Nadutost stomaka – uzroci, simptomi i rešenja

12. maj 2025.

9 MIN


Cover Image for Nadutost stomaka – uzroci, simptomi i rešenja
Sadržaj

Šta je nadutost stomaka i kako nastaje?

Nadutost stomaka je preterano nakupljanje crevnih gasova u debelom crevu, koji dovode do napinjanja creva, a koje se manifestuje osećajem punoće i nadimanja, kao i čujnim pretakanjem crevnog sadržaja i ispuštanjem gasova neprijatnog mirisa.

Gasovi u crevima nastaju kao posledica fermentacije nesvarene hrane koja je dospela do debelog creva. Ovaj proces je normalna pojava, gasovi se delimično apsorbuju u crevima, a delimično izbacuju napolje kroz rektum, to je takozvano "puštanje gasova" koje je fiziološki proces.

Međutim, kod mnogih ljudi, kod kojih uglavnom postoje teškoće u varenju proteina i razlaganju ugljenih hidrata, dolazi do naknadne fermentacije ovih materija, što rezultira stvaranjem i nagomilavanjem veće količine gasova u crevima.

Takođe u slučaju konzumiranja rafinisanih šećera, koncentrovanih ugljenih hidrata, belog brašna i zasićenih masti dolazi i do disbalansa crevne flore u korist nepoželjnih bakterija što dovodi do poremećaja varenja i intenzivnog stvaranja gasova.

Ukoliko se uzima veće količine hrane u kratkom vremenskom periodu i to ima za posledicu stvaranje veće količine gasova, a razlog tome je opterećenje digestivnog sistema i loše varenje zbog nesklada količine enzima i unete hrane.

Crevni gasovi se sastoje od azota, kiseonika, vodonika, ugljen dioksida i metana i neprijatnog su mirisa.

Nadutost i gasovi su često praćeni i drugim simptomima kao što su: podrigivanje, grčevi u stomaku - pogotovo ukoliko se neko suzdržava od ispuštanja gasova, zatim, otežanim disanjem - ako neko ima zategnut kaiš ili pojas pa gasovi dovode do podizanja dijafragme, a ponekad se javljaju i bolovi u krstima.

Ova pojava, ukoliko je intenzivno izražena, može uticati, zbog čujnog pretakanja u stomaku i ispuštanja gasova i na društvene aktivnosti pojedinca.

Najčešći uzroci nadutosti stomaka

Iako je svako od nas iskusio pojavu nadutosti, ipak ona nije i ne mora uvek biti bezazlena i prolazna pojava. Nakupljanje gasova u crevima može biti i simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja digestivnog trakta, pa čak i organa van njega.

Najčešći uzroci ove pojave su:

Digestivni poremećaji u koje spadaju već pomenuti preteran unos hrane, kao i konzumiranje rafinisanih šećera i zaslađenih grickalica, koje osim nadutosti mogu da doprinesu i razmnožavanju kandide u crevima, zatim proizvoda od belog brašna, pogotovo kvasnih testa i zasićenih masti.

Uzimanje obroka na brzinu, neuredni obroci nakon čega se jede "halapljivo" i guta nedovoljno sažvakana hrana. Svaki zalogaj bi trebalo da se sažvaće bar 30 puta da bi se dobro natopio pljuvačkom, jer proces varenja hrane počinje već u ustima. Prejedanje, uglavnom uveče pred spavanje, takođe izaziva tvrd stomak i nadutost.

Od namirnica koje se najčešće nalaze u našem jelovniku, nadutost mogu da izazivaju sledeće:

  • sveže pasterizovano komercijalno mleko - usled otežanog varenja laktoze, kao i zaslađeni jogurti sa ukusom voća;

  • mahunarke bogate vlaknima: pasulj, grašak, sočivo, soja, kikiriki. Pošto su te namirnice veoma zdrave, a biljna vlakna u njima su korisna za probavu, preporučuje se pre kuvanja pasulj potopiti u vodu u trajanju od 6 sati, a tokom kuvanja ubaciti malo sode bikarbone. Najbolje bi bilo i ispasirati ove namirnice pre jela.

  • kupusnice: kupus, kelj, karfiol, brokoli, zatim cvekla, rotkva, luk - crni i beli. Ne znači da ove namirnice treba potpuno izbaciti iz ishrane, već ih konzumirati u umerenim količinama, najbolje kuvati na pari i kombinovati sa lakše svarljivim namirnicama, na primer, pirinčem.

