Male boginje - kako se prenose i kako se leče

4. jul 2023.

4 MIN


Cover Image for Male boginje - kako se prenose i kako se leče

Male boginje, poznate i kao morbili, uzrokuje virus malih boginja (Morbillivirus).

Da bi bolje razumeli potrebno je da znate kako se prenose morbile. Virus se prenosi kapljičnim putem, što znači da se može preneti kada zaražena osoba kašlje, kiše, ili kada deli predmete sa zaraženom osobom.

Kada zaražena osoba kašlje ili kija, virus se oslobađa u vazduh u obliku sitnih kapljica koje mogu biti udahnute od strane ljudi u blizini. Takođe, virus se može preneti direktnim kontaktom sa sekretom iz nosa ili grla zaražene osobe.

Nakon izlaganja virusu malih boginja, virus se umnožava u disajnim putevima i širi se po celom organizmu. To rezultira pojavom simptoma malih boginja, kao što su visoka temperatura, kašalj, kijanje, curenje iz nosa, crvenilo očiju (konjuktivitis) i osip koji se širi po celom telu.

Morbile: inkubacija

U slučaju morbila u Srbiji, male boginje inkubacija traje obično 7 do 18 dana. Tokom ovog perioda, zaražena osoba može biti nesvesna prisustva virusa, ali istovremeno predstavlja potencijalni izvor širenja bolesti. Razumevanje morbile period inkubacije je od suštinskog značaja za praćenje i kontrolu epidemija, kao i za sprovođenje efikasnih preventivnih mera morbile kod odraslih.

Male boginje simptomi

Simptomi kod odraslih i kod beba se razlikuju. Male boginje kod odraslih - simptomi su izraženiji i javlja se sledećim sutiacijama:

  • Osip: Karakterističan osip obično se javlja nekoliko dana nakon pojave simptoma prehlade. Osip počinje na licu, a zatim se širi na telo. Može biti crven, kvrgav i da izaziva osećaj svraba. Kako izgledaju male boginje može se jasno prepoznati po ovom karakterističnom osipu.
  • Groznica: Povišena temperatura često prati infekciju malim boginjama.
  • Umor i slabost: Odrasli pacijenti mogu osećati veći stepen umora i opšte slabosti.
  • Glavobolja: Bol u glavi može biti prisutan kao jedan od simptoma.
  • Gubitak apetita: Odrasli zaraženi malim boginjama mogu iskusiti gubitak apetita.
  • Kašalj i curenje nosa: Simptomi koji podsećaju na prehladu mogu biti prisutni.
  • Bolovi u mišićima i zglobovima: Ovi bolovi mogu biti izraženiji kod odraslih osoba.

Kako se prenose morbile?

Morbile, takođe poznate kao malih boginje, prenose se putem direktnog kontakta sa zaraženom osobom ili kapljicama iz disanja koje sadrže virus morbila.

Kapljice iz disanja: Virus morbila može se preneti kapljicama koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje, kija ili razgovara. Ove kapljice sadrže virus i mogu se udahnuti od strane osobe koja je u neposrednoj blizini zaražene.

Direktan kontakt: Osoba može pokupiti virus dodirivanjem površine ili predmeta na kojem su virusne kapljice prisutne, a zatim dodirivanjem svojih usta, nosa ili očiju. Direktan fizički kontakt sa zaraženom osobom, poput rukovanja ili ljubljenja, takođe predstavlja rizik od prenosa virusa.

Virus u vazduhu: Virus morbila može ostati u vazduhu i na površinama neko vreme nakon što je zaražena osoba bila prisutna u prostoriji. Osobe koje ulaze u taj prostor nakon zaražene osobe mogu doći u kontakt s virusom i takođe biti izložene infekciji.

Važno je naglasiti da morbile su vrlo zarazne, i čak i mala izloženost virusu može dovesti do infekcije kod nevakcinisanih osoba. Prevencija putem vakcinacije ključna je u smanjenju širenja morbila i zaštiti od ove bolesti.

