Hemoroidi - kako nastaju i kako ih sprečiti

3. jul 2023.

5 MIN


Cover Image for Hemoroidi - kako nastaju i kako ih sprečiti

Hemoroidi su proširene i upaljene vene koje se javljaju u analnom području. Najčešće su prisutne u donjem delu rektuma ili oko anusa. Hemoroidi su vrsta venske bolesti i mogu biti unutrašnji ili spoljašnji, u zavisnosti od položaja.

Unutrašnji hemoroidi se formiraju unutar rektuma, ispod sluzokože. Obično su bezbolni i često se ne primećuju, sve dok ne počnu da krvare ili izazivaju nelagodnost prilikom pražnjenja creva. U nekim slučajevima, unutrašnji hemoroidi mogu se izbočiti kroz analni otvor i biti vidljivi kao male izbočine ili čvorovi.

Spoljašnji hemoroidi se formiraju ispod kože, oko anusa. Mogu biti vidljivi kao izbočine ili čvorovi koji su osetljivi na dodir. Spoljašnji hemoroidi mogu izazvati svrab, bol i nelagodnost, posebno tokom sedenja, pražnjenja creva ili prilikom čišćenja analnog područja.

Kako nastaju hemoroidi

Tačan uzrok nastanka hemoroida nije u potpunosti razjašnjen, ali nekoliko faktora može doprineti njihovom razvoju:

  • Povećan pritisak u venama: Hemoroidi se često javljaju kada postoji povećan pritisak u venama anusa i rektuma. To može biti rezultat naprezanja tokom pražnjenja creva usled zatvora, dugotrajnog sedenja na toaletu, podizanja teških tereta ili stalnog napinjanja tokom porođaja kod žena.
  • Slabost ili oštećenje venskih zidova: Venski zidovi u analnom području mogu postati slabi ili oštećeni, što doprinosirazvoju hemoroida. Ovakvo stanje može biti posledica genetske predispozicije, starenja, ili drugih faktora koji utiču na integritet venskih zidova.
  • Trudnoća: Trudnoća može povećati rizik od nastanka hemoroida zbog povećanja pritiska u venama, usled rasta materice i hormonskih promena koje utiču na venski tonus.
  • Hronični zatvor ili proliv: Konstantno naprezanje usled hroničnog zatvora ili proliva može doprineti razvoju hemoroida.
  • Nasledna predispozicija: Ako u porodici postoje slučajevi pojave hemoroida, veća je verovatnoća da će se i drugi članovi porodice suočiti sa istim problemom.

Hemoroidi se mogu javiti i kod osoba na koje nije uticao nijedan od navedenih faktora.

Simptomi hemoroida

Simptomi hemoroida mogu varirati u zavisnosti od stepena i tipa hemoroida. Neki od uobičajenih simptoma su:

  • Krvarenje: Jedan od najčešćih simptoma hemoroida je krvarenje prilikom pražnjenja creva. Krv je obično svetle boje i može se videti na toalet papiru, u WC šolji ili na površini stolice.
  • Svrab i iritacija: Hemoroidi mogu uzrokovati svrab, iritaciju i nelagodnost u analnom području. Stanje može biti posledica upale ili prisustva izbočina u blizini anusa.
  • Bol: Hemoroidi mogu izazvati bol, posebno tokom pražnjenja creva ili dugotrajnog sedenja. Bol može biti blag ili intenzivan, ovisno o veličini i položaju hemoroida.
  • Izbočine ili čvorovi: U slučaju unutrašnjih hemoroida, možda nećete moći videti izbočine ili čvorove. Međutim, kod spoljašnjih hemoroida, mogu se videti i osetiti izbočine oko anusa.
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja creva: Hemoroidi mogu izazvati osećaj nepotpunog pražnjenja creva čak i nakon pražnjenja. Ovaj osećaj izaziva prisustvo hemoroida koji vrše pritisak na analni kanal.

Važno je napomenuti da ovi simptomi nisu specifični samo za hemoroide i mogu biti prisutni kod drugih analnih oboljenja.

Prevencija hemoroida

Prevencija nastanka hemoroida uključuje nekoliko koraka i navika koje mogu pomoći u smanjenju rizika od njihovog razvoja.