  • neke žitarice kao pšenica i rafinisani proizvodi od nje, takođe i proizvodi od kukuruza, ovsa i ječma, koji sadrže gluten (nadimanje se javlja u slučaju intolerancije na ovaj sastojak u žitaricama);

  • od voća nadimaju: jabuka i grožđe zbog velikog sadržaja šećera - fruktoze, nasuprot jagodama, malinama, bananama, grejpfrutu koji su veoma zdravi usled bogatog sadrzaja vode, vitamina i menerala. Jabuke je najbolje, u tom slučaju, jesti kuvane.

  • pržena, pohovana i previše masna hrana - usporava varenje pa se hrana duže zadržava u crevima.

  • koncentrovani ugljeni hidrati - bombone, lizalice, suviše zaslađene poslastične i slatke industrijske grickalice;

  • gazirana pića i dijetetski proizvodi sa naznakom - bez šećera, sadrže manitol i sorbitol koji dovode do nadimanja;

  • veštački zaslađivači;

  • česta upotreba žvakaćih guma;

Navika da se tokom jela razgovara - tom prilikom dolazi do gutanja vazduha (aerofagije), slično se dešava i kada se pije na slamčicu ili direktno iz flaše.

Hormonalne promene u predmenstruslnom periodu kod žena, kao i u prvim nedeljama trudnoće. Nadimanje je u tom slučajevima posledica povećane količine progesterona koji dovodi do usporavanja rada creva pa i do nadutosti stomaka. Osim toga usled povišenog nivoa kortikosteroida dolazi i do retencije tečnosti.

Zatim, nakon lečenja antibioticima, ukoliko dođe do poremećaja crevne flore pa prevagnu patogene bakterije u odnosu na one koje su korisne za održavanje zdrave crevne sluznice i normalnu apsorpciju hrane. Kandidijaza, koja je takođe odraz disbalansa u crevnom mikrobiomu, dovodi do poremećaja varenja i nadimanja u stomaku.

Od funkcionalnih poremećaja gastrointestinalnog trakta nadimanju stomaka je najčešće uzrok sindrom razdražljivih creva, a zatim i hroničan zatvor - opstipacija, pri kojoj usled predugog zadržavanja otpadnih materija dolazi do naknadnog truljenja i stvaranja gasova. Takođe i drugi problemi u motilitetu creva.

Stres - mozak i creva su neraskidivo povezani preko autonomnog nervnog sistema i impulsa koji se šalju u oba pravca, kao i preko neurotransmitera kao što su između ostalih i serotonin i dopamin. Zbog toga svaka stresna situacija ili hroničan stres mogu da dovedu do poremećaja rada creva u smislu ili povećane peristaltike ili spazma u pojedinim delovima dogestivnog trakta.

Mnoge organske bolesti u i van digestivnog trakta mogu biti uzrok nadimaja:

  • Kronova bolest( hronična zapaljenska bolest creva) i ulcerozni kolitis;

  • Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu;

  • Hiatus hernija

  • Celijakija ( sistemska autoimuna bolest uzrokovana intolerancijom na gluten);

  • Hemoroidi, koji su često uzrok hroničnog zatvora zbog odlaganja vršenja nužde;

  • Prisustvo polipa i divertikula (proširenja) na sluznici creva;

-Postojanje kamena u žučnoj kesici;

  • Hronični pankrestitis;

  • Paraziti u crevima;

  • Tumori creva, karcinom creva ili materice;

  • Infekcija organa male karlice - materice, jajovoda, mokraćnih kanala, mokraćne bešike, tada uglavnom postoje i drugi simptomi, kao povišena temperatura, groznica, učestalo mokrenje i drugi.

  • Zamršena creva – ileus, praćen je izrazitim bolovima, naduvenim ili tvrdim stomakom, mučninom, povraćanjem i narušenim opštim stanjem organizma. Zamršena creva predstavljaju opasnost po život i potrebna je hitna medicinska intervencija. Uzroci su mnogobrojni, od tumora, parazita, postojanja ožiljnog tkiva u abdomenu, pa sve do prekida peristaltike – takozvanog paralitičkog ileusa.

  • Hipotireoza;

  • Neurološke bolesti kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza

  • Lekovi: antidepresivi, diuretici, lekovi za Parkinsonovu bolest, preparati gvožđa.

Nadutost i gasovi: kako razlikovati normalnu nadutost od ozbiljnog problema?

