Ciroza jetre - kako nastaje i koje komplikacije nosi sa sobom

28. jul 2023.

8 MIN


Cover Image for Ciroza jetre - kako nastaje i koje komplikacije nosi sa sobom
Sadržaj

Ciroza jetre je ozbiljno i progresivno stanje jetre koje je propraćeno ireverzibilni oštećenjem i zamenom normalnog funkcionalnog tkiva jetre ožiljnim tkivom. Ovaj proces ometa normalno funkcionisanje jetre, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Uzrok nastanka

Hronično konzumiranje alkohola: Dugotrajno i prekomerno konzumiranje alkohola može izazvati alkoholnu cirozu jetre. Jetra metabolizuje alkohol i štetne materije mogu izazvati oštećenje jetrenih ćelija i zapaljenje, što vremenom može dovesti do ciroze.

Hepatitis B, C i D: Hronične infekcije ovim virusima mogu izazvati hronično zapaljenje jetre (hronični hepatitis), što vremenom može dovesti do ciroze.

Masna jetra (nezarazni steatohepatitis): Akumulacija masnoće u jetri (steatoza) može izazvati upalu i oštećenje jetre, što može dovesti do ciroze. Ova vrsta ciroze često je povezana sa metaboličkim sindromom, dijabetesom i gojaznošću.

Autoimune bolesti jetre: Imunološki sistem tela može napasti i oštetiti jetrene ćelije, što dovodi do autoimunog hepatitisa. Ovaj autoimuni proces može izazvati zapaljenje i cirozu jetre.

Hronično srčano zatajenje: Problemi sa srcem mogu dovesti do zastoja krvi u jetri i do oštećenja jetrenih tkiva.

Genetske bolesti jetre: Nasledni poremećaji jetre, kao što su hemohromatoza, Vilsonova bolest i cistična fibroza, mogu dovesti do akumulacije toksina u jetri i do ciroze.

Ciroza jetre obično napreduje polako tokom vremena, a simptomi se mogu pojaviti tek kada je bolest uznapredovala.

Da li je ciroza jetre izlečiva?

Ćelije jetre imaju veoma izraženu sposobnost regeneracije. Nakon povreda, oštećenja ili odstranjenja delova jetrenog tkiva, postojeće ćelije intenzivno rastu, razmnožavaju se i nadoknađuju izgubljeno i oštećeno tkivo.

Međutim, kod ciroze jetre, usled prisustva hroničnih zapaljenskih promena, nastupilo je takvo stanje u kome su hepatociti - jetrene ćelije, nosioci metabolickih funkcija jetre, zamenjeni neaktivnim vezivnom tkivom. Ovo vezivno ili ožiljno tkivo, osim što nije u stanju da vrši metaboličke i detoksikacione funkcije jetre, nego i svojim prisustvom remete normalnu cirkulaciju krvi i time doprinose da, usled smanjenog protoka, preostale jetrene ćelije nisu u mogućnosti da isfiltriraju krv u zadovoljavajućem obimu.

Nažalost, ciroza je progresivna bolest, što znači da vremenom dolazi do njenog pogoršanja. Ciroza se ne može se izlečiti, ali uz primenu određenih lekova kao i pomoću adekvatnog higijenodijetetskog režima života i ishrane, može se usporiti i donekle zaustaviti napredovanje bolesti. Ukoliko se blagovremeno postavi dijagnoza i odmah započne sa lečenjem, poboljšanje funkcije jetre može biti značajno. Kao prvo, treba eliminisati faktore koji su doveli do ciroze - alkohol, toksične materije, lekove. Osnovni cilj lečenja je da se ne dozvoli da dođe do dekompenzacije jetre, što je praćeno komplikacijama opasnim po život pa i do potpunog prekida jetrene funkcije, tada je jedini lek - transplantacija.