Kako izgledaju male boginje

male-boginje1

Osip kod malih boginja obično prolazi kroz nekoliko faza i karakteriše ga crvena, kvrgava, i prilično gusta površina koja se širi tokom nekoliko dana. Pre nego što se pojavi glavni osip, mogu se primetiti sitne bele tačkice sa crvenim okvirom na unutrašnjoj strani obraza i to predstavlja ranu manifestaciju malih boginja. Nakon nekoliko dana, javlja se glavni osip koji počinje na licu i vratu, a zatim se širi niz telo. Osip se sastoji od crvenih ili tamnocrvenih tačkica koje se spajaju u veće površine. Ovaj osip može zahvatiti celo telo, uključujući ruke, noge i trup. Osip kod malih boginja ima karakterističnu teksturu i površina kože je neravna i može delovati malo izbočeno. Na dodir, osip može biti prilično grub. Tokom vremena, boja osipa može varirati od crvene do tamnocrvene, a zatim postepeno bledi kako bolest prolazi.

Simptomi malih boginja kod dece i beba

Simptomi malih boginja kod dece i beba su slični, ali mogu varirati u intenzitetu. Male boginje kod dece i beba imaju nekoliko uobičajenih simptoma:

  • Osip: Počinje kao crvene tačkice koje se brzo pretvaraju u male plikove. Osip obično prvo izbija na licu, a zatim se širi po celom telu, uključujući i vlasište, trup, ruke i noge.
  • Svrab: Osip može biti praćen jakim svrabom, što može biti posebno neprijatno za decu.
  • Groznica: Povišena temperatura je često prisutna i može biti jedan od prvih simptoma.
  • Umor: Deca zaražena malim boginjama obično se osećaju umorno i bez energije.
  • Gubitak apetita: Bolest može dovesti do smanjenog interesovanja za hranu.
  • Bolovi u mišićima i zglobovima: Deca mogu osećati bolove u mišićima i zglobovima tokom bolesti.
  • Kašalj i curenje nosa: Simptomi slični prehladi mogu se javiti.
  • Bol u stomaku: Ponekad deca mogu imati bol u stomaku ili nelagodu.

Obično, simptomi malih boginja prolaze sami od sebe, ali važno je obezbediti detetu dovoljno odmora i hidratacije. Ako primetite ozbiljnije simptome boginja kod male dece, poput visoke temperature, teškog disanja ili bilo kakvih neuobičajenih promena, preporučuje se konsultacija s pedijatrom.

Važno je napomenuti da su komplikacije, poput upale pluća ili encefalitisa, češće kod odraslih nego kod dece.

Male i velike boginje razlika

Male i velike boginje su dve različite bolesti izazvane različitim virusima: Virus:

  • Male boginje (Morbile): Morbile su izazvane virusom morbila, koji pripada porodici Paramyxoviridae.
  • Velike boginje (Varičele): Varičele su uzrokovane virusom varicella-zoster, koji pripada porodici Herpesviridae. Vakcine:
  • Male boginje: Postoji efikasna vakcina protiv morbila koja se obično primenjuje u kombinaciji sa zauškama i rubeolom (vakcina MMR).
  • Velike boginje: Takođe postoji vakcina protiv varičela koja pruža zaštitu od ove infekcije. Osip:
  • Male boginje: Osip kod malih boginja obično se javlja u obliku crvenih tačkica koje se spajaju u veće površine, počinjući na licu i šireći se niz telo.
  • Velike boginje: Osip kod varičela se manifestuje u obliku svrbljivih vezikula koje prolaze kroz nekoliko faza, uključujući pucanje i stvaranje krasta. Inkubacioni period:
  • Male boginje: Inkubacioni period je obično 10-12 dana.
  • Velike boginje: Inkubacioni period za varičele je oko 10-21 dan. Period zaraznosti:
  • Male boginje: Osoba može biti zarazna nekoliko dana pre pojave osipa do nekoliko dana nakon pojave osipa.
  • Velike boginje: Period zaraznosti obično počinje dan pre pojave osipa i traje dok sve vezikule ne stvore kraste. Komplikacije:
  • Male boginje: Mogu izazvati ozbiljne komplikacije poput upale pluća ili encefalitisa.
  • Velike boginje: Komplikacije varicella-zoster virusa mogu uključivati ​​infekcije pluća, kožne infekcije, encefalitis ili reaktivaciju virusa kasnije u životu, što dovodi do pojave herpes zostera.

Ove razlike između dve vrste boginja naglašavaju važnost razlikovanja između ove dve bolesti kako bi se sprovele odgovarajuće preventivne i terapeutske mere.

Lečenje malih boginja

Lečenje malih boginja se uglavnom fokusira na ublažavanje simptoma, sprečavanje komplikacija i podršku oporavku organizma.

