D-dimer - na šta ukazuje i kako se tretira

7. jul 2023.

6 MIN


Cover Image for D-dimer - na šta ukazuje i kako se tretira

D-dimer se koristi kao laboratorijski test za dijagnozu prisutnosti krvnog ugruška u telu. Kada postoji krvni ugrušak, nivo D-dimera obično je povišen. Važno je napomenuti da povišeni nivo D-dimera može biti i rezultat drugih stanja, kao što su upala, trauma ili operacija. Dalje analize poput ultrazvuka ili CT skeniranja su neophodne, mimo rezultata D dimera, da bi se utvrdila prisutnosti krvnog ugruška.

D-dimer se često koristi u evaluaciji moguće tromboze dubokih vena (DVT) ili plućne embolije (PE).

Na šta povišen nalaz D dimera ukazuje

D-dimer sam po sebi nije simptom. Simptomi poremećaja D-dimera zavise od osnovnog stanja ili bolesti koja je uzrokovala povišeni nivo D-dimera.

Tromboza dubokih vena (DVT): DVT je stanje u kojem se formira krvni ugrušak u dubokim venama, obično u nogama. Tipični simptomi DVT-a mogu uključivati oticanje, bol, crvenilo ili osetljivost u zahvaćenom području, a ponekad može biti i asimptomatski.

Plućna embolija (PE): PE nastaje kada se krvni ugrušak odlomi iz dubokih vena i putuje do pluća. Simptomi PE-a mogu uključivati otežano disanje, bol u grudima, ubrzan puls, kašalj, iskašljavanje krvi ili vrtoglavicu.

Upalne bolesti: Povišeni D-dimer može biti povezan s raznim upalnim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, sistemski lupus eritematosus ili upala creva. Simptomi ovih stanja variraju, ali mogu uključivati bolove u zglobovima, umor, groznicu, osip ili probavne smetnje.

Važno je naglasiti da povišeni D-dimer ne ukazuje uvek na prisutnost ozbiljnog stanja, i da je potrebni dalja dijagnoza kako bi se utvrdio uzrok povišenog D-dimera i odredilo adekvatno lečenje.

D-dimer1

Lečenje stanja koje izaziva poremećen nivo D dimera

Lečenje će se fokusirati na osnovno stanje ili bolest koja je uzrokovala povišeni D-dimer. Na primer:

U slučaju potvrđene tromboze ili PE-a, uobičajeno lečenje može uključivati antikoagulantnu terapiju (lekove za razređivanje krvi), kako bi se sprečilo dalje formiranje ugrušaka i smanjio rizik od komplikacija.

Tretiranje upalnih bolesti podrazumeva različite terapije, uključujući protivupalne lekove, imunosupresivne lekove ili biološke agense, u zavisnosti od specifičnostij dijagnoze i ozbiljnosti stanja. Cilj lečenja je smanjiti upalu i simptome povezane s bolešću.

Važno je da se lečenje osnovne bolesti obavlja pod nadzorom stručnog zdravstvenog tima. Ako imate povišen D-dimer i dijagnozu tromboze, upale ili drugog stanja, trebalo bi se obratiti lekaru, da biste dobili detaljnije informacije o preporučenom lečenju.

Prevencija stanja koja izazivaju povišen D dimer

Tromboza je stanje u kojem se formira krvni ugrušak (tromb) unutar krvnih sudova, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prevencija tromboze uključuje:

  • Fizičku aktivnost: Redovna fizička aktivnost pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Preporučuje se svakodnevno vežbanje, poput šetnje, plivanja ili vožnje bicikla.
  • Hidrataciju: Pijte dovoljno tečnosti tokom dana kako biste održali adekvatnu hidrataciju. Dobro hidrirano telo može smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka.
  • Održavanje zdrave telesne težine: Prekomerna težina može povećati rizik od tromboze.
  • Izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja: Dugotrajno sedenje ili stajanje može usporiti protok krvi u nogama i povećati rizik od tromboze. Ako dugo sedite, ustanite svakih nekoliko sati i prošetajte.
  • Nošenje kompresivnih čarapa: Kompresivne čarape mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi u nogama i smanjiti rizik od tromboze, posebno kod osoba koje su sklone nastanku ugrušaka.
  • Pridržavanje terapije: Osobe koje su već imale trombozu ili imaju povećan rizik od njenog nastanka moraju se pridržavati propisane terapije, poput primene antikoagulantnih lekova, pod nadzorom lekara.
  • Kontrolu faktora rizika: Određeni faktori rizika, poput pušenja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili visokog holesterola, mogu povećati rizik od tromboze. Redovno pratite svoje zdravlje, utičite na faktore rizika i pridržavajte se saveta lekara.

Prevencija upalnih stanja uključuje niz zdravih životnih navika i praksa koje mogu smanjiti rizik od razvoja upale. Prevencija podrazumeva:

  • Uravnoteženu ishranu: Jedite raznovrsnu ishranu bogatu voćem, povrćem, celovitim žitaricama, mahunarkama, zdravim mastima (poput maslinovog ulja i orašastih plodova) i proteinima niske masnoće. Ove namirnice sadrže antiinflamatorne sastojke kao što su antioksidanti, omega-3 masne kiseline i vlakna, koji mogu pomoći u smanjenju upale u telu.
  • Smanjenje unosa šećera i zasićenih masti: Visok unos šećera i zasićenih masti može doprineti hroničnoj upali. Ograničite unos rafinisanih šećera, slatkiša, gaziranih pića, brze hrane i prerađenih namirnica koje sadrže zasićene masti.
  • Redovnu fizičku aktivnost: Vežbanje ima antiinflamatorni efekat i može smanjiti rizik od razvoja upalnih stanja. Uključite redovnu fizičku aktivnost u svoju rutinu, poput aerobnih vežbi, treninga snage i istezanja.
  • Održavanje zdrave telesne težine: Prekomerna težina može doprineti upalnim stanjima u organizmu. Održavanje zdrave telesne težine kroz kombinaciju zdrave ishrane i fizičke aktivnosti može pomoći u smanjenju upale.
  • Prestanak pušenja: Pušenje je povezano s hroničnim upalnim stanjima kao što su hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) i kardiovaskularne bolesti. Prestanak pušenja može značajno smanjiti rizik od upale i poboljšati opšte zdravlje.
  • Smanjenje stresa: Dugotrajan stres može povećati upalne procese u telu. Pronalaženje zdravih načina za upravljanje stresom, poput meditacije, joge, dubokog disanja ili hobija, može pomoći u smanjenju upalnih stanja.
  • Redovne lekarske preglede: Redovni lekarski pregledi mogu pomoći u otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema i upalnih stanja u ranoj fazi. Redovno posećujte svog lekara i vodite računa o svom zdravlju.

D-dimer-vezbanje

Važno je napomenuti da ovi saveti predstavljaju opšte smernice, i da je najbolje konsultovati se sa svojim lekarom, kako biste dobili preporuke i uputstva za prevenciju.

Ako imate povišen D-dimer i osećate simptome koji mogu biti povezani s trombozom ili upalom, obratite sesvom lekaru radi dalje procene i dijagnostike. Unesite “D dimer” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija i dobićete savete drugih pacijenata kod kog lekara da zakažete pregled i započnete proces lečenja. Ostavite svoje iskustvo na platformi Hipokratija i na taj način pomozite drugima koji su u istoj situaciji.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right