Emfizem - sve o ozbiljnoj i hroničnoj bolesti pluća

5. januar 2024.

7 MIN


Cover Image for Emfizem - sve o ozbiljnoj i hroničnoj bolesti pluća

Emfizem je hronično oboljenje pluća koje se najčešće javlja kao rezultat dugotrajne izloženosti iritantima koji oštećuju pluća i disajne puteve. Karakteriše ga oštećenje plućnih alveola, sitnih kesica koje omogućavaju razmenu kiseonika i ugljen-dioksida. Ovaj respiratorni poremećaj pripada grupi hroničnih opstruktivnih bolesti pluća (HOBP) i često se javlja zajedno s hroničnim bronhitisom. Glavna karakteristika emfizema je gubitak elastičnosti plućnog tkiva, što dovodi do smanjenja kapaciteta pluća i otežava disanje.

Uzrok nastanka emfizema

Najčešći faktor rizika je pušenje duvana, koje dovodi do stalne upale i oštećenja tkiva pluća. Osim pušenja, dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu, prašini i hemikalijama na radnom mestu takođe može doprineti razvoju emfizema. Zanimljivo je da neki ljudi mogu naslediti genetsku sklonost prema emfizemu, poznatu kao alfa-1 antitripsin deficijencija. Ovo je retka genetska mutacija koja može da uzrokuje emfizem čak i kod osoba koje nikada nisu pušile.

Simptomi emfizema

Simptomi emfizema obično se postepeno razvijaju tokom vremena i postaju ozbiljniji kako bolest napreduje. Klasični simptomi uključuju:

  • Dispneja (otežano disanje): Jedan od najuočljivijih simptoma emfizema je teškoća u disanju, posebno tokom fizičke aktivnosti.
  • Hronični kašalj: Osobe s emfizemom često doživljavaju produžen kašalj, a ispljuvak može postati obilan.
  • Poteškoće pri izdisaju: Pacijenti s emfizemom često imaju teškoće pri izdisaju, a izduženo izdisanje se, takođe, javlja.
  • Smanjenje fizičke izdržljivosti: Bolesnici s emfizemom mogu primetiti značajno smanjenje sposobnosti za obavljanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti.
  • Gubitak težine: Napredovanje emfizema može dovesti do gubitka apetita i mršavljenja.

Uspostavljanje dijagnoze

Uspostavljanje dijagnoze emfizema obuhvata niz medicinskih postupaka i testova koji pomažu identifikaciji prisustva bolesti i proceni stepena ozbiljnosti. Ključni koraci u procesu dijagnostikovanja emfizema uključuju:

Anamnezu i fizički pregled:

Lekar će pažljivo analizirati medicinsku istoriju pacijenta, posebno fokusirajući se na simptome kao što su teškoće u disanju, hronični kašalj i gubitak telesne mase. Fizički pregled obuhvata slušanje pluća stetoskopom kako bi se identifikovale promene u disajnim zvucima i provera drugih simptoma emfizema.

Spirometriju:

Spirometrija je ključni test za dijagnostikovanje emfizema. Pacijent udiše i izdiše u uređaj koji meri količinu i brzinu vazduha kojeg pluća mogu primeniti. Smanjenje protoka vazduha ukazuje na opstrukciju disajnih puteva.

Radiografski pregled pluća:

Rendgenski snimak pluća pruža vizuelni pregled plućnog tkiva. Emfizem može rezultirati hiperinflacijom pluća, što je vidljivo na rendgenskom snimku.

CT Skener Pluća:

Računarska tomografija (CT) pruža detaljniji prikaz plućnog tkiva i može pomoći u preciznijoj dijagnozi emfizema.

Analizu arterijskih gasova:

Merenje nivoa kiseonika i ugljen-dioksida u arterijskoj krvi može pružiti informacije o efikasnosti plućne funkcije.

Emfizem

Bronhoskopiju:

Bronhoskopija uključuje umetanje tanke cevi s kamerom kroz disajne puteve radi direktnog pregleda plućnog tkiva. Proces može pomoći u isključivanju drugih mogućih uzroka simptoma.

Testove funkcije pluća:

Ostali testovi, poput određivanja kapaciteta pluća i rezidualnog volumena, mogu se sprovesti kako bi se dodatno procenila funkcija pluća.

Evaluaciju kardiopulmonalne rezerve:

Testovi koji procenjuju kardiopulmonalnu rezervu mogu pomoći u sagledavanju opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i proceni sposobnosti pluća da zadovolje potrebe organizma. Nakon sprovođenja ovih testova i analiza, lekar može postaviti dijagnozu emfizema i odrediti stepen ozbiljnosti bolesti. Rana dijagnoza i započinjanje odgovarajućeg lečenja ključni su faktori u efikasnom upravljanju emfizemom i sprečavanju daljeg progresiranja bolesti. Redovne medicinske provere i saradnja s lekarom od suštinskog su značaja za održavanje kontrole nad ovim hroničnim respiratornim stanjem.

Lečenje emfizema

Iako nema leka za emfizem, postoji niz tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvaliteta života. Lečenje emfizema je kompleksno i usmereno na kontrolu simptoma, poboljšanje kvaliteta života i sprečavanje daljeg napredovanja bolesti.

Odmor i fizička aktivnost:

Pacijenti se podstiču da održavaju ravnotežu između odmora i umerene fizičke aktivnosti, kako bi ojačali mišiće disajnih puteva. Fizička terapija može biti korisna u poboljšanju disajne efikasnosti i povećanju opšte izdržljivosti.

Farmakoterapija:

Lekovi se često koriste kako bi se olakšalo disanje. Bronhodilatatori, poput inhalatora, pomažu širenju disajnih puteva, dok kortikosteroidi mogu smanjiti upalu u plućima. Antibiotici se primenjuju u slučaju bakterijskih infekcija disajnih puteva.

Terapija kiseonikom:

U nekim slučajevima, kiseonik terapija se preporučuje kako bi se poboljšao nivo kiseonika u krvi i olakšalo disanje.

Rehabilitacija pluća:

Programi rehabilitacije pluća, koji obuhvataju fizičko vežbanje, obrazovanje o bolesti i emocionalnu podršku, mogu biti od velike koristi.

Hirurške intervencije:

U teškim slučajevima, hirurške opcije poput transplantacije pluća mogu se razmatrati. Važno je naglasiti da je rano dijagnostikovanje i upravljanje emfizemom ključno za uspešno suočavanje s ovim stanjem. Redovni medicinski pregledi, prestanak pušenja i usvajanje zdravih životnih navika mogu značajno doprineti smanjenju rizika od razvoja emfizema i poboljšanju opšteg zdravlja disajnih puteva.

Ukoliko sumnjate da bolujete od ove bolesti, unesite “emfizem” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija i pronađite zdravstvenu ustanovu i stručnjaka koji vam mogu pružiti najbolju medicinsku uslugu. Svoje iskustvo lečenja emfizema možete podeliti s našom zajednicom jer tako pomažete drugima koji se bore sa sličnim problemom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right