Što se tiče krajnjeg ishoda obolelih od ciroze, mnogo toga zavisi i od same konstitucije organizma. Neki oboleli doživljavaju skoro normalan zivotni vek, dok kod drugih dolazi do pojave raznih komplikacija koje će kasnije biti opisane i koje im ugrožavaju i skraćuju život.

Simptomi ciroze jetre

Simptomi ciroze jetre mogu se razlikovati u zavisnosti od stadijuma bolesti i individualnih faktora. U ranim fazama ciroze, simptomi mogu biti blagi ili mogu izostati. Međutim, kako ciroza jetre napreduje, simptomi postaju izraženiji.

  • Umor i slabost
  • Gubitak težine
  • Mučnina i povraćanje
  • Osip na koži i svrab
  • Bol u stomaku
  • Proširene vene u jednjaku (varikoziteti)
  • Žutica (žutilo kože i očiju)
  • Ascites
  • Promene u ponašanju i kognitivne promene

ciroza jetre

Simptomi ciroze jetre se ne moraju pojaviti odmah i mogu varirati od osobe do osobe. Ponekad se ciroza jetre otkriva slučajno tokom rutinskih pregleda ili testiranja. Ako imate simptome koji ukazuju na cirozu jetre ili povećani rizik od ciroze (npr. dugotrajno zloupotrebljavanje alkohola ili hronične infekcije hepatitisom), važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman. Rano otkrivanje i tretman ciroze jetre mogu usporiti napredovanje bolesti i poboljšati prognozu.

Koji su simptomi alkoholne ciroze jetre?

Jetra kao najveći organ ljudskog tela ima mnogobrojne funkcije – oko 500 metaboličkih procesa se odvija upravo u njoj. Neki od njih su: regulacija šećera u krvi, višak šećera se deponuje u njoj u vidu glikogena, reguliše nivo holesterola, stvara proteine za izgradnju antitela, eliminiše bilitubin iz krvi koji nastaje iz oštećenih i izumrlih eritrocita, u njoj se proizvodi žuč koja je neophodna za varenje hrane, deponjuje vitamine A, D, E, K, B grupe, proizvodi faktore neophodne za koagulaciju krvi.

Osim ovih, jetra ima važnu ulogu u detoksikaciji krvi, odnosno u eliminisanju toksičnih materija unetih u organizam iz spoljašnje sredine. Među njima je izuzetno važan metabolizam alkohola, jer se skoro celokupna količina alkohola deaktivira upravo u jetri.

U početnom stadijumu razvoja ciroze, sve dok zdrave jetrene ćelije uspevaju da kompenzuju funkciju jetre, simptomi i znaci mogu ili potpuno nedostajati, ili su pak toliko neznatni da obolele osoba ne obraća pažnju na njih. Sa procesom razaranja jetrenog tkiva i razrastanja ožiljnog – ciroza, dolazi do pojave određene simptomatologije.

Simptomi i znaci su uglavnom posledica oštećenja metaboličkih funkcije jerenih ćelija, nagomilavanja štetnih produkata u organizmu, kao i posledica povećanog krvnog pritiska u veni koja iz digestivnog trakta dovodi krv u jetru, takozvana vena porta. Do povećanog pritiska u veni porti dolazi zbog toga što vezivno tkivo u jetri zahvaćenoj cirozom pruža otpor protoku krvi i na taj način dovodi do posledične takozvane portne hipertenzije.

Početni simptomi i znaci bili bi sledeći:

  • umor, malaksalost, pospanost - nastaju uglavnom usled povišene koncentracije amonijaka u krvi
  • gubitak apetita, smanjenje telesne težine
  • osećaj težine i napetosti u gornjem delu abdomena. Jetra, odnosno tkivo jetre ne boli pošto ne poseduje nervne završetke, receptore za bol. Tek kada jetra počne da otiče, obolela osoba oseća bolove, koji su u stvari posledica rastezanja jetrene kapsule u kojoj postoje pomenuti receptori
  • prisustvo takozvanih "spajder nevusa" (spider naevus) po koži - to su tačkasta proširenja krvnih sudova sa zrakasto raspoređenim kapilarima
  • crvenilo dlanova, karmin boje, "palmarni eritem"
  • spontano krvarenje iz nosa, nastaje usled manjka faktora koagulacije
  • svrab po telu, dosadan, javlja se i noću - uzrokovan je viškom bilirubina u krvi,
  • smanjenje libida (polnog nagona), uslovljeno hormonalnim disbalansom
  • bledilo korena noktiju, posebno palca i kažiprsta,
  • zadebljanje vrhova prstiju "batičasti prsti"

