Menopauza - da li ima leka za uporne i neprijatne simptome?

27. septembar 2023.

7 MIN


Cover Image for Menopauza - da li ima leka za uporne i neprijatne simptome?
Sadržaj

Menopauza obično nastupa negde između 45. i 55. godine života, mada individualno varira. Period pred menopauzu obično traje nekoliko godina i naziva se perimenopauza.

Šta je menopauza i kako se razlikuje od klimaksa?

Menopauza je prirodan biološki proces koji se dešava kod žena i označava kraj reproduktivnog perioda. To je vreme u životu žene kada se prestaju proizvoditi jajašca i dolazi do prestanka menstrualnih ciklusa. Menopauza se zvanično potvrđuje nakon što je žena prošla kroz 12 uzastopnih meseci bez menstruacije.

Menopauza i klimaks su termini koji se često koriste da opišu faze ženskog reproduktivnog života, ali imaju različita značenja. Klimaks je period u kojem se dešavaju hormonske fluktuacije koje mogu dovesti do različitih simptoma, kao što su vrućine, noćno znojenje, promene raspoloženja, suvoća vagine, problemi sa spavanjem, promene u težini i druge tegobe. Klimaks obuhvata period od nekoliko godina pre menopauze (periomenopauza) do nekoliko godina nakon menopauze.

Dakle, menopauza označava kraj menstrualnog ciklusa, dok klimaks obuhvata period pre i posle menopauze tokom kojeg žena može iskusiti različite simptome zbog hormonalnih promena.

Kada nastupa menopauza, prosečno trajanje menopauze i simptoma klimaksa

Menopauza se obično javlja između 45. i 55. godine života, i to je tačka u vremenu kada žena nije imala menstruaciju u trajanju od najmanje 12 meseci. Međutim, tačno vreme početka menopauze može varirati od žene do žene i može biti uslovljeno genetikom, zdravstvenim stanjem i drugim faktorima.

Prosečno trajanje menopauze je oko 4-5 godina, ali može biti i kraće ili duže u zavisnosti od individualnih karakteristika svake žene. Perimenopauza, ili period pre menopauze, može trajati nekoliko godina pre nego što dođe do poslednje menstruacije, a klimaks, ili period nakon menopauze, može trajati nekoliko godina nakon poslednje menstruacije.

Simptomi klimaksa, ili simptomi koji se često povezuju sa perimenopauzom i menopauzom, mogu varirati od žene do žene i uključuju:

  1. Vrućine (valunzi) - nagli osećaj toplote koji može biti praćen crvenilom kože i znojenjem, obično u gornjem delu tela.
  2. Noćno znojenje - intenzivno znojenje tokom noći koje može ometati san.
  3. Promene raspoloženja - fluktuacije u raspoloženju, kao što su promene u emocionalnoj stabilnosti, razdražljivost ili anksioznost.
  4. Suvoća vagine - smanjenje prirodne vlažnosti vagine, što može izazvati nelagodnost tokom seksualnog odnosa.
  5. Promene u menstrualnom ciklusu - nepravilne menstruacije, produženo menstrualno krvarenje ili oskudno krvarenje mogu biti uobičajeni simptomi u perimenopauzi.
  6. Problemi sa spavanjem - poteškoće sa spavanjem, nesanica ili buđenje tokom noći.
  7. Promene u težini - promene u telesnoj težini, uključujući povećanje telesne mase ili poteškoće u održavanju telesne težine.
  8. Ostali simptomi - ostali simptomi mogu obuhvatati umor, gubitak libida, suvu kožu, bolove u zglobovima i mišićima, te promene u koncentraciji i pamćenju.

Važno je napomenuti da sve žene ne doživljavaju iste simptome klimaksa, te da simptomi mogu varirati i u intenzitetu. Takođe, menopauza može biti i asimptomatska. Ako žena ima teže simptome koji značajno utiču na kvalitet života, važno je da potraži savet i podršku svog lekara.

FSH hormon i menopauza

Folikul-stimulišući hormon (FSH) je hormon koji proizvodi hipofiza, mala žlezda smeštena u mozgu, i ima ključnu ulogu u regulaciji reproduktivnog sistema. FSH je odgovoran za stimulaciju folikula u jajnicima kod žena i proizvodnju estrogena, ključnog ženskog polnog hormona.