Za razlikovanje fiziološke od patološke nadutosti, važna je i činjenica koliko se puta dnevno izbacuju vetrovi. Normala je u proseku 10 do 12 puta, maksimalno 25 puta na dan.

Ukoliko se uz nadutost stomaka pojave i drugi simptomi koje ne treba ignorisati, kao što su: osećaj mučnine i povraćanje, temperatura i groznica, jaki bolovi u stomaku, tvrd prednji trbušni zid, proliv ili opstipacija, pojava krvi u stolici, nenamerno mršavljenje, oticanje lica i koprivnjaca po telu, umor, problemi sa menstrualnim ciklusom, krv u mokraći, treba se obavezno posavetovati sa lekarom koji će predložiti dodatna ispitivanja u cilju isključenja drugih mogućih uzroka nadutosti.

I u manje drastičnim situacijama, ako od nadutosti stomaka patite duže vremena, pogotovo ukoliko ne možete da je povežete sa uzimanjem određene vrste namirnica, treba pomisliti da možda postoji neki funkcionalni ili organski uzrok i uraditi određene pretrage.

Đumbir - prirodni probiotik za nadutost stomaka

Koji su prirodni lekovi za nadutost stomaka?

Kada je reč o prirodnim lekovima za nadutost stomaka, treba se podsetiti stare Hipokratove izreke: "Hrana je lek i lek je hrana".

Potrebno je obratiti pažnju na vrstu namirnica koje uzimamo. Da bi probava tekla bez problema, namirnice treba svakodnevno da sadrže određenu količinu biljnih vlakana, 25 do 30gr/dan, a to se postiže unosnom neprerađene hrane, to jest svežim voćem i povrćem, orašastih plodova i semenkama poput suncokreta, lanenog, čia, bundeve. Biljna vlakna upijaju višak tečnosti, potpomažu stvaranje voluminozne stolice, apsorbuju loše masti i odlična su hrana za probiotske - dobre bakterije, koje se nalaze u sastavu mikrobioma naših creva. Ukoliko je mikrobiom (pod tim se podrazumevaju svi mikroorganizmi prisutni u digestivnog traktu), u ravnoteži, to nam omogućava nesmetano varenje hrane i održavanje zdrave crevne sluznice. Sa stanovišta imunog statusa organizma, zdravlje crevne sluznice je od presudnog značaja, jer se 80% imunih ćelija nalazi upravo u gastrointestinalnom traktu.

Prirodan probiotik za nadutost stomaka su kiseli kupus, jogurt, kiselo mleko, kefir, kombuha. Najbolji su oni mlečni proizvodi koji su pravljeni u domaćim uslovima od svežeg mleka, može se piti i domaće sveže mleko koje nije pasterizovano i u kome nisu uništeni prirodno fermenti koji potpomažu njegovo varenje. Od sireva uzimati takođe mlad, domaći sir, izbegavati komercijalne.

Protiv nadimanja od povrća birati ono bogato vodom, kao što su krastavac, paradajz i lubenica, celer, artičoka, komorač. Paradajz i celer sadrže u sebi supstance koje potpomažu rast probiotskih bakterija u crevima.

Od voća koristiti takođe ono koje je sočno, odnosno koje sadrži i biljna vlakna i vodu, kao što je: pomorandža, ananas, banana, papaja, avokado, bobičasto voće, svi oni su bogati antioksidatnima, vitaminima i mineralima koji pospešuju varenje i deluju antizapaljenski. Od koštunjavog voća koristiti bademe, lešnike, pistaće.

Od povrća još treba pomenuti tikvice - grilovane, šargarepu, spanać i špargle koji sadrže supstance pod imenom prebiotici, a koji potpomažu rast dobrih bakterija. Povrće kuvati na pari, fermentisano povrće se takođe preporučuje. đumbir je jedno od najboljih povrća za regulaciju probave, potpomaže pražnjenje creva i opuštanje mišića digestivnog trakta.

Može se žvakati sveže mleveno začinsko bilje: peršun, origano, ruzmarin.

Sveža supa od goveđih kostiju, ne suviše posoljena takođe može doneti olakšanje.

Od mesnih proizvoda najbolja opcija je riba sa maslinovim uljem i piletinu na žaru.

Efikasnom se pokazala i hladna kafa, naravno u umerenim količinama.

Takođe, omlet od belanaca pomaže da se oslobodite viška gasova u crevima.

