Migrena sa aurom - uzroci, simptomi, lečenje

26. avgust 2024.

5 MIN


Cover Image for Migrena sa aurom - uzroci, simptomi, lečenje
Sadržaj

Migrena sa aurom može biti iscrpljujuća i često utiče na kvalitet života osobe koja pati od ovog poremećaja.

Migrena sa aurom najčešće pogađa žene, naročito one u reproduktivnom dobu, između 20 i 40 godina. Žene su tri puta sklonije migrenama u odnosu na muškarce, što se delimično pripisuje hormonskim fluktuacijama, kao što su one koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze.

Pored toga, osobe koje imaju porodičnu istoriju migrene imaju veći rizik od razvoja migrene sa aurom, što sugeriše genetsku komponentu ovog stanja. Migrena sa aurom može se pojaviti i kod dece i adolescenata, ali je učestalija kod odraslih.

Šta je migrena sa aurom?

Migrena sa aurom je specifičan tip migrene koji uključuje senzorne poremećaje koji prethode ili prate glavobolju. Aura se najčešće manifestuje kroz vizuelne simptome kao što su bljeskovi svetlosti, cik-cak linije, ili privremeni gubitak vida. Pored vizuelnih simptoma, aura može uključivati i druge senzorne poremećaje, kao što su trnci u rukama ili nogama, problemi sa govorom, ili vrtoglavica. Iako se aura najčešće javlja pre same glavobolje, može se desiti i tokom ili nakon nje.

Migrena sa aurom simptomi

Simptomi migrene sa aurom su raznovrsni i mogu se pojaviti u različitim kombinacijama kod svake osobe.

  1. Vizuelni simptomi: Bljeskovi svetlosti, cik-cak linije, mrlje u vidnom polju, ili privremeni gubitak vida u jednom ili oba oka.
  2. Senzorni simptomi: Trnjenje ili utrnulost koja počinje u ruci i širi se ka licu, usnama ili jeziku.
  3. Govor: Problemi sa govorom, kao što su otežano izgovaranje reči ili potpun gubitak sposobnosti govora na kratko vreme.
  4. Motorni simptomi: Slabost mišića na jednoj strani tela, poznata kao hemiplegična migrena.
  5. Vrtoglavica i nesvestica: Neki ljudi mogu doživeti osećaj vrtoglavice ili gubitak svesti.

Ovi simptomi obično traju između 20 i 60 minuta, a zatim se postepeno povlače. Nakon faze aure, obično sledi glavobolja, koja može biti jaka i trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Migrena sa aurom uzroci

Tačni uzroci migrene sa aurom nisu u potpunosti shvaćeni, ali se smatra da su povezani sa promenama u moždanoj aktivnosti i krvnim sudovima.

  1. Genetska predispozicija: Osobe sa porodičnom istorijom migrene su sklonije razvoju migrene sa aurom.
  2. Promene u mozgu: Abnormalna električna aktivnost u mozgu može izazvati poremećaje u protoku krvi, što može dovesti do aure.
  3. Hormonalne promene: Žene su sklonije migrenama, naročito tokom menstruacije, trudnoće, ili menopauze, što ukazuje na ulogu hormona u razvoju migrene.
  4. Okidači: Migrena sa aurom može biti pokrenuta određenim faktorima kao što su stres, određena hrana, nedostatak sna, ili promene u vremenskim uslovima.

Migrena sa aurom lečenje

Lečenje migrene sa aurom fokusira se na prevenciju i ublažavanje simptoma. Ne postoji jedinstven lek koji bi bio efikasan za sve, pa se terapija obično prilagođava individualnim potrebama pacijenta.

  1. Prevencija: Korišćenje preventivnih lekova kao što su beta-blokatori, antidepresivi, ili antikonvulzivi može smanjiti učestalost i jačinu napada.
  2. Akutna terapija: Lekovi protiv bolova, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), triptani, ili ergotamini, mogu pomoći u smanjenju simptoma glavobolje i aure kada se uzmu na početku napada.
  3. Promena načina života: Izbegavanje okidača, redovno vežbanje, zdrava ishrana, i dobar san mogu pomoći u smanjenju učestalosti migrena.
  4. Terapije bez lekova: Kognitivno-bihevioralna terapija i akupunktura mogu biti korisne za neke pacijente.