Tokom menopauze, dolazi do značajnih promena u nivou hormona u organizmu, uključujući i FSH. Kada jajnici počnu da gube funkciju i smanjuju proizvodnju estrogena, hipofiza reaguje povećanjem nivoa FSH, u pokušaju da stimuliše jajnike na proizvodnju estrogena. Ovo povećanje FSH je karakteristično za perimenopauzu, fazu koja prethodi menopauzi.

Visok nivo FSH u krvi tokom perimenopauze i menopauze, može se koristiti kao marker za smanjenu funkciju jajnika i pripremu organizma za menopauzu. Kada jajnici prestanu da reaguju na stimulaciju FSH-om i proizvodnju estrogena, to označava prelazak u menopauzu. Tada se nivo FSH u krvi obično i dalje održava na visokom nivou.

Merenje nivoa FSH u krvi može se koristiti kao dijagnostički test za određivanje perimenopauze ili menopauze, posebno ako žena ima nepravilnosti u menstrualnom ciklusu ili druge simptome menopauze. Visok nivo FSH, zajedno sa drugim laboratorijskim testovima i kliničkim simptomima, može pomoći lekarima da postave dijagnozu menopauze i pruže odgovarajuće savete i terapiju za upravljanje simptomima.

Šta je prevremena menopauza i koji su uzroci?

Prevremena menopauza, poznata i kao rana menopauza ili menopauza pre 40. godine života, je stanje u kojem jajnici gube funkciju i prestaju proizvoditi dovoljno estrogena i progesterona, što dovodi do prestanka menstrualnog ciklusa i reproduktivne funkcije pre nego što se očekuje. Ovo stanje može imati različite uzroke i može biti izazvano genetskim faktorima, medicinskim stanjima ili faktorima okoline.

Neki od potencijalnih uzroka prevremene menopauze:

  1. Genetski faktori: Nasledni faktori mogu igrati ključnu ulogu u određivanju vremena kada će žena ući u menopauzu. Ako su žene u porodici ulazile u menopauzu relativno rano, postoji veća verovatnoća da će i druge žene u porodici doživeti isto.
  2. Autoimuna oboljenja: Autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa, lupusa i Sjögrenovog sindroma, mogu uticati na funkciju jajnika i dovesti do prevremene menopauze. Imunološki sistem može napasti jajnike, oštećujući ih i smanjujući njihovu funkciju.
  3. Hirurško odstranjenje jajnika: Hirurško odstranjenje oba jajnika (ooforektomija) zbog medicinskih razloga, kao što su benigni tumori, endometrioza ili rak jajnika, dovodi do prevremene menopauze.
  4. Hemijska ili radijaciona terapija: Terapija zračenjem ili hemoterapija oštetiti jajnike.
  5. Hormonski poremećaji: Hormonski poremećaji kao što su hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlezde) ili hiperprolaktinemija (povišen nivo hormona prolaktina) mogu uticati na funkciju jajnika i izazvati prevremenu menopauzu.
  6. Faktori okoline: Pušenje, izloženost hemikalijama i toksinima u okolini, kao i nezdrav način života, mogu takođe povećati rizik od prevremene menopauze.

Prevremena menopauza može imati značajan uticaj na zdravlje i kvalitet života žene, uključujući rizik od osteoporoze, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Žene koje sumnjaju da imaju prevremenu menopauzu trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom, radi postavljanja dijagnoze i pružanja odgovarajuće medicinske podrške i terapije.

Simptomi i faze menopauze

Simptomi menopauze mogu značajno varirati od žene do žene, ali postoje uobičajeni fizički, emocionalni i psihički simptomi, koji se često povezuju sa ovim životnim periodom.