Preporuka za prevenciju hemoroida:

  • Održavanje redovne stolice: Važno je održavati redovnu i zdravu stolicu, kako bi se izbeglo naprezanje tokom pražnjenja creva. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke. Vlakna pomažu u omekšavanju stolice i olakšavaju njen prolazak kroz creva.
  • Hidratacija: Adekvatna hidratacija je važna za održavanje meke stolice. Pijte dovoljno vode tokom dana, kako biste sprečili zatvor i olakšali pražnjenje creva.
  • Održavanje zdrave telesne težine: Prekomerna telesna težina može povećati pritisak u venama anusa i rektuma. Redukcija telesne težine, ukoliko je potrebno, može smanjiti rizik od nastanka hemoroida.
  • Redovna fizička aktivnost: Vežbanje i redovna fizička aktivnost pomažu u poboljšanju cirkulacije i sprečavaju zastoj krvi u venama anusa. U svoju svakodnevicu pokušajte da uključite aktivnosti poput šetnje, vožnje bicikla ili plivanja.
  • Izbegavanje produženog sedenja: Dugotrajno sedenje, posebno na toaletu, može povećati pritisak na analno područje. Pokušajte ograničiti vreme provedeno na toaletu i izbegavajte preterano naprezanjetokom pražnjenja creva.
  • Pravilna higijena: Nakon pražnjenja creva, koristite mekani toalet papir ili vlažne maramice za čišćenje. Izbegavajte grubo brisanje koje može iritirati analno područje.
  • Izbegavanje naprezanja: Savet je da izbegavate naprezanje tokom podizanja teških tereta ili bavljenja zahtevnijim aktivnostima.

Spomenute preventivne mere mogu biti veoma korisne, ali ne mogu garantovati poptunu zaštitu od pojave hemoroida.

hemoroidi

Lečenje hemoroida

Lečenje hemoroida može uključivati različite metode, u zavisnosti od ozbiljnosti i simptoma hemoroida.

  • Promena ishrane i načina života može pomoći u olakšavanju simptoma. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate vlaknima (voće, povrće, integralne žitarice) kako bi se održala redovna stolica i sprečio zatvor. Vodite računa o hidrataciji, izbegavajte dugotrajno sedenje na toealetu i intenzivno naprezanje prilikom pražnjenja creva.

  • Topli oblozi ili sedenje u toploj kupki mogu ublažiti simptome hemoroida, kao što su bol i svrab. Toplota pomaže opuštanju mišića i poboljšava cirkulaciju u tom području.

  • Lokalni tretmani koji mogu ublažiti simptome hemoroida uključuju upotrebu krema, masti ili gelova koji sadrže sastojke poput hidrokortizona ili lidokaina. Ovi preparati mogu smanjiti bol, svrab i upalu.

  • Određeni lekovi se takođe koriste za ublažavanje simptoma hemoroida. Međutim, važno je konsultovati se sa lekarom pre upotrebe bilo kojeg leka.

  • U slučajevima kada sve gore navedene metode ne daju željene rezultate, mogu se primeniti proceduralni tretmani. To može uključivati skleroterapiju (ubrizgavanje supstance koja sužava krvne sudove hemoroida), ligaciju gumicom (stavljanje gumene trake oko hemoroida kako bi se zaustavio dotok krvi) ili koagulaciju infracrvenim svetlom ili laserskom terapijom. U retkim slučajevima, kada hemoroidi postanu ozbiljni ili ne reaguju na druge tretmane, može biti potrebna hirurška intervencija.

Važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste dobili tačnu dijagnozu i preporuke za odgovarajući tretman. Samolečenje može pogoršati simptome ili dovesti do komplikacija.

Ukoliko ste iskusili neke od navedenih simptoma ili ste zabrinuti za svoje zdravlje, posetite lekara. Lekar će postaviti tačnu dijagnozu i dati vam odgovarajuću terapiju, preporuke i savete. Ukoliko ne znate kog lekara da posetite, ukucajte “hemoroidi” u prostor za pretragu platformi Hipokratija. Dobićete uvid u iskustva drugih ljudi koji su lečili hemoroide, kao i preporuke lekara koji se bave ovim problemom. Ostavite svoje iskustvo i na taj način pomozite drugima da pronađu najbolju zdravstvenu negu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right