Postoji opcija uzimanja i probiotskih suplemenata, ali uvek treba prednost dati prirodnim proizvodima.

Čaj za nadutost stomaka, šta zaista pomaže?

Čaj od đumbira: đumbir sadrži u sebi jedan enzim koji potpomaže u varenje proteina pa na taj način smanjuje nadimanje i nadutost. Nekoliko kriški đumbira prelije se šoljom vrele vode, odstoji 10 minuta, pa se polako pije tokom dana. Moze uz dodatak meda i limuna.

Čajevi od nane i kamilice sadrže supstance koje deluju antizapaljenski, kao i flavonoide koji se nalaze u kamilici i deluju sedativno na celokupni nervni sistem. Slicno dejstvo ima i majčina dušica.

Zeleni čaj sadrži antioksidante koji uklanjaju slobodne radikale i supstance koje opuštaju muskulaturu creva.

Čaj od komorača: preliti jednu kašičicu semenki komorača sa 2dcl vrele vode, mogu se dodati i 2 zrna karanfilica, ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti I piti mlako. Ovaj čaj pospešuje varenje i omogućava izbacivanje crevnih gasova. Naročito je pogodan za decu.

Čaj od kima: u 200ml vrele vode dodati pola kafene kašičice kima, ostaviti da odstoji oko 10 minuta, prohladiti i piti. Semenke kima se mogu i preventivno žvakati posle obroka.

Čaj koji se sastoji od mešavine nane, majčine dušice i kima: u prokuvati vodu se stavi po prstohvat ovih biljaka, sačeka se desetak minuta i pije.

Čaj od cimeta: jedna kašičica cimeta se sipa u šolju ključale vode, ostaviti da odstoji 3 do 4 minuta, ohladiti, dodati med i piti.

Da li probiotici pomažu kod nadutosti stomaka?

Probiotici su suplement koji u sebi sadrže određene "korisne" bakterije, koje su u stanju da razmnožavanjem u crevima suzbijanju rast patogenih bakterija i njihovo vezivanje za crevnu sluzokožu. Time se uspostavlja ravnoteža u mikrobioma naših creva, što doprinosi zdravlju crevne sluznice, te ona nesmetano obavlja funkciju barijere prema toksinima i patogenim bakterijama, kao i ulogu u imunološkom odgovoru organizma. Znači, probiotici u vidu suplemenata i probiotske hrane su značajan faktor u borbi protiv suvišnog stvaranja gasova i nadimanja creva.

Probiotski preparati sadrže u sebi uglavnom sledeće bakterija: Lactobacillus, Bifidobakterium, Lactococcus, Saccharomyces bulardi( to je probiotski kvasac) i td.

Kada je nadut stomak razlog za odlazak kod lekara?

Ukoliko su nadutost i bol u stomaku intenzivni, i ne prestaju ni nakon puštanja gasova niti nakon defekacije, prednji trbušni zid je osetljiv na dodir ili pak tvrd, neodložno je potražiti pomoć lekara, jer može biti u pitanju neko od hitnih stanja, kao što su zamršena creva, akutno zapaljenje žučne kesice ili slepog creva, kao i akutni pankreatitis.

Ako se pojavi krv u stolici, sveža - crvena, ili je pak stolica crne boje kao katran i lepljiva, to može da ukazuje na ozbiljnije oboljenje gastrointestinalnog trakta. Crna stolica je tipična za krvarenje iz viših partija gastrointestinalnog trakta - želuca, a sveža krv iz nižih delova - debelo crevo ili rektum. Uzroci mogu biti mnogobrojni, na primer - hemoroidi, polipi, tumor- uključujući i karcinom, ili ulcerozni kolitis i drugi ređi uzroci.

Pojava dijareje, povraćanja i visoke temperature obično su znak infektivnog oboljenja digestivnog trakta, virusnog ili bakterijskog porekla i zahtevaju takođe medicinski tretman.

Gubitak telesne težine i hronični gubitak apetita takođe zahtevaju dodatna ispitivanje radi postavljanje tačne dijagnoze i isključenja eventualnog malignog oboljenja.

U svakom slučaju, ukoliko je nadimanje stomaka uporno i ne prolazi ni posle redukcione dijete, niti primenom mera navedenih u nastavku teksta, a pored toga postoje još neki patološki pokazatelji, neophodne je obratiti se lekaru za savet i pomoć.

Kako sprečiti nadutost i održavati zdrav stomak?

