Gastritis - sve o zapaljenju sluznice želuca

3. avgust 2023.

6 MIN


Cover Image for Gastritis - sve o zapaljenju sluznice želuca

Gastritis je medicinski termin koji se koristi za opisivanje zapaljenja sluznice želuca. Sluznica želuca oblaže unutrašnji deo želuca i štiti ga od kiselog želudačnog soka. Kada dođe do zapaljenja ove sluznice, to stanje se naziva gastritis.

Vrste gastritisa

Postoji nekoliko vrsta gastritisa, koje se razlikuju po uzrocima i karakteristikama zapaljenja sluznice želuca.

  • Akutni gastritis: Ovo je privremeno i brzo nastajuće zapaljenje sluznice želuca. Obično se javlja zbog konzumiranja iritantnih supstanci, kao što su alkohol, NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) ili infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Akutni gastritis može izazvati simptome kao što su bol u stomaku, mučnina, povraćanje i žgaravica.

  • Hronični gastritis: Dugotrajno stanje zapaljenja sluznice želuca koje može biti uzrokovano različitim faktorima. Najčešći uzroci hroničnog gastritisa su infekcija Helicobacter pylori, autoimuni poremećaji, dugotrajno korišćenje NSAIL, pušenje i alkoholizam. Hronični gastritis može biti asimptomatski ili uzrokovati nelagodnost u trbuhu i druge gastrointestinalne probleme.

  • Autoimuni gastritis: Vrsta gastritisa koja se ređe javlja, u kojoj imunološki sistem napada ćelije sluznice želuca. Proces može dovesti do oštećenja ćelija koje proizvode želudačnu kiselinu i intrinzični faktor, što može uzrokovati smanjenje apsorpcije vitamina B12. Autoimuni gastritis povezan je sa stanjima poput perniciozne anemije.

  • Antralni gastritis: Gastritis koji je lokalizovan uglavnom u antrumu, donjem delu želuca. Najčešće je povezan sa infekcijom Helicobacter pylori.

  • Multifokalni atrofični gastritis: Stanje kada postoji postoji više manjih zapaljenja i atrofija sluznice želuca. Može biti povezano sa povećanim rizikom od razvoja karcinoma želuca.

  • Erozivni gastritis: Karakteriše ga oštećenje sluznice želuca koje može biti vidljivo golim okom ili putem endoskopije. Erozivni gastritis može biti uzrokovan dugotrajnom upotrebom određenih lekova, ozbiljnim stresom, povredama ili drugim faktorima.

Lečenje gastritisa zavisi od vrste gastritisa i uzroka. Uz pravilnu dijagnozu i upravljanje uzročnim faktorima, simptomi gastritisa se mogu ublažiti ili kontrolisati. Važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste postavili tačnu dijagnozu i dobili odgovarajuću terapiju.

Uzrok nastanka gastritisa

Infekcija Helicobacter pylori: Ovo je najznačajniji uzrok gastritisa. Helicobacter pylori je bakterija koja može kolonizovati sluznicu želuca i izazvati lokalno zapaljenje. Ova infekcija je vrlo rasprostranjena i često ne izaziva simptome, ali može dovesti do razvoja gastritisa, pa čak i peptičkih čireva.

Konzumiranje iritantnih supstanci: Dugotrajna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) kao što su ibuprofen i aspirin, alkohol, kafa, duvan i pikantna hrana mogu iritirati sluznicu želuca i dovesti do gastritisa.

Autoimuni faktori: Ponekad, imunološki sistem tela može napasti i oštetiti ćelije sluznice želuca, što dovodi do autoimunog gastritisa.

Stres i traume: Intenzivan stres, teške povrede, opekotine ili operacije mogu povećati rizik od gastritisa.

Gastroezofagealni refluks (GERD): Hronični refluks želudačne kiseline u jednjak može iritirati sluznicu želuca i izazvati gastritis.

