Kandida kod žena (vaginalna kandidijaza) i kandida kod muškaraca: simptomi, prevencija, lečenje

5. jun 2024.

5 MIN


Cover Image for Kandida kod žena (vaginalna kandidijaza) i kandida kod muškaraca: simptomi, prevencija, lečenje
Sadržaj

Vaginalna kandidijaza je jedan od najčešćih uzroka pojačanog vaginalnog sekreta kod žena. Na prvom mestu je infekcija sluznice vagine (vaginitis), koja nastaje usled preteranog razmnožavanja mikrorganizama normalne bakterijske flore vagine. U oko 30% slučajeva vaginitisa, kao uzročnik javlja se gljivica - candida albicans.

Vaginalna kandidijaza: uzroci

Ova gljivica se nalazi u našem organizmu u sklopu fiziološkog mikrobima (bakterije koje normalno egzistiraju u nama, ne izazivajući ikakve tegobe). Kandida se nalazi u crevima, usnoj duplji, na koži, kao i u vagini. Do preteranog bujanja kandide i ispoljavanja njenih patoloških svojstava, u ovom slučaju vaginalne kandidijaze, uglavnom dolazi kao i kod drugih vrsta kandidijaze: usled dugotrajne upotrebe antibiotika, primena kortikostetoida, kod obolelih od šećerne bolesti, usled pada imuniteta, treba posebno obratiti pažnju na infekciju HIV-om, zatim kod osoba na imunosupresivnoj terapiju i kod hroničnih bolesnika.

Kod žena kao uzrok kandidijaze treba spomenuti još i:

  • uzimanje horimonalne kontracepcije
  • trudnoća, zbog visoke koncentracije estrogena
  • sve situacije u kojima se menja vaginalna kiselost - ph (normalan ph vagine je kiseo, ukoliko se on pomeri ka baznom, na primer usled čestih vaginalnih ispiranja i korišćenja sprejeva za intimno područje)
  • u slučajevima iritacije intimne regije zbog nošenja uskog, sintetičkog veša i tesnih farmerki, gde je još dodatni faktor pojačano znojenje, kao i nošenje vlažnih kupaćih kostima, (razmnožavanju gljivica pogoduje vlažna sredina)
  • nakon iscrpljujućih, dugotrajnih dijeta kojima su žene sklone zbog lepšeg izgleda
  • mogu se dobiti i od seksualnog partnera, a naročito oralno-genitalnim kontaktom. Kandidijaza se ne svrstava u seksualno prenosive bolesti jer se moze dobiti i mimo toga, međutim, ukoliko muškarac ima kandidijazu (a veoma često je asimptomatska, pa nije svestan da je ima), može je preneti na partnerku tokom polnog odnosa

Simptomi

Simptomatologija vaginalne kandidijaze je sledeća:

  • intenzivan svrab u predelu vulve i vagine, obično se gljivice prošire i na spoljne genitalije pa se radi o vulvovaginitisu
  • koža vulve je crvena, iritirana, ponekad sa belim tačkastim naslagama
  • vaginalni sekret je gust, beličast, liči na gromuljice sira, neprijatnog je mirisa
  • javljaju se bolovi prilikom seksualnog odnosa, a ponekad peckanje i bolovi pri mokrenju

zamišljena devojka sa pogledom okrenutim ka gornjoj desnoj strani

Svaku vaginalnu kandidijazu treba shvatiti ozbiljno i lečiti je. Uvek treba isključiti prisustvo bolesti koje dovode do smanjenja imuniteta kao što su AIDS, malignitet, zatim ispitati da li se možda radi o šećernoj bolesti ili insulinskoj rezistenciji, ili je pak u pitanju nepravilna ishrana koja takođe može dovesti do poremećaja ph kiselosti vagine i konsekutivne kandidijaze.

Takođe, treba uzeti u obzir i koju terapiju pacijentkinja uzima i moguće povezanosti sa pojavom kandide u vagini. Ukoliko kandidijaza dugo traje i ne leči se pravilno, moze dovesti do steriliteta, usled širenja na gornje delove genitalnih organa - grlić materice, jajovodi.

Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom i uzimanjem vaginalnog brisa. Za svaki slučaj uraditi i rutinske laborstorijske analize.