Sa daljom evolucijom bolesti i simptomatologija postaje ozbiljnija:

  • javlja se žutica, koža i beonjače su zućkasto prebojene - ovo se dešava usled povećanog bilirubina, žučne boje, u krvi. Naime, nakon raspadanja starih i oštećenih eritrocita, u slezini se oslobođa hemoglobin, koji zatim preko metaboličkih procesa dospeva u jetru gde se pretvara u bilirubin, a nakon toga kao sastavni deo žuči odlazi u creva. Usled poremećaja ovog procesa dolazi do povećane koncentracije bilirubina u krvi.
  • otok stomaka usled prisustva slobodne tečnosti u abdomenu - ascites - uzrok ovog poremećaja je takozvana portalna hipertezija, kao i deficit proteina u krvi. Vena porta dovodi iz digestivnog trakta hranljive sastojke u jetru gde se oni dalje, slobodno rečeno "filtriraju". Kod ciroze jetre, zbog postojanja ožiljnog tkiva, cirkulacija je kompromitovana, što dovodi do porasta pritiska u veni porti to jest portne hipertenzije.
  • intenzivniji poremećaji u mentalnom stanju obolelog - pospanost je još izraženija, postoje promene u ličnosti, dezorjentisanost, povremena amnezija, napadi besa, nerazumljiv govor. Ovo stanje se naziva portalna encefalopatija i nastaje usled intoksikacije nervnih ćelija mozga toksičnim produktima metabolizma, a naročito usled prisustva amonijaka.
  • sklonost ka stvaranju modrica na malu traumu - uzrok je poremećaj u koagulaciji krvi.
  • uvećanje jetre - hepatomegalia.
  • otok potkolenica, gležnjeva i stopala: javljaju se takođe kao posledica portne hipertenzije i hipoproteinemije.
  • povraćanje krvi, pojava crne stolice koja je znak krvarenja u digestivnom traktu - ova krvarenja su posledica proširenja krvnih sudova u jednjaku i želucu. Krvni sudovi su izvijugani i istanjenih zidova pa lako pucaju. Krvarenju još doprinosi i deficit vitamina K, zatim smanjenje koncentracije faktora koagulacije, kao i nizak nivo trombocitia, krvnih ćelija koje učestvuju u zgrušavanju krvi.
  • anemija.
  • tamno prebojena mokraća - usled prisustva urobilina koji je derivat bilirubina.
  • bleđa ili svetlo žuta boja stolice: zbog toga što bilirubin u obliku sterkobilina ne dospeva u creva.
  • smanjenje ili potpuno odsustvo menstruacije, a koje nije povezano sa menopauzom - i kod žena i kod muškaraca promene su vezane za poremećaj hormonalnog statusa.
  • kod muškaraca potpuni gubitak seksualnog nagona, smanjenje testisa, gubitak dlakavosti, povećanje grudi - ginekomastija.
  • zadah iz usta "kao miris zemlje".

Kako se dijagnostikuje ciroza jetre?

Dijagnozu ciroze jetre će lekar postaviti na osnovu detaljnih anamnestickih podataka i kompletnog kliničkog pregleda.

Anamneze podrazumeva, između ostalog, uzimanje detaljnih podataka o navikama obolelog: konzumiranje alkohola, korišćenje psihotropnih supstanci, izloženosti toksičnim agensima na radnom mestu, načinu života, kao i o preležanim oboljenjima - naročito će obratiti pažnju na virusne bolesti, a posebno na hepatitis B i C.