  • Neredovne menstruacije: Menstrualni ciklusi postaju neredovni tokom perimenopauze (period pre menopauze) i potom se zaustavljaju u menopauzi.
  • Valunzi: Nagli napadi toplote, posebno u licu, vratu i gornjem delu tela. Valunge često prate znojenje i ubrzan srčani rad. Mogu se javljati i noću (noćni valunzi) i poremetiti spavanje.
  • Promene u spavanju: Poteškoće sa spavanjem, uključujući nesanicu, često su prisutne. Noćni valunzi takođe mogu poremetiti spavanje.
  • Promene u raspoloženju: Fluktuacije raspoloženja, anksioznost, iritabilnost, nervoza i depresija mogu se pojaviti tokom menopauze.
  • Promene u libidu: Smanjenje seksualne želje i suvoća vagine mogu uticati na seksualno zadovoljstvo.
  • Suvoća vagine: Smanjenje prirodnih lubrikacija vagine može izazvati nelagodnost tokom seksualnog odnosa.
  • Promene u telesnoj težini: Povećanje telesne mase i promene u raspodeli masti, često u predelu stomaka.
  • Umor: Osećaj umora, iscrpljenosti i nedostatka energije.
  • Promene na koži: Gubitak elastičnosti kože, suvoća kože i promene u teksturi.
  • Promene u kostima: Gubitak gustine kostiju i povećan rizik od osteoporoze.
  • Promene u mokrenju: Pojačano mokrenje ili nelagodnost pri mokrenju.
  • Promene u kosi: Gubitak kose, promene u debljini i strukturi kose.
  • Kognitivne promene: Poteškoće sa koncentracijom, zaboravnost i promene u brzini razmišljanja.
  • Poremećaji raspoloženja: Depresija, anksioznost i promene u emocionalnom stanju.
  • Suva usta i oči
  • Gubitak koštane gustine

Simptomi se mogu se razlikovati po intenzitetu i trajanju. Kod pojedinih žena se mogu javiti samo blagi simptomi, dok druge mogu iskusiti ozbiljnije tegobe.

Kako ublažiti simptome? Prirodni pristupi tretiranju simptoma menopauze.

Postoji nekoliko prirodnih pristupa koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Važno je napomenuti da svako telo reaguje drugačije, pa je ponekad neophodno eksperimentisati kako bi se pronašli pristupi koji najbolje odgovaraju vašem telu.

Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima može pomoći u održavanju opšteg zdravlja. Konzumiranje hrane bogate kalcijumom i vitaminom D, takođe može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju.

Neke biljke se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma menopauze. Na primer, crvena detelina i soja sadrže fitoestrogene koji imaju efekte slične estrogenu. Pre upotrebe bilo kakvih biljnih dodataka, važno je da se posavetujete sa lekarom ili stručnjakom za ishranu.

fizicka aktivnost i menopauza

Redovno vežbanje može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, jačanju kostiju i poboljšanju raspoloženja. Aerobne vežbe, kao što su hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla su posebno korisne.

Tehnike opuštanja, kao što su meditacija, duboko disanje, joga ili progresivno opuštanje mišića, mogu pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i unapređenju kvaliteta sna.

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koja se može koristiti za ublažavanje simptoma menopauze, kao što su valunzi i nesanica.

Upotreba određenih esencijalnih ulja, kao što su lavanda ili nana, može pomoći u kontroli stresa, poboljšanju raspoloženja i olakšavanju drugih simptoma menopauze.

Određeni dodaci ishrani, kao što su omega-3 masne kiseline, vitamin E ili magnezijum, mogu imati blagotvorno delovanje na simptome menopauze. Pre uzimanja suplemenata, obratite se lekaru.

Prepoznavanje i izbegavanje potencijalnih okidača, kao što su začinjena hrana, alkohol i kofein, može pomoći u kontroli valunga i drugih simptoma.

Konsultacija sa nutricionistom, naturopatom, fitoterapeutom ili akupunkturologom, može vam pomoći da pronađete individualni plan tretmana koji odgovara vašim potrebama.

Važno je imati na umu da se prirodni pristupi mogu koristiti kao dodatak ili podrška drugim metodama lečenja. Pre nego što započnete bilo koji prirodni tretman, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako uzimate druge lekove ili imate zdravstvene probleme.

Ostali načini za ublažavanje simptoma menopauze

Pored prirodnih pristupa, postoje i drugi načini za ublažavanje simptoma menopauze. Ovi pristupi se često koriste kao deo sveobuhvatnog plana lečenja.

Hormonska terapija uključuje uzimanje hormona estrogena ili kombinacije estrogena i progesterona, kako bi se nadoknadili hormoni čije se lučenje smanjuje tokom menopauze. Ovaj pristup može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su valunzi, promene raspoloženja i vaginalna suvoća. Međutim, HT nije pogodan za sve žene i može nositi određene rizike, pa je važno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što pristupite tretmanu.

menopauza bol

Osim hormonske terapije, postoje i druge vrste lekova koji se koriste za ublažavanje specifičnih simptoma menopauze. Na primer, selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) ili serotonin-noradrenalinski reuptake inhibitori (SNRI) mogu se koristiti za tretiranje valunga i promena raspoloženja. Takođe, lokalni vaginalni estrogeni mogu pomoći u tretiranju vaginalne suvoće.