Terapiju ne sprovoditi samoinicijativno, ginekolog će prepisati antigljivične vaginalne supozitorije ili vaginalne tablete, uz lokalno tretiranje antifungalnim kremama, uglavnom u trajanju od 3 dana, a kod upornih i do 14 dana.

Prevencija za kandidu kod žena

Preventivne mere za sprečavanje pojave vaginalne kandidijaze

Izbegavati uglavnom sve ono što je navedeno kao faktor rizika za razvoj kandide u ženskim polnim organima. Uzimanje antibiotika svesti samo na strogo indikovane slučajeve, po preporuci lekara, nikako ne na svoju ruku da ne bi poremetili normalnu vaginalnu bakterijsku floru i doveli do disbalansa koji će omogućiti gljivicama da se nesmetano razvijaju.

Izbegavati nošenje tesnih pantalona, pogotovo od grubog sukna koje iritira i za znoj nepropusnih materijala. Donji veš bi trebalo da bude od pamuka, udoban, da ne žulja. Gljivice vole vlažnu sredinu i zbog toga nikako ne treba nositi donji veš od sintetičkog materijala. Leti, posle izlaska iz vode obući suv kupaći kostim.

Mnogi lokalni iritanti mogu izazvati pojavu kandidijaze usled nadražaja sluznice i smanjenja njene otpornosti. Tu spadaju razni higijenski sprejevi za intimnu upotrebu, sredstva za ispiranje vagine, deterdženti - ako veš nije dovoljno ispran. Neophodno je potruditi se da se ojača imunitet organizma - treba sebi priuštiti dovoljno kvalitetnog sna, izbegavati stresne situacije, uzimati dovoljno tečnosti da bi se poboljšala diureza i izbacivali toksini iz organizma.

Naročito je važno obratiti pažnju na izbalansiranu ishranu: ne uzimati previše ugljenih hidrata, kako koncentrovanih tako i prerađevine od belog brašna - beli hleb, kisela testa, torte, kolače, razne industrijske grickalice. Zatim, izbegavati suhomesnate proizvode, masna mesa, pohovana, pržena jela. Smanjiti unos svežeg mleka, ne jesti punomasne, prezrele sireve. Uzimati jogurt, kefir, kiselo mleko jer regulisu prirodni balans bakterija. Voće i povrće onako kako je to pomenuto u odeljku kandida u stolici.

Kako se prenosi i manifestuje kandida kod muškaraca?

Kada govorimo o kandidijazi kod muškaraca u ovom odeljku će biti reči o infekciji kandidom muškog polnog organa i o predilekcionim mestima na koži na kojima se kandidijaza kod muškaraca najčešće javlja.

Infekcija glavića muškog polnog organa naziva se balanitis. Ukoliko je izazivač infekcije gljivica kandida, onda ovu zapaljensku promenu nazivamo kandidijazni balanitis ili soor balanitis.

Kandida se može javiti kod muškaraca, kao i kod žena, nezavisno od seksualnih odnosa, a s druge strane, ukoliko partnerka ima kandidijazu, muškarac je može a i ne mora dobiti. Ipak, za razliku od žena koje češće dobijaju kandidu nezavisno od seksualnih odnosa, kod muškaraca je češća infekcija seksualnim putem. Iako se kandidijaza ne smatra polno prenosivom bolešću, ipak, ukoliko jedan od stalnih seksualnih partnera ima kandidijazu, preporučuje se korišćenje kondoma. Naglaseno je "od stalnih partnera", jer se korišćenje kondoma prilikom seksualnih odnosa podrazumeva, prvenstveno zbog polno prenosivih bolesti. Ukoliko je neko oboleo od bilo koje polno prenosive bolesti lakše će se zaraziti i kandidom.

Osim faktora rizika koji su zajednički za sve vrste kandidijaze, kod muškaraca treba navesti i sledece: nedovoljna higijena polnog organa potpomaže pojavu kandidijaznog balanitisa, a prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da obrezani muškarci mnogo ređe oboljevaju. Naime, kod neobrezanih, usled nagomilanog sekreta ispod kožice glavića, vlage i eventualnog razmnožavanje patogenih bakterija, stvaraju se uslovi za rast gljivica. Mešane bakterijsko-gljivične infekcije su veoma česte. Kada infekcija zahvati i kožicu koja prekriva glavić, onda to nazivamo gljivični balanopostitis.

