Kandida u ustima (oralna kandidijaza): prevencija i tretman

13. jun 2024.

4 MIN


Cover Image for Kandida u ustima (oralna kandidijaza): prevencija i tretman
Sadržaj

Gljiva candida albicans je prisutna u ustima i grlu kao deo normalne flore mikroorganizama koji žive u ljudskom organizmu. U uslovima poremećene ravnoteže u broju i virulenciji "dobrih i loših" bakterija, kandida počinje da se preterano razmnožava i tada se javljaju simptomi oboljenja.

Pojava patoloških količina kandide u grlu uvek je povezana sa prisustvom kandide u usnoj šupljini i tada govorimo o orofaringealnoj kandidijazi. Ovo oboljenje treba veoma ozbiljno shvatiti jer može biti, a često i jeste, propratni simptom neke hronične bolesti (na primer, kod obolelih od AIDS-a u 90% slucajeva prisutna je kandidijaza usta i grla). Ako nije, leči se prilično lako, ali ukoliko duže traje, može dovesti do mnogih komplikacija.

Simptomi

Najčešći simptom kandide u grlu su:

  • pojava tipičnih belih naslaga u vidu gromuljica, koje su ponekad i slivene, a počinju na unutrašnjem delu obraza, a najčešće istovremeno i na jeziku. Kada se oboljenje proširi, tada ih ima i u grlu, kao i po desnima. Ove naslage se teže skidaju i tom prilikom mogu i da prokrvare.
  • kod takozvanog atrofičnog oblika kandidijaze nema naslaga, sluzokoža je svetlo crvene boje, a pacijent oseća kao da se opekao i ima metalni, gorak ili slan ukus u ustima i grlu.
  • suvoća usta i grla je izražena, usta su lepljiva, a gutanje otežano.
  • širi se neprijatan zadah iz usta.
  • ponekad se javlja peckanje u grlu, ređe bolovi.
  • osećaj ukusa je smanjen.
  • pojava prskotina na uglovima usana (angulus oris).

kandida u grlu

Kako izgleda kandida na jeziku i koji su njeni simptomi

Kandida na jeziku se retko viđa izolovana, uglavnom je u sklopu kandidijaze usne duplje. Najčešća je kod novorođenčeta koje se inficiralo tokom prolaske kroz porođajni kanal.

Kandidijaza na jeziku se ispoljava u vidu tipičnih belih naslaga, koje mogu biti i slivene, tada zahvataju veću površinu jezika, a mogu biti i mestimične između kojih se nalaze plaže roze boje. U svakom slučaju ove naslage čvrsto prijanjaju na jezik, a kada se pokuša sa njihovim skidanjem može doći i do krvarenja. Jezik je suv, lepljiv, postoji osećaj peckanja, a kada se pojave prskotine i bolan, čulo ukusa je znatno smanjeno. Obolela osoba ima neprijatan zadah iz usta.

Retko kada se gljivične promene nalaze samo na jeziku, uglavnom se pojavljuju u sklopu kandidijaze usta, povezane su sa sličnim promenama na sluzokoži obraza, po nepcima, desnima pa čak i u grlu.

Lečenje kandide u ustima

Ukoliko naslaga ima u većoj količini u grlu, gutanje može biti bolno i postoji opasnost da se infekcija proširi ka jednjaku i donjim disajnim putevima. Tada se javlja nadražajni kašalj. Ovo se uglavnom događa u slučaju smanjenog imuniteta, kod obolelih od šećerne bolesti, dugotrajne terapije antibioticima, a naročito kod istovremeno prisutne HIV infekcije.

U cilju prevencije pojave kandide u grlu neophodno je održavati higijenu usne duplje, redovno i dovoljno dugo prati zube, koristiti konac za zube i često menjati četkicu za zube.

Kod starijih osoba, osim gorenavedenog, pojavu kandidijaze u grlu izaziva još i nošenje proteze. Da bi se ovaj uzrok izbegao potrebno je da proteza dobro prijanja, da ne žulja i iritira, a svako veče je treba dobro oprati i potopiti u odgovarajuće preparate namenjene za to.

Takođe, veoma je važno prestati sa pušenjem, a i razmotriti i promenu terapije za hroničare, s obzirom na to da neki lekovi izazivaju suvoću usne duplje (antidepresivi, neki antihipertenzivi), pa na taj način potenciraju rast kandide. Što se terapije tiče, postoje gelovi protiv kandide za oralnu upotrebu. Rastvor sode bikarbone za ispiranje usta i gurglanje: rastvoriti pola kašičice sode bikarbone u čaši tople vode pa ispirati i gurglati grlo, zatim ispljunuti. Isto to može i sa rastvorenom kafenom kašičicom soli u čaši tople vode.

kandida i dojenje

Kandida kod beba koje doje

Kod dece se kandidijaza u ustima uglavnom dobija usled prenošenja sa majke na dete tokom prolaska kroz porođajni kanal. Najčesće se javlja u 4 nedelji života i kod starijih od 6 meseci. Uglavnom su to gromuljičaste bele naslage.

Tokom dojenja, ukoliko beba ima kandidu u ustima, takozvani soor, može je prilikom sisanja preneti na majku, to jest na bradavicu dojke. Dojka koja je tom prilikom crvena, bolna, sa prisutnim prskotinama. Dojenje ne treba prekidati, već majka treba pre i posle dojenja da redovno održava higijenu bradavice. Izbegavati primenu sapuna i dezinfekcionih sredstava jer isušuju kožu i potpomažu stvaranje prskotina. Takođe, preporučuje se lokalno lečenje antifugalnim gelovima i kremama kao i terapija soor-a kod deteta.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right