Nakon toga se rade kompletne laboratorijske analize, koje uključuju standardne analize, zatim parametre koji ukazuju na razaranje ćelija jetre, kao i na insuficijenciju njene funkcije:

  • urin: kompletan pregled, biohemijski i citoloski
  • kompletna krvna slika
  • bilirubini u krvi
  • alkalna fosfataza
  • enzimi: ALT, AST ukazuju na oštećenje jetrenih ćelija
  • belančevine u krvi - albumini
  • GGT (Gama GT)
  • gvožđe u krvi
  • faktori koagulacije
  • određivanje antigena na prisustvo virusa hepatitisa B i C
  • tumorski markeri, Alfa feto protein, CEA, i drugi, da bi se isključio malignitet
  • UZ gornjeg abdomena i bubrega
  • CT abdomena
  • MR - magnetna rezonanca
  • ponekad je potrebno uraditi endoskopiju, pri čemu se sa malom kamerom ulazi u gastroenteralni trakt, posmatraju se jednjak i želudac, da bi se ustanovilo prisustvo proširenih vena i procenila opasnost od krvarenja.
  • biopsija jetre: pomoću debele igle uzima se mali komadić jetre koji se zatim histoloski obrađuje i procenjuje težina oboljenja. Ovo je prilično invazivna metoda pregleda i nosi rizik od neželjenih događaja, u današnje vreme se manje koristi.

Koje komplikacije mogu nastati usled ciroze jetre?

Komplikacije koje neposredno ugrožavaju život su: krvarenje iz jednjaka i zeluca, portalna tj. hepatična encefalopatija i koma, hepatorenalni sindrom, kao i pridružene infekcije.

Krvarenja iz jednjaka i zeluca potiču iz proširenih, izvijuganih krvnih sudova, čiji su zidovi istovremeno i veoma istanjeni pa zbog toga lako pucaju. Ova proširenja krvnih sudova nastaju usled povećanja krvnog pritiska - takozvana portna hipertenzija, u veni (vena porta), koja dovodi krv u jetru. Zbog postojanja ožiljnog tkiva u jetri otpor proticanju krvi je povećan, cirkulacija je usporena i to je glavni uzrok nastanka portne hipertenzije.

Ukoliko rupturira krvni sud u jednjaku, oboleli povraća krv, a ako krvarenje potiče iz zeluca imamo pojavu crne stolice, kao katran ili talog kafe (svarena krv). Ova krvarenja se javljaju kod 20 do 30 % obolelih i mogu biti toliko obimna i jaka da su čak životno ugrožavajuća. Krvarenju još doprinosi i deficit faktora koagulacije kao i vitamina K koji se produkuju u jetri, a čije je stvaranje kod ciroze poremećeno.

Hepatična encefalopatija: nastaje usled nakupljanja toksina u krvi, posebno amonijaka, a i ostalih štetnih produkata metabolizma. Osim simptoma koji su već navedeni, u smislu dezorjentacije, uznemirenosti, pospanosti, zaboravnosti, promene ličnosti i drugih, javlja se i mentalna konfuzija, drhtanje ruku - tremor, oslabljene reakcije i kao krajnja stanja - koma i smrt. Razvoj hepatične encefalopatije pospešuju krvarenje iz digestivnog trakta, infekcije, operativni zahvat ili dehidracija.

Hepatorenalni sindrom: smanjuje se glomeluralna filtracija u bubrezima, što sa svoje strane dodatno dovodi do nakupljanja toksičnih azotnih materija u krvi, a može doći i do potpunog otkazivanja bubrežne funkcije.