Simptomstologija zavisi od stepena otpornisti organizma. U trećini slučajeva oboleli nemaju nikakvih simptoma. Pored lokalnih simptoma na penisu, muškarci često imaju i gastroenteralnu simptomatologiju zbog istovremenog prisustva kandide u crevima. Oboleli se žale na niz subjektivnih simptoma, a to su: osećaj pečenja i svrab u predelu glave penisa, bolovi tokom polnih odnosa, otežano i bolno mokrenje.

Objektivnim pregledom je vidljivo crvenilo glavića praćeno otokom, promene na sluznici u vidu malih plikova, kožica se otežano i bolno povlači naviše, oseća se neprijatan miris, a ispod kožice se primećuje nagomilan beličast grudvast sekret. U težim slučajevima mogu se čak pojaviti ranice na glaviću penisa. Ako infekcija duže traje i ne leči se, a prisutne su bolesti i stanja koja potpomažu razvoj gljivica, moze doći do zapaljenja tkiva penisa sa suženjem mokraćnog kanala i otežanim mokrenjem.

Kod muškaraca se često pojavljuje gljivična infekcija na koži prepona i u interglutealnom predelu (na zadnjici u pregibu kože), kao i oko analnog otvora, a takođe i u predelu pazuha. Uzrok tome je uglavnom znojenja i mehanička iritacija. Treba izbegavati primenu agresivnih pena i gelova za tuširanje, a nakon tuširanja dobro obrisati i osušiti kritične regije. Lubrikantna sredstva takođe mogu izazvati iritaciju glavića i pojavu kandidijaze.

Kakav je rizik od kandide u trudnoći?

U trudnoći dolazi do hormonalnog disbalansa, povećava se nivo estrogena koji uzrokuje stvaranja veće količine glikogena, ugljenog hidrata neophodnog za rast kandide. Vaginalni sekret je u trudnoći svakako pojačan, pa zbog toga treba obratiti pažnju na njegov izgled i na vreme konsultovati ginekologa. Ukoliko se primeti da je sekret gust, beličast sa gromuljicama i neprijatnog mirisa, a uz to postoji i simptomatologija u smislu svraba, peckanja, bolova prikom intimnih odnosa, a ponekad i tegobe pri mokrenju, obavezno uraditi vaginalni bris radi dijagnostike.

Kako se leči kandidijaza kod trudnica

U najvećem broju slučajeva vaginalna kandidijaza se leči prilično jednostavno, pomoću mikonazol i klotrimazol vaginaleta kao što su npr Nystatin, Canesten i slični preparati. Terapija lokalnim sredstvima treba da traje 7 do 14 dana. Oralni preparati za lečenje kandide u trudnoći se ne preporučuju zbog mogućeg negativnog dejstva na plod.

trudnica

Kod vaginalne kandidijaze u trudnoći, ukoliko se infekcija na vreme leči, nema opasnosti po bebu što se tiče rasta i razvoja ploda. U protivnom, ako se stanje zapusti, infekcija se može preneti na plodove ovojnice i dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja. Posle porođaja, kod nelečene kandidijaze, može se razviti kandidijalni endometritis (zapalenje materice).

Tokom porođaja, infekcija se prilikom prolaska bebe kroz porođajne kanale može preneti na novorođenče. Uglavnom se tada kod dece javlja kandida u usnoj duplji.

U trudnoći, a i van nje, ne treba čekati da se infekcija proširi, to jest da dođe do invazivne kandidijaze, što bi značilo da je kandida krvnim putem zahvatila druge organe (ovo se ne dešava tako često, ali u uslovima smanjene otpornosti organizma treba misliti i na tu mogućnost). Alarmantni simptomi bi u tom slučaju bili: povišena temperatura, smetnje sa disanjem, muka, povraćanje, bolovi u stomaku, vaginalno krvarenje.

Da bi se prevenirala kandidijaza u trudnoći, trudnice treba da unose zdravu, izbalansiranu hranu, kako je to već ranije opisano. Nikako se ne treba suviše ugojiti - maksimalno 10 kg, izbegavati znojenje, redovno održavati higijenu polnih organa, isključivo nositi pamučni veš. Izbegavati iritirajuća sredstva za negu genitalija.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right