Mahunarke koje dovode do nadimanja (pasulj, grašak, sočivo, soja, kikiriki), kao i kupusnice (upus, kelj, karfiol, brokoli; cvekla, rotkva, luk - crni i beli) ne treba potpuno izbaciti iz ishrane, jer su one veoma korisne za organizam usled niskog sadržaja zasićenih masti i bogatstva esencijalnim aminokiselinama i omega 3 nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminima B kompleksa i mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, cinka i gvožđa. Treba ih uzimati u manjoj količini, a najbolje je ispasirati ih čime se smanjuje njihovo dejstvo na pojavu nadutosti creva. Jabuke, ukoliko ih jedete – jesti u vidu svežeg kompota.

Preporučuje se izbegavanje:

  • prženih, pohovanih i previše masnih jela jer usporavaju varenje pa se hrana duže zadržava u crevima i naknadno podleže fermentaciji.

  • ondustrijskih slatkiša i koncentrovanih ugljenih hidrata- bombone, lizalice, suviše zaslađene poslastice

  • gaziranih pića i dijetetskih proizvode sa naznakom bez šećera koji sadrže manitol i sorbitol i dovode do nadimanja, kao i veštačke zaslađivače.

  • grickalice između obroka kao što su čips, smoki, štapići, kroasani, zbog visokog kalorijskog indeksa i bogatstva u zasićenim masnim kiselinama, koje iniciraju zapaljenske procese u organizmu. Umesto toga uzimajte štapiće od šargarepe, celera ili krastavca koje možete umakati u domaći humus.

Osim izbegavanja pomenutih namirnica, neophodno je uzimati manje i češće obroke, odnosno, tri glavna obroka i dve užine koje ne treba da budu preterano kalorijske, već bogate vlaknima vitaminima i mineralima.

Ako nadutost stomaka perzistira i pored promene režima ishrane, treba proveriti da li slučajno postoji intolerancija na gluten, laktozu ili fruktozu.

Od voća i povrća birati ono koje sadrži dosta vode, elektrolite i enzime, kao što su zelena salata, krastavac, artičoka, lubenica, bobičasto voće.

Tokom obroka sedeti (ne ležati), žvakati polako, uzimati manje zalogaje.

Prilikom pripreme hrane, jelo soliti što manje. Maksimalna količina soli iznosi 3gr/dan.

Primeri zdrave užine:

  • salata od sezonskog voća, najbolje je izabrati ono niskog kalorijskog indeksa, kao što je bobičasto voće - ukoliko se slabije se slabije krećete ili ste skloniji dijabetesu. Voće uzimati 1h pre jela ili 2h nakon obroka.

  • miks koštunjavih plodova; na primer badema, semenki od suncokreta i borovnica ili nekog drugog sušenog voća. U obzir dolazi i svo drugo koštunjavo voće.

  • ovsena kaša: skuvati ovsene pahuljice u vodi, dodati rendani đumbir, malo cimeta, kašičicu meda i 2 supene kašike Grčkog jogurta. Možete umesto meda staviti sušeno bobičasto voće.

  • integralni hleb sa semenkama premazan humusom.

U borbi protiv nadutosti mogu biti korisni i lekovi koji sadrže probavne enzime, koji će pomoći organizmu da lakše svari unetu hranu, kao i probiotici, time što će nadoknadom korisnih bakterija uspostaviti ravnotežu u mikrobiomu creva i obezbediti zdravlje crevne sluznice.

Upražnjavati fizičku aktivnost u vidu šetnji po svežem vazduhu, laganih kondicionih vežbi, vožnje bicikla. Sve ovo potpomaže dobar rad creva.

Blaga masaža stomaka pomaže u izbacivanju gasova.

 Osoba se drži za stomak usled nadutosti i bola u stomaku

Koji su najčešči uzroci nadutosti stomaka?

Od svih gore navedenih uzroka nadutosti stomaka, a koji su kao što je rečeno, veoma brojni, ipak među najčešće spadaju:

  • neredovno uzimanje obroka, prejedanje naročito u večernjim satima, halapljivo jedenje, aerofagija;

  • užurbanost i nervoza prilikom jela;

  • konzumiranje namirnica koje izazivaju povećano stvaranje gasova, u koje spadaju već navedene namirnice bogate vlaknima (mahunarke i drugo pomenuto povrće, pojedino voće, rafinisane žitarice - kukuruz, ovas, hrana koja sadrzi fruktozu ( grožđe, kruške, smokve, zaslađeni napici);

  • intolerancija na laktozu - nadimanje se javlja prilikom konzumiranje svežih mlečnih proizvoda;

  • intolerancija na gluten;

  • gastritis, čir na želudcu i gastroezofagealni refluks;

  • funkcionalni poremećaji gastrointestinalnog trakta: do nadimanja stomaka dovodi najčešće sindrom razdražljivih creva - IBS, a zatim i hroničan zatvor - opstipacija;

Koji prirodni lek za nadutost stomaka najbrže deluje?

