Spisak svih pregleda u trudnoći na jednom mestu

24. maj 2024.

6 MIN


Cover Image for Spisak svih pregleda u trudnoći na jednom mestu
Sadržaj

Lekarski pregledi pre i tokom trudnoće su od suštinskog značaja za zdravlje i dobrobit majke i bebe. Ovi pregledi omogućavaju pravovremenu identifikaciju i rešavanje potencijalnih zdravstvenih problema, pružaju važnu edukaciju i podršku trudnicama i pomažu u planiranju i pripremi za porođaj. U nastavku ćemo objasniti koji su to bitni pregledi u trudnoći.

Prvi lekarski pregled tokom trudnoće

Prvi lekarski pregled tokom trudnoće je jedan od najvažnijih koraka koje bi trebalo preduzeti kada saznate da ste trudni. Ovaj pregled je osnovni deo prenatalne nege i obično se zakazuje čim se potvrdi trudnoća. Cilj prvog pregleda je da lekar potvrdi trudnoću, proceni opšte zdravlje trudnice i ustanovi osnovne informacije koje će biti važne za dalji tok trudnoće.

Šta uključuje prvi lekarski pregled?

  • Medicinska istorija: Lekar će vas pitati o vašoj medicinskoj istoriji, uključujući prethodne trudnoće, operacije, bolesti, alergije i lekove koje trenutno koristite.
  • Fizički pregled: Obuhvata merenje krvnog pritiska, težine, visine i osnovne preglede kao što su pregled srca i pluća.
  • Ginekološki pregled: Lekar će obaviti unutrašnji pregled, kako bi procenio stanje materice i jajnika.
  • Laboratorijski testovi: Uključuju analize krvi i urina radi provere nivoa hemoglobina, krvne grupe, Rh faktora, prisustva infekcija i šećera u krvi.
  • Ultrazvuk: Ukoliko je trudnoća u ranom stadijumu, može se obaviti transvaginalni ultrazvuk, kako bi se potvrdila trudnoća i isključila vanmaterična trudnoća.

Prvi pregled postavlja temelje za celokupnu prenatalnu negu i omogućava lekaru da identifikuje sve potencijalne rizike koji bi mogli uticati na trudnicu ili bebu.

Ginekološki pregledi u trudnoći

Ginekološki pregledi tokom trudnoće su ključni za praćenje zdravlja trudnice i razvoj bebe. Ovi pregledi se sprovode redovno, u različitim intervalima u zavisnosti od tromesečja trudnoće.

Osnovni elementi ginekoloških pregleda uključuju:

  • Redovno merenje težine i krvnog pritiska: Praćenje telesne težine i krvnog pritiska pomaže u otkrivanju potencijalnih komplikacija, kao što su preeklampsija ili gestacijski dijabetes.
  • Pregled abdomena: Lekar proverava rast materice i položaj bebe.
  • Pregled cerviksa: Procenjuje se dužina i zatvorenost cerviksa, što je važno za prepoznavanje rizika od prevremenog porođaja.
  • Slušanje otkucaja srca bebe: Od otprilike 12. nedelje trudnoće, lekar može koristiti doppler uređaj za slušanje bebinog srca.

Ovi pregledi pomažu u identifikaciji i prevenciji problema koji mogu nastati tokom trudnoće, kao i u pravovremenom reagovanju ukoliko se pojave komplikacije.

ultrazvucni pregled trudnice

Ultrazvučni pregledi u trudnoći

Ultrazvučni pregledi predstavljaju neinvazivnu metodu, koja omogućava lekarima da prate razvoj bebe i stanje materice. Ultrazvučni aparat koristi ultrazvučne talase za stvaranje slike bebe i unutrašnjih organa trudnice.

Tipovi ultrazvučnih pregleda

Transvaginalni ultrazvuk: Obično se radi u ranoj trudnoći, kako bi se potvrdila trudnoća i procenilo stanje materice i jajnika.

Transabdominalni ultrazvuk: Koristi se kasnije tokom trudnoće za procenu rasta bebe i otkrivanje potencijalnih anomalija.

3D i 4D ultrazvuk: Ovi napredni ultrazvučni pregledi pružaju detaljnije slike bebe i mogu pomoći u identifikaciji određenih urođenih mana.

Ultrazvučni pregledi su važan alat u praćenju trudnoće, jer omogućavaju lekarima da prate razvoj bebe, proveravaju njeno zdravlje i pravovremeno otkriju eventualne probleme.

Lista pregleda prema nedeljama trudnoće

Tokom trudnoće, svako tromesečje nosi svoje specifičnosti, te se, u skladu sa tim, vrše određeni testovi i pregledi.

