groznica i bol u mišićima. Nakon toga, razvija se bol u grlu i limfne žlezde počinju da otiču. Paralelno sa ovim simptoima, zaražena osoba gubi apetit, uz osećaj mučnine.

Dijagnoza i lečenje mononukleoze

Simptomi mononukleoze mogu da potraju i nisu prijatni, ali, infekcija najčešće prolazi bez dugoročnih posledica. Osobe koje su bile u kontaktu sa Epštajn-Barovim virusom, u najvećem broju slučajeva stiču imunitet na taj virus, usled nastanka antitela.

Mononukleoza se utvrđuje fizičkim pregledom, analizom krvne slike, kao i putem seroloških ispitivanja i anamneze. Lekar može da obavi i ultrazvuk jetre kako bi potvrdio eventualne promene.

Fizičkim pregledom se detektuje crvenilo grla , uvećanje limfnih želzda i slezina i eventualni osip po grudima. To su dodatni indikatori koju upućuju na mononukleozu, budući da nalazi krvi mogu biti uredni čak i kada je infekcija prisutna. Nakon utvrđivanja dijagnoze mononukleoze, terapija podrazumeva primenu lekova koji ublažavaju simptome. Još nije napravljena vakcina koja stvara antitela na mononukleozu. Osoba koja oboli od mononukleoze bi trebalo da miruje sve vreme dok traju simptomi. Dijeta, koja isključuje masnu hranu, daje telu potrebnu snagu. Pored lekova, koji olakšavaju simptome, preporučuje se unos tečnosti.. Deca koja preleže mononukleozu, trebalo bi da dobiju opravdanje za časove fizičkog vaspitanja, jer bi nagla fizička aktivnost mogla da pokrene simptome.

Kako se zaštititi od mononukleoze

Budući da se virus prenosi pljuvačkom, prevencija podrazumeva izbegavanje razmene pljuvačke - bilo prilikom ljubljenja ili deljenja hrane i pića. Trebalo bi izbegavati upotrebu tuđeg pribora za jelo i higijenu, kao i direktan kontakt s osobom koja kija ili kašlje. Redovno pranje ruku takođe pospešuje zaštitu od zaraze.

mononukleoza1

Ukoliko se suočavate sa gore opisanim simptomima, ako sumnjate na mononukleozu, potreban Vam je infektolog. Ukoliko niste sigurni kom lekaru da se obratite, ukucajte reč “mononukleoza” u polje za pretragu na Hipokratija platformi. Na ovaj način ćete doći do informacije iz “prve ruke” , od ljudi koji su preležali mononukleozu. Nakon završenog pregleda, ostavite svoje iskustvo jer tako pomažete drugima da nađu idealnu zdravstvenu negu za sebe i svoju porodicu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right