Najpoznatiji prirodni lekovi za nadutost stomaka su kim i komorač.

Da bi se što pre rešili ove neprijatne pojave preporučuje se istucati kim, komorač i anis, staviti u bocu, preliti čašom vode i ostaviti nekoliko dana da odstoje na zatamnjenom mestu. Nakon obilnog obroka uzeti po 1 supenu kašiku ovog miksa.

Korisno je žvakati sveže mleveno bilje kao što su peršun i origano, grickati sveže narendan koren đumbira.

Čaj za nadutost stomaka (đumbir, nana, kamilica, zeleni)

Da li probiotici pomažu kod nadutosti i gasova?

Probiotici svojim blagotvornim dejstvom na crevnu floru i sluznicu gastrointestinalnog trakta potpomažu u borbi protiv nadutosti.

Treba uzimati one probiotike koji u sebi uglavnom sadrže sledeće probiotske bakterija: Lactobacillus, Bifidobakterium, Lactococcus, Saccharomyces bulardi (to je probiotski kvasac) i td.

Probiotici pomažu da se uspostavi ravnoteža između korisnih i patogenih bakterija u mikrobiomu naših creva, što omogućava crevnoj sluznici da nesmetano obavlja funkciju barijere prema toksinima i patogenim bakterijama, kao i ulogu u imunološkom odgovoru organizma.

Šta uzeti kada imate tvrd stomak i nadutost?

Za trenutno olakšanja tegoba kod nadutog stomaka možete uzeti komercijalni probiotik kojih ima u apotekama više vrsta.

Takođe je od pomoći i medicinski ugalj čija porozna tekstura poseduje negativan električni naboj što privlači pozitivno naelektrisane molekule toksina i gasova. Toksini i gasovi se vezuju za njega i eliminišu se preko stolice. Koristan je i za upotrebu kod dijareje.

Čaj od komorača, nane, kima - skuvati onako kako je već napred navedeno.

Grickati tanko nasečen ili narendan koren od đumbura.

Žvakati sveži list od peršuna, zajedno sa origanom.

Masirati stomak i nekoliko puta ležeći na leđima privlačiti kolena ka grudima.

Kada nadutost stomaka i bol ispod rebara mogu ukazivati na ozbiljniji problem?

Nadutost stomaka praćenu bolovima ne treba nikada olako shvatiti. Pogotovo ukoliko dođe do mučnine i povraćanja.

Urgentno stanje i opasno po život je ileus, odnosno zamršena creva, koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju – najčešće je to operativni zahvat. Karakteriše se intenzivnim bolovima u predelu celog abdomena, pacijent povraća, bled je, obliven hladnim znojem obično postoji zastoj stolice, a trbušni mišići su intenzivno napeti, tako da je stomak tvrd „kao daska“.

Takođe i kamen u žučnoj kesici – holelitijaza, ukoliko opstruiše žučni kanal, predstavlja hitno stanje i zahteva urgentnu intervenciju. Obično je praćeno jakim bolovima ispod desnog rebarnog luka koji se šire ka leđima, mučninom i povraćanjem, kao i žutom prebojenošću kože i beonjača.

Akutni pankreatitis - najčešće se javlja nakon obilnog, masnog obroka, karakteriše se bolovima ispod oba rebarna luka, koji „opasuju“ ceo abdomen, nadimanjem stomaka, mukom povraćanjem, lošim opštim stanjem i takođe zahteva bolničko lečenje.

Kamen u bubregu ili mokraćovodu koji je krenuo ili začepio mokraćne puteve, izaziva jake bolove ispod levog ili desnog luka i u predelu leđa, nadutost stomaka, muku, povraćanje i predstavlja hitan medicinski problem.

Ukoliko osećate neki od navedenih simptoma obratite se lekaru. Na platformi Hipokratija pronađite najbolju zdravstvenu negu za svoj problem.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right