Prvo tromesečje

Prvo tromesečje traje od 1. do 12. nedelje trudnoće. Tokom ovog perioda, obavljaju se sledeći pregledi i testovi:

Prvi lekarski pregled: Uključuje potvrdu trudnoće, medicinsku istoriju, fizički i ginekološki pregled, laboratorijske testove i ultrazvuk.

Prenatalni krvni testovi: Testovi za proveru nivoa hCG, progesterona i drugih hormona.

Rani ultrazvuk: Potvrđuje trudnoću, isključuje vanmateričnu trudnoću i određuje gestacijsku starost.

Provera krvne grupe i Rh faktora: Identifikacija potencijalnih rizika zbog Rh neslaganja.

Screening za infektivne bolesti: Testiranje na HIV, hepatitis B, sifilis i druge infekcije.

Ovi pregledi su ključni za rani razvoj trudnoće i pružaju osnovne informacije o zdravlju trudnice i bebe.

Drugo tromesečje

Drugo tromesečje traje od 13. do 26. nedelje trudnoće. Tokom ovog perioda, obavljaju se sledeći pregledi i testovi:

Rutinski ginekološki pregledi: Redovno merenje težine, krvnog pritiska, pregled abdomena i slušanje otkucaja bebinog srca

Detaljni ultrazvuk (anatomski pregled): Obavlja se između 18. i 22. nedelje i uključuje detaljnu procenu anatomije bebe kako bi se otkrile eventualne anomalije.

Test za gestacijski dijabetes: Obično se radi između 24. i 28. nedelje trudnoće, kako bi se otkrio gestacijski dijabetes.

Quad screen ili triple screen test: Testovi krvi koji se rade između 15. i 20. nedelje, za procenu rizika od hromozomskih anomalija kao što su Daunov sindrom i trisomija 18.

Pregledi tokom drugog tromesečja fokusirani su na detaljno praćenje razvoja bebe i identifikaciju potencijalnih problema.

Treće tromesečje

Pregledi u trećem trimestru trudnoće traju od 27. nedelje do porođaja.

Rutinski ginekološki pregledi: Redovno praćenje težine, krvnog pritiska, pregled abdomena, slušanje otkucaja bebinog srcai procena položaja bebe.

Biometrijski ultrazvuk: Merenje bebe, kako bi se procenio njen rast i razvoj.

Non-stress test (NST): Proveravaju se otkucaji bebinog srca i njeni pokreti, kako bi se potvrdilo da je zdrava.

Amniocenteza (po potrebi): Ukoliko postoji sumnja na određene genetske ili urođene probleme, može se obaviti amniocenteza.

Provera grlića materice: Pred kraj trudnoće, lekar proverava grlić materice kako bi procenio spremnost za porođaj.

Pregledi u 9. mesecu trudnoće su posebno važni za praćenje zdravlja trudnice i bebe do samog porođaja i služe i kao priprema za porođaj.

Dodatni pregledi i testovi

Tokom trudnoće mogu se javiti potrebe za dodatnim pregledima i testovima, kako bi se osiguralo optimalno zdravlje majke i bebe.

lekarski pregled trudnice

Amniocenteza: Test koji uključuje uzimanje uzorka amnionske tečnosti radi procene genetskih poremećaja ili infekcija. Obično se radi između 15. i 20. nedelje trudnoće.

Chorionic Villus Sampling (CVS): Rani test koji otkriva genetske abnormalnosti i radi se između 10. i 13. nedelje trudnoće.

Magnetna rezonanca (MRI): Koristi se za detaljniju procenu anatomskih problema kada ultrazvuk nije dovoljan.

Ehokardiografija fetusa: Specijalizovani ultrazvučni pregled bebinog srca, koji se koristi za dijagnostiku srčanih problema.

Non-invazivni prenatalni testovi (NIPT): Uzorkovanjem manje količine majčine krvi utvrđuje se rizik od hromozomskih abnormalnosti ploda, kao što su Down sindrom, trisomija 18 i 13.

Dodatni pregledi i testovi pružaju dublje uvide u zdravlje bebe i omogućavaju lekarima da pravovremeno reaguju na sve potencijalne probleme.

Prenatalna nega je ključna za praćenje zdravlja majke i bebe tokom trudnoće. Redovni pregledi i testovi omogućavaju lekarima da prate razvoj bebe iprepoznaju i reše eventualne probleme na vreme. Prvi lekarski pregled, ginekološki pregledi, ultrazvučni pregledi, kao i dodatni testovi i pregledi igraju značajnu ulogu u pružanju sveobuhvatne nege tokom trudnoće. Praćenje ovih pregleda po tromesečjima, omogućava trudnicama i lekarima da imaju jasan uvid u ceo toktrudnoće i obezbede najbolju moguću negu za majku i bebu iz ugla ginekologije.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right