Osoba zaražena malim boginjama bi trebalo da odmara i pije dovoljno tečnosti, kako bi održala hidrataciju organizma.

Ublažavanje groznice i temperature takođe je važno. Možete koristiti antipiretike prema preporuci lekara.

Za ublažavanje kašlja, kijanja i curenja iz nosa možete koristiti sredstva za ispiranje nosa, fiziološki rastvor i sirupe za kašalj, ali uvek je važno konsultovati se sa lekarom pre upotrebe bilo kakvih lekova.

Redovno pranje ruku sapunom i vodom može pomoći u sprečavanju širenja infekcije. Takođe je važno izbegavati bliski kontakt sa nevakcinisanim osobama u ovom periodu.

Osoba zaražena malim boginjama bi trebalo da bude izolovana kako bi se sprečilo širenje virusa.

U težim slučajevima, može se javiti potreba za bolničkom negom i podrškom. Važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste dobili tačnu dijagnozu i adekvatno lečenje.

Ukoliko se pitate koliko traju male boginje u Srbiji - Ukupno trajanje bolesti može biti oko 7-10 dana, ali potrebno je dodati i period inkubacije. Važno je napomenuti da je osoba zarazna od nekoliko dana pre pojave osipa pa sve do nekoliko dana nakon pojave osipa.

male-boginje2

Male boginje u trudnoći

Trudnice često izražavaju zabrinutost u vezi sa mogućim rizicima koje malih boginje (varičele) mogu predstavljati tokom trudnoće. Važno je napomenuti da, iako su male boginje obično blaže kod trudnica, postoji određeni stepen rizika za fetus. Infekcija tokom prvog tromesečja može povećati šansu za razvojne probleme.

Stoga, trudnice koje nisu preležale male boginje pre trudnoće ili nisu vakcinisane trebaju posebno obratiti pažnju na preventivne mere. Važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se procenio individualni rizik i preduzele odgovarajuće mere opreza tokom trudnoće.

Vakcinacija kao najefikasniji vid prevencije malih boginja

Vakcinacija ima izuzetan značaj u prevenciji i suzbijanju malih boginja.

Vakcinacija je važna zbog:

  • Prevencije infekcije: Male boginje vakcina morbile pruža zaštitu od infekcije virusom malih boginja. Kada je osoba vakcinisana, njen imunološki sistem razvija antitela koja su efikasna u borbi protiv virusa. Na taj način se smanjuje rizik od zaraze i sprečava širenje virusa na druge osobe.

  • Zaštite pojedinaca: Vakcinacija štiti pojedince od razvoja bolesti ili smanjuje ozbiljnost simptoma ako do zaraze ipak dođe. Vakcina smanjuje verovatnoću da osoba razvije teže komplikacije, kao što su upala pluća, encefalitis ili druge ozbiljne zdravstvene probleme povezane sa malim boginjama.

  • Zaštite zajednice: Koncept kolektivnog imuniteta, poznat i kao imunitet krda, je ključan aspekt vakcinacije. Kada je veći broj ljudi vakcinisan, smanjuje se mogućnost da se virus prenese sa osobe na osobu, čime se sprečava širenje bolesti u zajednici. Postizanje kolektivnog imuniteta je posebno važno za one koji ne mogu biti vakcinisani, kao što su bebe, osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom ili za one koji imaju alergijske reakcije na vakcinu.

  • Smanjenja epidemije: Redovna vakcinacija populacije protiv malih boginja smanjuje rizik od epidemije. Kada je dovoljan broj ljudi vakcinisan, virus ne može lako da se širi i stvara zarazne lance prenosa.

Vakcinacija protiv malih boginja je deo rutinskog programa imunizacije u mnogim zemljama i preporučuje se svim osobama, uključujući decu i odrasle. U pitanju je izuzetno efikasan i siguran način zaštite od malih boginja isprečavanja nastanka zbiljnih zdravstvenih problema.

Ukoliko sumnjate na male boginje, najbolje je da zakažete pregled kod lekara. Ukucajte “male boginje” u polje za pretragu na platformi Hipokratija i dobićete uvid u iskustava drugih ljudi. Nakon pregleda, podelite svoje iskustvo s Hipokratija zajednicom i na taj način pomozite drugim osobama koje se nalaze u istoj situaciji.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right