Masna Jetra (Steatoza Jetre) - simptomi i lečenje

20. decembar 2023.

5 MIN


Cover Image for Masna Jetra (Steatoza Jetre) - simptomi i lečenje

Izraz "masna jetra" odnosi se na stanje u kojem se u jetri nakuplja više masti nego što je normalno. Normalno, jetra sadrži određenu količinu masnoće, ali kada ta količina premašuje 5-10% ukupne težine jetre, smatra se da osoba ima masnu jetru ili masnu bolest jetre. Masna jetra može biti nealkoholna (NAFLD - Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) ili alkoholna (AFLD - Alcoholic Fatty Liver Disease).

Masna jetra se može javiti sporadično, čak i ako osobu ne pogađaju faktori koji povećavaju rizik od nastanka bolesti. Zdrav životni stil, uravnotežena ishrana i redovne fizičke aktivnosti mogu pomoći u prevenciji masne jetre. Ako ste zabrinuti za zdravlje jetre, preporučuje se da se posavetujete sa svojim lekarom.

Uzrok nastanka

Postoji više različitih uzročnika nastanka masne jetre, a često se radi o kombinaciji genetskih i metaboličkih faktora. Osnovnik uzrok je neravnoteža u unosu i potrošnji masti u telu.

Gojaznost je jedan od najvažnijih faktora rizika za masnu jetru. Višak telesne mase povećava nakupljanje masti u jetri.

Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja masne jetre. Otpornost na insulin može doprineti nakupljanju masti u jetri.

Visok krvni pritisak takođe može povećati rizik od masne jetre.

Povišen nivotriglicerida (vrsta masti u krvi) može doprineti nakupljanju masti u jetri.

Naglo dobijanje ili gubitak kilograma, izazvati promene u jetri.

Konzumiranje hrane s visokim udelom zasićenih masti, šećera i visokokaloričnih namirnica može doprineti nakupljanju masti u jetri.

Takođe, nasledna predispozicija može igrati ulogu u razvoju masne jetre.

bol u stomaku

Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veći rizik od masne jetre.

Iako masna jetra može biti nealkoholna, konzumacija alkohola može značajno povećati rizik od razvoja masne jetre.

Rizik za razvoj masne jetre povećava se i s godinama.

Simptomi masne jetre mogu potpuno izostati, ali se najčešće javljaju umor, bol u gornjem delu stomaka i drugi simptomi. Dijagnoza se obično postavlja putem medicinskih pregleda, testova krvi i slikovnih pretraga jetre. Lečenje uključuje promene u načinu života, poput promena u ishrani, vežbanja i upravljanja faktorima rizika poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska.

Simptomi masne jetre

Masna jetra može napredovati bez izraženih simptoma u ranim fazama. Međutim, kako bolest napreduje, mogu se pojaviti određeni simptomi i znakovi.

  • Umor
  • Bol ili nelagoda u gornjem delu stomaka
  • Gubitak težine
  • Slab apetit
  • Mučnina
  • Uvećanje jetre
  • Ascites, odnosno akumulacija tečnosti u trbušnoj šupljini može uzrokovati oticanje stomaka.
  • Žutica
  • Povećane razine jetrenih enzima (ALT, AST)

Lečenje masne jetre

Lečenje masne jetre obično uključuje kombinaciju promena u načinu života, praćenje rizika, i u nekim slučajevima i korišćenje lekova.

Promene u stilu života:

  • Ishrana: Zdrava Ishrana ima ključnu ulogu. Preporučuje se smanjenje unosa zasićenih masti, šećera i brze hrane. Fokus bi trebalo da bude na voću, povrću, integralnim žitaricama i nemasnim izvorima proteina.
  • Gubitak težine: Ako je osoba gojazna, gubitak težine može značajno poboljšati zdravlje jetre. Postupan i održiv gubitak težine često se postiže kombinacijom pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.
  • Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost igra važnu ulogu u kontroli masne jetre. Preporučuje se najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno.
  • Kontrola bolesti: Ako osoba ima dijabetes, visok krvni pritisak ili visoke nivoe holesterola, promene u stilu života su ključne.
  • Izbegavanje alkohola: Ako je osobi dijagnostikovana masna jetra, predlaže se da se alkohol u potpunosti izbaci iz ishane.

Redovni pregledi i testiranja jetre su važni za praćenje stanja i pravovremeno prepoznavanje promena.

Vrlo je važno napomenuti da svaki slučaj masne jetre može biti različit, pa je individualni pristup najučinkovitiji. Svaki pacijent s dijagnozom masne jetre bi trebalo da dobije prilagođen plan lečenja i praćenja stanja.

Ukoliko osećate neki od navedenih simptoma, zakažite pregled kod lekara. Unesite pojam “masna jetra” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija i otkrijte koje zdravstvene ustanove vam mogu ponuditi najbolje medicinske usluge. Podelite svoje iskustvo sa Hipokratija zajednicom i na taj način pomozite drugima koji se bore s istim tegobama.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right