Kronova bolest - sve što bi trebalo da znate

12. jun 2023.

7 MIN


Cover Image for Kronova bolest - sve što bi trebalo da znate

Kronova bolest je hronična inflamatorna bolest creva, koja može uticati na bilo koji deo digestivnog trakta, od usne šupljine do anusa.

Kronova bolest može uticati na ljude svih starosnih grupa, ali se najčešće dijagnostikuje u periodu između 15. i 35. godine života. Ova bolest se podjednako javlja kod muškaraca i žena.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka Kronove bolesti nije u potpunosti poznat. Međutim, smatra se da kombinacija genetskih, imunoloških i faktora okoline igra ulogu u razvoju ove bolesti.

Na nastanak Kronove bolesti mogu da utiču:

  • Nasledna predispozicija: Postoji genetska sklonost ka razvoju Kronove bolesti. Osobe čiji bliski rođaci imaju uspostavljenu dijagnozu Kronove bolesti, pod većim su rizikom da ovu bolest i same razviju. Međutim, tačni genetski faktori koji su odgovorni za Kronovu bolest nisu u potpunosti razjašnjeni.

  • Imunološki disbalans: Smatra se da imunološki sistem igra važnu ulogu u razvoju Kronove bolesti. Imunološki sistem reaguje na prisustvo bakterija, virusa ili drugih mikroorganizama u crevima, što dovodi do upale. Međutim, kod osoba sa Kronovom bolešću, imunološki sistem napada i upali zdravo tkivo creva, uzrokujući simptome bolesti.

  • Faktori okoline: Okruženje u kojem osoba živi takođe može doprineti razvoju Kronove bolesti. Pušenje, upotreba određenih lekova, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), kao i prethodne infekcije creva, mogu povećati rizik od bolesti. Takođe se smatra da ishrana bogata masnom hranom, rafinisanim šećerima i procesuiranom hranom, može doprineti upali creva kod nekih osoba.

  • Neravnoteža crevne mikroflore, odnosno poremećena ravnoteža dobrih i loših bakterija u crevima, može biti povezana sa razvojem Kronove bolesti. Ovakvo stanje može uticati na imunološki odgovor i pojavu upale u crevima.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da izloženost stresu i neuravnotežena ishrana neće rezultirati pojavom Kronove bolesti. Međutim, ovi faktori definitivno mogu uticati na pogoršanje simptoma bolesti. Takođe, važno je imati na umu da Kronova bolest nije zarazna i ne može se preneti sa osobe na osobu.

Simptomi

Simptomi Kronove bolesti mogu varirati u zavisnosti od težine bolesti, lokalizacije upale i individualnih karakteristika svakog pacijenta.

Među najčešćim simptoma Kronove bolesti javljaju se:

  • Dijareja: Dijareja je čest simptom Kronove bolesti. Može biti prisutna kao prolazna ili dugotrajna, sa pojavom labave stolice i povećanom učestalošću pražnjenja creva.
  • Bol u stomaku: Kronova bolest često izaziva bol u stomaku, koji može biti grčevit ili konstantan. Bol se obično javlja u donjem desnom delu stomaka, ali može zahvatiti bilo koji deo stomaka.
  • Gubitak težine: Kronova bolest može dovesti do gubitka telesne težine, posebno u slučajevima ozbiljnijih napada bolesti ili dugotrajne upale creva.
  • Umor: Pacijenti često osećaju umor i iscrpljenost, kao rezultat hronične upale i poremećaja apsorpcije hranljivih materija.
  • Krv u stolici: U nekim slučajevima, pacijenti mogu primetiti prisustvo krvi u stolici ili krvave tragove na toalet papiru. Ovo može biti znak upale ili oštećenja crevne sluznice.
  • Mučnina i povraćanje: Mučnina i povraćanje mogu se pojaviti kod pacijenata sa Kronovom bolešću, posebno tokom perioda pogoršanja bolesti.
  • Promene u apetitu: Pacijenti mogu imati smanjen apetit ili gubitak interesa za hranom.
  • Nadutost i gasovi: Nadutost i gasovi mogu biti prisutni kao rezultat poremećaja varenja i probave hrane.

kronova-bolest1

Simptomi Kronove bolesti mogu varirati tokom vremena.

Lečenje

Lečenje Kronove bolesti se fokusira na smanjenje upale, ublažavanje simptoma, održavanje remisije (period bez simptoma) i sprečavanje komplikacija. Plan lečenja će zavisiti od ozbiljnosti bolesti, lokalizacije upale i individualnih karakteristika svakog pacijenta.

  • Lekovi: Antiinflamatorni lekovi, biološka terapija i antibiotici.
  • Ishrana može imati ulogu u upravljanju simptomima. Ponekad se preporučuje dijeta sa smanjenim unosom vlakana ili eliminaciona dijeta, kako bi se smanjilo opterećenje creva.
  • Suplementacija u vidu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, olakšava apsorpciju.
  • Hirurški zahvati: U slučajevima kada tradicionalno lečenje nije dovoljno efikasno ili se pojave komplikacije, razmatra se hirurški pristup

kronova-bolest2

Važno je naglasiti da je lečenje Kronove bolesti individualno prilagođeno svakom pacijentu. Konsultacija sa gastroenterologom je neophodna, kako bi se postavila tačna dijagnoza i optimalni plan lečenja.Redovne posete lekaru i praćenje stanja su važne preventivne mere, kako bi se bolest kontrolisala i sprečile moguće komplikacije.

Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma ili sumnjate na Kronovu bolest, što pre posetite gastroenterologa. Stručnjak će postaviti tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. Ako niste sigurni kod kog lekara da odete, ukucajte “gastroenterolog” ili “Kronova bolest” u polje za pretragu na Hipokratija platformi i dobićete uvid u preporuke drugih ljudi, koji su se i sami nosili sa ovim problemom. Nakon pregleda, ostavite svoje iskustvo i na taj način pomozite drugim pacijentima.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right