Koji je najbolji lek za migrenu sa aurom?

Izbor najboljeg leka za migrenu sa aurom zavisi od individualnih karakteristika pacijenta i težine simptoma. Triptani su često prvi izbor za akutno lečenje migrene, jer deluju na serotoninske receptore i smanjuju inflamaciju i bol. Ipak, kod nekih pacijenata, kombinacija NSAID lekova i antiemetičkih lekova može biti efikasna. Prevencija je ključna za pacijente sa učestalim napadima, a uključuje lekove kao što su propranolol, topiramat ili amitriptilin. Uvek je važno konsultovati se sa lekarom, kako bi se odabrala najučinkovitija terapija.

migrena - masaza glave

Migrena sa aurom bez glavobolje

Migrena sa aurom bez glavobolje, poznata i kao „tiha migrena““, javlja se kada osoba iskusi simptome aure bez prateće glavobolje. Ova vrsta migrene je ređa i često može biti zbunjujuća, jer simptomi mogu podsećati na ozbiljnija stanja, kao što su moždani udar ili epilepsija. Tiha migrena može imati iste okidače kao i druge vrste migrena, i tretman je sličan, fokusiran na prevenciju i kontrolu simptoma aure.

Migrena sa aurom - iskustva

Iskustva osoba sa migrenom praćenom aurom su vrlo individualna, jer simptomi, učestalost i intenzitet variraju od osobe do osobe. Većina pacijenata opisuje osećaj aure kao zastrašujući, naročito ako nisu ranije imali migrenu. Vizuelni poremećaji mogu ometati svakodnevne aktivnosti, a sama glavobolja može biti toliko jaka da onemogućava normalno funkcionisanje. Ipak, pravilna dijagnoza i adekvatan plan lečenja mogu značajno poboljšati kvalitet života i smanjiti učestalost napada.

Da li migrena sa aurom može biti nasledna?

Da, migrena sa aurom može biti nasledna. Istraživanja pokazuju da postoji genetska komponenta u razvoju migrene, i ako jedan od roditelja pati od migrene, postoji veća verovatnoća da će i deca imati slične simptome. Porodična istorija migrene je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj ovog poremećaja.

Koje su dugoročne posledice migrene sa aurom?

Dugoročne posledice migrene sa aurom uključuju povećan rizik od moždanog udara, posebno kod žena koje koriste oralne kontraceptive ili puše. Osim toga, učestale migrene mogu dovesti do hronične glavobolje, anksioznosti, depresije i smanjenog kvaliteta života. Pravovremena dijagnoza i adekvatno lečenje su ključni za smanjenje ovih rizika.

Kako razlikovati migrenu sa aurom od drugih vrsta glavobolja?

Migrenu sa aurom je moguće razlikovati od drugih vrsta migrena na osnovu specifičnih simptoma koji prethode ili prate glavobolju. Aura je jedinstven simptom migrene i ne pojavljuje se kod drugih vrsta glavobolja, kao što su tenziona glavobolja ili klaster glavobolja. Takođe, migrena sa aurom često dolazi sa dodatnim simptomima, kao što su mučnina, povraćanje, i osetljivost na svetlost ili zvuk, što može pomoći u postavljanju tačne dijagnoze.

Migrena sa aurom je kompleksan i često onesposobljavajući poremećaj koji zahteva pažljivu dijagnozu i individualizirani pristup lečenju. Iako ne postoji univerzalni lek za migrenu sa aurom, kombinacija preventivnih mera, odgovarajućih lekova i promena u načinu života, može značajno smanjiti učestalost i intenzitet napada. Razumevanje simptoma, uzroka i opcija lečenja ključno je za efikasno upravljanje ovim stanjem i poboljšanje kvaliteta života osoba koje pate od migrene sa aurom.

Ukoliko se suočavate sa navedenim simptomima i sumnjate da bolujete od migrene sa aurom, platforma Hipokratija može pomoći u izboru najboljeg lekara za Vas.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right