Perniciozna anemija: U pitanju je autoimuno oboljenje u kojem telo ne može apsorbovati dovoljno vitamina B12 iz hrane, što može dovesti do oštećenja sluznice želuca i razvoja gastritisa.

Hemolitička anemija: Povećana razgradnja crvenih krvnih zrnaca može osloboditi velike količine hemoglobina, što može iritirati sluznicu želuca i uzrokovati hemoragijski gastritis.

Kod nekih ljudi se može javiti gastritis bez identifikacije konkretnog uzroka. Takođe, uzroci mogu biti međusobno povezani, što dodatno otežava tačno određivanje uzroka gastritisa. U svakom slučaju, kada se jave simptomi gastritisa ili postoji sumnja na ovaj problem, važno je potražiti medicinsku pomoć, kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.

Simptomi gastritisa

Simptomi gastritisa mogu varirati u zavisnosti od uzroka gastritisa i ozbiljnosti zapaljenja sluznice želuca.

  • Bol u gornjem delu trbuha
  • Mučnina i povraćanje
  • Osećaj nadutosti i punoće
  • Žgaravica
  • Gubitak apetita
  • Podrigivanje i nadimanje
  • Crna stolica

gastritis1

Simptomi gastritisa mogu se javiti akutno i iznenada, ili se mogu razvijati postepeno tokom dužeg vremenskog perioda. U nekim slučajevima, simptomi mogu biti slični simptomima drugih gastrointestinalnih problema, pa je važno potražiti medicinski savet kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Lečenje gastritisa

Lečenje gastritisa zavisi od uzroka i ozbiljnosti zapaljenja sluznice želuca.

Izbegavanje iritantnih supstanci: Ako je gastritis izazvan konzumiranjem određenih supstanci poput alkohola, kafe, duvana ili NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi), prvi korak u lečenju je izbegavanje ovih supstanci.

Lekovi za smanjenje kiselosti želuca: Lekovi koji smanjuju kiselost želuca, poput antacida, inhibitora protonske pumpe (npr. omeprazol, pantoprazol) ili H2 blokatora (npr. ranitidin), mogu biti propisani kako bi se ublažili simptomi žgaravice i bolova u stomaku.

Lečenje infekcije Helicobacter pylori: Ako je gastritis uzrokovan infekcijom bakterijom Helicobacter pylori, obično se propisuje kombinacija antibiotika i lekova za smanjenje kiselosti želuca kako bi se iskorenila bakterija.

Lečenje autoimunog gastritisa: Autoimuni gastritis se često leči supstitucijom vitamina B12 i lekovima koji pomažu u smanjenju imunološkog odgovora.

Izmena ishrane: Ponekad, promena ishrane može pomoći u olakšavanju simptoma gastritisa. Preporučuje se izbegavanje začinjene, masne i pržene hrane, kao i velikih i čestih obroka.

Smanjenje stresa: Stres može pogoršati simptome gastritisa. Vežbanje, meditacija, joga i opuštajuće aktivnosti mogu pomoći u smanjenju stresa.

Lekovi protiv bolova: Ukoliko su simptomi veoma bolni, lekar može preporučiti lekove za ublažavanje bola.

Važno je napomenuti da se samolečenje gastritisa može pokazati rizičnim, jer simptomi gastritisa mogu ukazivati na druge, ozbiljnije gastrointestinalne probleme. Zato je važno da se obratite lekaru kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajuću terapiju. Lekar će proceniti vaše simptome, uraditi potrebne testove i preporučiti odgovarajući plan lečenja koji je prilagođen vašem konkretnom slučaju.

gastritis2

Ako imate simptome gastritisa koji traju duže vreme, pogoršavaju se ili dovode do zabrinutosti, preporučuje se da se obratite lekaru, kako biste dobili odgovarajuću procenu i lečenje. Unesite “gastritis” u polje za pretragu na platformi Hipokratija i pronađite najboljeg gastroenterologa u svom gradu. Nakon pregleda ostavite svoje iskustvo sa izabranom medicinskom ustanovom i na taj način pomozite drugimakoji se bore s istim problemom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right