Sklonost ka infekcijama: usled nedovoljne produkcije antitela kod bolesnika sa cirozom jetre česta je pojava infekcija koje idu sa visokom temperaturom, pogoršanjem opšteg stanja organizma, intenziviranjem žutice i psihicke simptomatologije (encefalopatije). Kod bolesnika sa ascitom veoma često, u 25 % slucajeva, dolazi do abdominalne infekcije, koja je i inače životno ugrožavajuća.

Osim gorenavedenog, od komplikacija treba još spomenuti i srčanu slabost (insuficijenciju), povišeni krvni pritisak, osteoporozu (razredjenje kostiju) i visok rizik od preloma, akutni pankreatitis, kao i neuhranjenost usled nedovoljne i neadekvatne obrade hranljivih materija.

Kod gojaznih pacijenata ciroza jetre ima lošijiu prognozu u odnosu na normalno uhranjene.

I na kraju još treba spomenuti da većina obolelih od karcinoma jetre je prethodno imalo cirozu.

Ciroza jetre je trenutno na 11. mestu najčešćih uzroka smrti u svetu.

ciroza-jetre2

Lečenje ciroze jetre

Lečenje ciroze jetre usmereno je na upravljanje simptomima, sprečavanje napredovanja bolesti i smanjenje komplikacija. Ciroza jetre nije potpuno izlečiva, ali rano otkrivanje i pravilno upravljanje simptomima mogu usporiti napredovanje bolesti i poboljšati kvalitet života.

Izbegavanje alkohola: Ako je ciroza jetre izazvana zloupotrebom alkohola, najvažniji korak u lečenju je potpuno izbegavanje alkohola. Suzdržavanje od alkohola će pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja jetre i omogućiti jetri da se bolje oporavi.

Upotreba lekova: Lekovi se mogu koristiti za kontrolu simptoma i komplikacija ciroze jetre. Na primer, lekovi za smanjenje kiselosti želuca (antacidi, inhibitori protonske pumpe) mogu se koristiti za ublažavanje simptoma žgaravice. Takođe, diuretici se mogu koristiti za smanjenje nakupljanja tečnosti u telu (ascites).

Vakcinacija protiv hepatitisa: Ako ciroza jetre nije izazvana alkoholom, važno je vakcinisati se protiv hepatitisa B i C, kako bi se sprečila dodatna oštećenja jetre.

Zdrava ishrana: Ishrana koja je bogata hranljivim materijama i siromašna solima i masnoćama, može pomoći u očuvanju zdravlja jetre. U nekim slučajevima, dijetetičari mogu preporučiti posebne dijete kako bi se smanjilo opterećenje jetre i sprečilo nakupljanje tečnosti u telu.

Transplantacija jetre: U slučajevima kada je ciroza jetre uznapredovala i ovaj organ više ne može obavljati svoje funkcije, razmatra se transplantacija jetre. Transplantacija jetre može produžiti život i poboljšati kvalitet života kod odabranih pacijenata.

Redovni pregledi i praćenje: Osobe obolele od ciroze jetre bi trebalo da prate svoje stanje i redovno posećuju lekara, kako bi se otkrili eventualni problemi i pravovremeno reagovalo.

Kakva ishrana se preporučuje za obolele?

Osnovni princip ishrane kod obolelih od ciroze jetre jeste olakšati i pomoći jetri da i dalje obavlja svoju funkciju u skladu sa preostalim kapacitetom.

Kao prvo, ukoliko ste gojazni neophodno je smanjiti telesnu težinu. Povećana telesna težina neminovno nosi sa sobom povećanje količine masti u tkivima pa i u jetri. Mast se deponuje u jetrenim ćelijama i tada nastaje patološko stanje pod imenom "masna jetra". Masna jetra sama po sebi može biti uzrok nastanka ciroze, a kod već postojeće ciroze dovodi do pogoršanja njene funkcije.

Sve gorenavedeno odnosi se i na preterani unos ugljenih hidrata, pogotovo rafinisanih i koncentrovanih, jer se oni u jetri takođe talože u vidu masnih supstanci. Treba redovno kontrolisati nivo šećera u krvi, u slučaju pojave dijabetesa, lečiti ga. Takođe, treba kontrolisati i nivo masnoća u krvi.

