Polno prenosive bolesti kod muškaraca

13. mart 2023.

4 MIN


Cover Image for Polno prenosive bolesti kod muškaraca

Polno prenosive bolesti prenose se, kao što i samo ime kaže, polnim kontaktom sa čoveka na čoveka. Ne postoji podela na "muške" i "ženske" polne bolesti. Međutim, iako ih izaziva ista bakterija ili virus, simptomi bolesti mogu da variraju u zavisnosti od pola osobe, a osobe oba pola mogu biti i prenosioci. Kako bi se izbeglo dalje širenje, redovne kontrole moraju biti prioritet.

Procenjuje se da se oko 50% populacije tokom života zarazi polno prenosivim bolestima. Statistika kaže da svakog dana milion muškaraca bude zaraženo polno prenosivom bolešću. Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da svaka 25. osoba na svetu ima neku polnu bolest.

Prenošenje polnih bolesti

Polne bolesti se prenose seksualnim putem, bilo da je u pitanju vaginalni seksualni odnos ili oralni i analni seks. Polne bolesti mogu da se prenesu i korišćenjem zajedničkih seksualnih igračaka. Dakle, svaki seksualni kontakt bez zaštite može da rezultira polnom bolešću, ukoliko ste u kontaktu sa zaraženom osobom.

polno-prenosive-bolesti-kod-muskarca1

Simptomi polnih bolesti kod muškaraca

Odmah se obratite lekaru ako primetite neke od sledećih simptoma, moguće je da ste zaraženi:

  • Pojačan genitalni sekret neprijatnog mirisa;
  • Bilo kakav neobičan miris genitalija;
  • Bio kakvu promenu na koži u genitalnom delu (otoci, plikovi, bradavice ili rane u pubičnom ili analnom delu;
  • Jak svrab u predelu genitalija;
  • Bol ili krvarenje tokom seksualnog odnosa;
  • Neobičan bol u donjem stomaku;
  • Mokraću neobične boje ili mirisa, kao i bol ili peckanje prilikom mokrenja.

Vrste polnih bolesti kod muškaraca

Neke od najčešćih polnih bolesti kod muškaraca su:

  • Šankroid ili Ulcus molle – Simptomi su bolne genitalne ranice i čirevi, a može biti i bolno mokrenje;
  • Hlamidija (Chlamydia trachomatis) – jedna od najčešćih prenosivih bolesti, često bez simptoma Nakon 3 nedelje mogu se javiti peckanje prilikom mokrenja i bol u testistima;
  • Gonoreja (Neisseria Gonorrhoeaea) u narodu je poznata i kao triper i kapavac, a neki od simptoma, koji nastaju desetak dana od kontakta su bol i otok na testisima, peckanje prilikom mokrenja i iscedak na penisu;
  • Micoplazme: Mycoplasma genitalium je bakterija koja kod muškaraca uzrokuje peckanje prilikom mokrenja i iscedak iz uretre;
  • Ureaplazma (Ureaplasma urealiticum) utiče na pokretljivost spermatozoida, a samim tim i na neplodnost;
  • Sifilis je polna bolest čiji simptomi obično nastanu 3-4 nedelje posle kontakta sa zaraženom osobom, a u pojedinim slučajevima može da prođe i 13 nedelje bez simptoma. Bolest ima više faza, a simptomi koji se javljaju su ranice, osip i uvećanje tkiva;
  • Trihomonijaza – javlja se prolazni iscedak, urethritis i prostatitis, simptomi se javljaju u periodu od mesec dana, mada je kod muškaraca uglavnom bez simptoma.

Lečenje polnih bolesti kod muškaraca

Ukoliko saznate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, nemojte očajavati. Većina polno prenosivih bolesti se danas lako leči. Najvažnije je utvrditi tačnu dijagnozu, kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Istina je da se neke bolesti, poput hlamidije i gonoreje, leče relativno lako antibioticima. Međutim, postoje i bolesti zauvek ostaju u vašem organizmu, ali se mogu kontrolisati preparatima..

Polno prenosiva bolest kod zaraženih dovodi do osećaja stida. Štaviše, čitav proces otkrivanja bolesti može biti opterećujuć za zaraženog. Da bi lekar mogao pomoći zaraženoj osobi, neophodno je da ta osoba bude iskrena i da tačno opiše svoje simptome. Na taj način pomaže lekaru da dobro definiše problem i da na taj način pruži pomoć. Lekar, osim fizičkog pregleda, može da uputi na određene analize krvi ili urina.

polno-prenosive-bolesti-kod-muskarca1

Prema dostupnim podacima, najrizničnija grupa za oboljevanje od polno prenosivih bolesti su mladi između 16 i 26 godina. Vrlo je važno da se prilikom seksualnog kontakta koristi zaštita, kako bi se zaustavilo potencijalno širenje polno prenosivih bolesti.

Sve seksualno aktivne osobe treba da budu iskrene prema svom partneru ukoliko se nađu u situaciji da sumnjaju na polno prenosivu bolest. Svog partnera možete sačuvati upotrebom zaštite prilikom odnosa.

Ne pokušavajte sami izlečiti polno prenosivu bolest. U pitanju su zarazne bolesti koje mogu dovesti to teških komplikacija i posledica. Obavezno potražite pomoć lekara.

Ukoliko nemate svog izabranog urologa, predlažemo da iskoristite platformu Hipokratija. Ukucajte naziv polne bolesti na koju sumnjate u pretragu i dobićete uvid u iskustva drugih ljudi i njihove preporuke.Pretragom reči “urolog” moći ćete da izaberete najboljeg lekara za vas i vaš problem.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right