Vaginalni lubrikanti i ovlaživači - ovi proizvodi su dostupni bez recepta i mogu pomoći u ublažavanju vaginalne suvoće i nelagodnosti tokom seksualnog odnosa.

Neki lekari preporučuju terapiju zamene testosteronom za žene koje imaju nizak nivo testosterona, što može doprineti povećanju libida i podizanju nivoa energije.

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je psihoterapijski pristup koji može pomoći u rešavanju emocionalnih izazova i promena raspoloženja tokom menopauze.

Tokom valunga, korišćenje ventilatora ili rashlađivanje prostorije može pomoći u ublažavanju simptoma.

Krvarenje u menopauzi: kada je normalno, a kada potražiti pomoć?

Krvarenje tokom menopauze može biti normalan deo tranzicije u ovu fazu života, ali može takođe biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. Normalno je da se tokom perimenopauze i menopauze javljaju nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, uključujući nepravilna i oskudna krvarenja. Međutim, ako se pojavi obilno ili produženo krvarenje, ili ako se krvarenje pojavi nakon što je menstruacija već prestala, važno je potražiti medicinsku pomoć radi isključenja potencijalnih uzroka, kao što su hormonalni disbalans, polipi, fibroidi ili čak kancerozne promene na materici.

Da li bole jajnici u menopauzi?

Bolovi u jajnicima nisu uobičajen simptom menopauze. Međutim, žene mogu osećati nelagodnost u donjem delu stomaka koja može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući hormonalne promene, promene u vezivnom tkivu i smanjenje elastičnosti tkiva u predelu jajnika. U slučaju jakih ili upornih bolova u jajnicima, važno je posetiti lekara radi dijagnostike i isključenja potencijalnih ginekoloških problema.

Da li žena u menopauzi može ostati trudna?

Iako je šansa za trudnoću znatno smanjena tokom menopauze, žena nije potpuno zaštićena od neželjene trudnoće sve dok menstrualni ciklus potpuno ne prestane i prođe određeno vreme bez menstruacije. Postoje slučajevi trudnoće u kasnijim godinama, pa čak i tokom menopauze, zbog nepravilnosti u menstrualnom ciklusu. Stoga je važno koristiti adekvatnu kontracepciju dok traje perimenopauza i dok menstrualni ciklus nije potpuno prestao.

Koji ginekološki problemi se mogu javiti u menopauzi?

U menopauzi se mogu javiti različiti ginekološki problemi, uključujući vaginalnu suvoću, urinarne probleme, osteoporozu, promene u vaginalnom tkivu, kao i povećan rizik od određenih vrsta karcinoma, poput karcinoma grlića materice ili karcinoma dojke. Redovni ginekološki pregledi su ključni za otkrivanje i praćenje ovih problema.

Kako ublažiti simptome menopauze?

Simptomi menopauze mogu biti neugodni, ali postoje različite strategije koje mogu pomoći u njihovom ublažavanju, uključujući promene u ishrani, fizičku aktivnost, upotrebu hormonske terapije ili alternativnih terapija, kao što su fitoterapija ili akupunktura. Važno je individualizovati pristup lečenju i konsultovati se sa lekarom o najboljim opcijama za svaku ženu.

Važnost redovnih ginekoloških pregleda u menopauzi

Redovni ginekološki pregledi su ključni za održavanje zdravlja reproduktivnog sistema tokom menopauze. Tokom ovih pregleda, lekar može pratiti promene u vaginalnom tkivu, otkriti eventualne abnormalnosti ili promene na grliću materice, obaviti mamografiju radi detekcije promena u dojkama i pružiti savete i tretmane za upravljanje simptomima menopauze. Rano otkrivanje i lečenje mogu značajno poboljšati ishod kod eventualnih ginekoloških problema.

Zdrav stil života, uključujući pravilnu ishranu, redovno vežbanje, smanjenje stresa i dovoljno sna, može znatno doprineti ublažavanju simptoma menopauze. Kako biste izabrali najbolju zdravstvenu negu za sebe tokom menopauze, unesite pojam “menopauza” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Svoje iskustvo kontrolisanja simptoma menopauze uz pomoć i savete lekara podelite s Hipokratija zajednicom, jer na taj način možete pomoći drugim ženama koje upravo ulaze u taj period svog života i zabrinute su zbog silnih promena i simptoma sa kojima se susreću.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right