Vrtoglavica

4. decembar 2023.

6 MIN


Cover Image for Vrtoglavica

Vrtoglavica je neugodno osećanje gubitka ravnoteže ili rotacije okoline, iako se osoba ili okolina zapravo ne rotiraju. Vrtoglavica je često praćena osećajem nesigurnosti i nestabilnosti. Može varirati u intenzitetu, od blage do vrlo ozbiljne.

Uzrok nastanka vrtoglavice

Vrtoglavica može imati različite uzroke, koji se često mogu povezati sa problemima u ravnotežnom sistemu organizma.

Problemi s unutrašnjim uhom: Većina slučajeva vrtoglavice povezana je s problemima unutrašnjeg uha, gde se nalazi vestibularni sistem, odgovoran za održavanje ravnoteže. Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV), Menijerova bolest i vestibularni neuritis su primeri poremećaja unutarnjeg uha koji mogu izazvati vrtoglavicu.

Nizak krvni pritisak: Nagli pad krvnog pritiska, posebno pri promeni položaja tela (ortostatska hipotenzija), može izazvati vrtoglavicu.

Dehidracija: Nedovoljan unos tečnosti može dovesti do dehidracije i vrtoglavice.

Problemi sa srcem: Srčani problemi, kao što su aritmije ili slabost srca, mogu uticati na protok krvi i izazvati vrtoglavicu.

Niska glukoza u krvi: Niska koncentracija glukoze u krvi (hipoglikemija) može dovesti do vrtoglavice.

Infekcije i zapaljenja: Infekcije unutrašnjeg uha, sinusa ili srednjeg uha, kao i zapaljenja vestibularnog nerva, mogu uzrokovati vrtoglavicu.

Stres i anksioznost: Intenzivan stres i anksioznost mogu izazvati osećaj vrtoglavice.

Neurološki faktori: Problemi sa nervima ili centralnim nervnim sistemom mogu uticati na ravnotežni sistem i uzrokovati vrtoglavicu.

Migrena: Migrena se često može manifestovati kao vrtoglavica, posebno kod određenih vrsta ove bolesti.

Nuspojave lekova: Određeni lekovi, poput nekih antibiotika, antidepresiva ili lekova za visok krvni pritisak, mogu uzrokovati vrtoglavicu kao nuspojavu.

Povrede glave ili vratne kičme: Povrede glave ili vrata mogu uticati na ravnotežni sistem i izazvati vrtoglavicu.

Unutrašnje krvarenje: Ozbiljne bolesti koje dovode do unutrašnjeg krvarenja, poput želudačnih čireva ili gastrointestinalnih krvarenja, mogu izazvati vrtoglavicu.

Ako imate učestalu vrtoglavicu koju prate i drugi upozoravajući simptomi, važno je da se što pre konsultujete s lekarom. Lekar će pomoći u postavljanju dijagnoze i određivanju uzroka vrtoglavice kako bi se sproveo odgovarajući tretman ili odredila terapija.

Simptomi vrtoglavice

Simptomi vrtoglavice mogu varirati u zavisnosti od uzroka i ozbiljnosti stanja.

Osećaj rotacije ili rotiranje okoline: Osoba može imati subjektivan osećaj da se ona ili okolina oko nje rotiraju ili vrte, iako to fizički nije slučaj.

Osećaj nesigurnosti i nestabilnosti: Osoba ima osećaj da gubi ravnotežu i da će pasti.

Mučnina: Vrtoglavica je često praćena mučninom ili potrebom za povraćanjem.

vrtoglavica

Bledilo kože: Osoba može postati bleda zbog smanjenog protoka krvi do kože.

Znojenje: Vrtoglavica može izazvati pojačano znojenje.

Ubrzan rad srca: Osoba može primetiti ubrzan rad srca (tahikardiju) usled anksioznosti ili povećane aktivnosti srčanog sistema usled vrtoglavice.

Gubitak ravnoteže: Osoba može imati problema s održavanjem ravnoteže, što može dovesti do pada.

Problemi s koncentracijom: Vrtoglavica može uticati na sposobnost koncentracije i izvođenje svakodnevnih aktivnosti.

Osećaj pritiska u ušima: U slučaju vrtoglavice povezane s problemima unutrašnjeg uha, osoba može osećati pritisak u ušima ili probleme sa sluhom.

Vrtoglavica može biti praćena drugim simptomima, kao što su glavobolja, problemi s vidom, gubitak svesti ili neurološki simptomi, u zavisnosti od uzroka vrtoglavice.

Lečenje vrtoglavice

Lečenje vrtoglavice zavisi od uzroka. Prvi korak je postavljanje tačne dijagnoze, a to obično uključuje medicinsku procenu od strane lekara specijaliste za uho, nos i grlo (ORL), neurologa ili drugih stručnjaka.

Identifikacija i lečenje osnovnog uzroka vrtoglavice je ključno. Na primer, ako je uzrok vrtoglavice problem s unutrašnjim uhom, lečenje može uključivati specifične terapije ili lekove usmerene na taj problem.

Vestibularna rehabilitacija podrazumeva niz vežbi koje pomažu poboljšanju ravnoteže i smanjenju vrtoglavice. Fizioterapeuti obučeni za vestibularnu rehabilitaciju mogu pružiti pomoć.

Lekovi: U nekim slučajevima, lekovi mogu biti propisani za kontrolisanje simptoma vrtoglavice. Terapija može uključivati antiemetike (za mučninu), antiholinergike (za smanjenje vrtoglavice) ili lekove za kontrolu anksioznosti.

Promena ishrane i stila života: Promene navika i staila života mogu biti ključne za držanje vrtoglavice pod kontrolom. Savetuje sepravilan unos tečnosti, izbegavanje alkohola i kofeina, i održavanje redovnog sna.

Hirurški zahvati: U retkim slučajevima, kada je uzrok vrtoglavice anatomska nepravilnost, hirurški zahvat može biti neophodan.

Terapija za anksioznost i stres: Ako je vrtoglavica posledica anksioznosti ili stresa, terapija i tehnike za upravljanje anksioznošću mogu biti deo tretmana.

Vestibularni aparati: U nekim slučajevima, nošenje posebnih uređaja kao što su "vestibularni aparati" može pomoći u smanjenju vrtoglavice.

Važno je napomenuti da svako lečenje mora biti prilagođeno individualnim potrebama pacijenta i uzroku vrtoglavice. Osim toga, vrtoglavica može biti simptom ozbiljnijih medicinskih problema, pa je važno da se konsultujete sa stručnjakom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja. Unesite pojam “vrtoglavica” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija i pronađite odgovarajućeg specijalistu za svoje probleme.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right