Znači, prvi korak je preći na zdravu, izbalansiranu ishranu. Ne uzimajte visokokalorične obroke bogate zasićenim mastima, beli hleb, testeninu i peciva od belog brasna. Zatim, razne industrijske "grickalice" - čips, takođe ni punomasne sireve, konzervisanu hranu i suhomesnate proizvode sa mnoštvom pridodatih aditiva koji deluju toksično na jetru. Izbegavajte pržene i pohovane namirnice- pomfrit, hamburgeri. Iznutrice i proizvode od njih što manje konzumirati. Alkohol je strogo zabranjen! Smanjite unos nikotina. Obavezno smanjiti unos soli.

Treba šetati i vežbati - ne preterano naporno, da bi se kilaža dovela u normalu i održala dobra kondicija. Redovna fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam, pomaže uklanjanju toksina iz tela, smanjuje masne nadlage.

Od namirnica se preporučuje:

  • unositi dovoljnu količinu biljnih vlakana poreklom iz svežeg voća i povrća (može i bareno).
  • zatim, integralne žitarice: hleb od punog pšeničnog zrna, integralni pirinač, ovsene, ražane i ječmene pahuljice (na primer potopljene u jogurtu), soju.
  • lisnato povrće: spanać, salata, raštan, kelj, brokoli itd, sadrže u sebi supstancu glutation koja je snažan antioksidans i štiti jetru od slobodnih radikala.
  • beli luk, crni luk, praziluk, paradajz, celer, keleraba, artičoka - sve ove namirnice se mogu konzumirati u presnom, neobradjenom obliku.
  • od mesa forsirati ribu - losos, skuša, sardine (sadrže omega 3 masne kiseline), jesti belo meso, kuvano ili na žaru, ograničiti količinu crvenog mesa.
  • mleko sa smanjenom količinom masti, mlade sireve.
  • orasi, bademi, suncokretove, bundevine, čia semenke, od ulja maslinovo, kokosovo, ulje od semenki grožđa.

Dobro je, na primer, jesti bobičasto voće - borovnica i drugo, sadrže polifenole koji štiti jetrene ćelije od toksina.

Piti čajeve - matičnjak, kopriva, maslačak.

Obavezno treba izbegavati kontakt sa hemikalijama: sredstva za čišćenje po kući, insekticide, fungicide, boje i lakove.

Smanjiti upotrebu analgetika i drugih lekova, uzimati ih samo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Prevencija ciroze jetre

Prevencija ciroze jetre uključuje brigu o različitim faktorima rizika i preduzimanje odgovarajućih mera.

  • Izbegavanje prekomernog konzumiranja alkohola
  • Vakcinacija protiv hepatitisa
  • Odgovorno korišćenje lekova
  • Pravilna ishrana i telesna aktivnost
  • Razumno korišćenje dodataka ishrani i biljnih preparata
  • Pravilna higijena
  • Redovni zdravstveni pregledi.

Sprovođenje ovih preventivnih mera može značajno smanjiti rizik od razvoja ciroze jetre.

Najbolje rezultate pacijenti postižu zahvaljujući odličnoj saradnji s lekarom. Praćenjem saveta, preporuka i pridržavanjem prepisane terapije, simptomi se drže pod kontrolom i unapređuje se kvalitet života. Ukoliko sumnjate da imate ovu bolest, unesite “ciroza jetre” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na ovaj način ćete dobiti uvid u iskustva drugih ljudi koji su se susreli sa sličnim zdravstvenim problemima, a podeljene informacije će vam sigurno pomoći da pronađete najbolju zdravstvenu negu u svom gradu. Nakon pregleda, podelite svoje iskustvo sa Hipokratija zajednicom i pomozite drugima da brzo i lako pronađu lekara specijalistu i dođu do dijagnoze i tretmana.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right