Melanom - sve što bi trebalo da znate o ovom obliku raka kože

27. jun 2023.

5 MIN


Cover Image for Melanom - sve što bi trebalo da znate o ovom obliku raka kože
Sadržaj

U nastavku ćemo se pozabaviti svim ključnim aspektima melanoma, uključujući kako izgleda, kako se razvija, vrste melanoma i prekanceroze, život sa melanomom, tretmane, i kako ga razlikovati od običnog mladeža.

Šta je melanom i kako izgleda?

Melanom je ozbiljan oblik raka kože, koji se razvija u melanocitima, ćelijama koje proizvode pigment. Ove ćelije su odgovorne za boju kože, ali kada dođe do mutacije u njihovoj DNK, mogu se pretvoriti u maligne tumore. Melanom je poznat po svojoj sposobnosti da brzo raste i širi se na druge delove tela, što ga čini jednim od najopasnijih oblika raka kože.

Melanom se najčešće manifestuje kao nova mrlja ili promene u postojećem mladežu na koži. Može se pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće javlja na delovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput lica, ruku, nogu i leđa. Promene koje treba pratiti uključuju asimetričan oblik, nepravilan rub, više boja (od svetlobraon do crne, pa čak i crvene, bele ili plave), prečnik veći od 6 mm, i evoluciju u veličini, obliku ili boji.

Uzrok nastanka

Nastanak melanoma obično je povezan sa štetnim uticajima ultraljubičastog (UV) zračenja na kožu.

Neki od faktora koji mogu doprineti nastanku melanoma:

  • Izlaganje suncu: Dugotrajno izlaganje sunčevim zracima, posebno bez zaštite, može povećati rizik od razvoja melanoma. Posebno su opasni intenzivni sunčevi zraci tokom letnjih meseci, a pronađena je i veza između pretrpljenih opekotina od sunca u detinjstvu i pojave melanoma

  • Solarijumi: Korišćenje solarijuma, posebno u mladosti, povezano je sa povećanim rizikom od razvoja melanoma.

  • Genetski faktori: Određene genetske mutacije mogu povećati sklonost pojedinca ka razvoju melanoma. Takođe, porodična istorija melanoma može biti faktor rizika.

  • Povećani broj mladeža: Osobe sa većim brojem mladeža na koži imaju veći rizik od razvoja melanoma.

  • Imunološki faktori: Osobe s oslabljenim imunim sistemom spadaju u rizičnu grupu. Primera radi, pacijenti koji su prošli kroz transplataciju organa ili imaju HIV/AIDS, imaju i povećan rizik od nastanka melanoma.

  • Starost: Iako se melanom može pojaviti u bilo kojem životnom dobu, rizik od nastanka ove bolesti se povećava sa godinama.

Koliko brzo se razvija melanom?

Brzina razvoja melanoma zavisi od tipa. Neki melanomi mogu rasti vrlo sporo, mesecima ili čak godinama, pre nego što postanu opasni. Međutim, drugi tipovi melanoma mogu se širiti veoma brzo, unutar nekoliko nedelja. Brzinu rasta određuju faktori poput genetike, izloženosti UV zračenju, kao i vrsta melanoma.

Vrste melanoma i prekanceroze

Postoji nekoliko vrsta melanoma i prekanceroznih lezija koje je važno prepoznati i razumeti. Svaki tip ima specifične karakteristike i mesta na telu na kojima se može pojaviti.

Melanom mozga

Iako je melanom primarno povezan sa kožom, može se proširiti na mozak kroz metastaziranje. Melanom mozga je jedan od najtežih oblika metastatskog melanoma, jer može izazvati niz neuroloških simptoma, uključujući glavobolje, konvulzije, promene u ličnosti i motoričke disfunkcije. Ovaj oblik melanoma obično zahteva agresivan tretman, uključujući hirurgiju, zračenje i hemioterapiju.

Melanom na glavi

Melanom na glavi uključuje melanome koji se javljaju na temenu, licu, vratu i ušima. Ova područja su često izložena UV zračenju, što povećava rizik od razvoja melanoma. Melanomi na glavi mogu biti posebno opasni zbog blizine vitalnih struktura i sklonosti ka ranijem metastaziranju.

Melanom na koži

Najčešći oblik melanoma je kožni melanom. Kao što je već pomenuto, može se pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće javlja na delovima kože izloženim suncu. Redovni dermatološki pregledi su ključni za rano otkrivanje i uspešno lečenje ovog tipa melanoma.

Melanom na licu

Melanomi na licu često se javljaju na nosu, obrazima i čelu. Zbog estetske važnosti ovog područja, tretmani melanoma na licu često zahtevaju pažljivo planiranje kako bi se postigao optimalan estetski i medicinski ishod. Rano otkrivanje je ključno, kako bi se smanjila potreba za invazivnim hirurškim zahvatima.

Melanom na noktu

Melanom na noktu, poznat i kao subungvalni melanom, je ređi, ali izuzetno agresivan oblik melanoma. Ovaj melanom se može manifestovati kao tamna linija ispod nokta ili promena u boji i teksturi nokta. Često se pogrešno dijagnostikuje kao povreda ili infekcija, što može dovesti do odlaganja lečenja. Subungvalni melanom zahteva brzu i tačnu dijagnozu, kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Melanom na nosu

Melanom na nosu može biti teško dijagnostikovati u ranoj fazi, jer može izgledati kao običan mladež ili pigmentna mrlja. Zbog specifične anatomske strukture nosa, tretman melanoma na ovom području može biti izazovan i često uključuje multidisciplinarni pristup, koji uključuje dermatologe, plastične hirurge i onkologe.

melanom na koži vrata

Simptomi melanoma

Melanom se obično manifestuje kao nova promena na koži ili kao promena na postojećem mladežu. Promene na koje bi trebalo obratiti pažnju: asimetrija, nepravilnosti ivica, neujednačena boja, povećanje prečnika i evolucija (pojava novih simptoma ili promena u izgledu). Ako primetite bilo kakve sumnjive promene na koži, obratite se lekaru koji će izvršiti pregled i, ako je potrebno, preporučiti dalje testove, kao što su biopsija ili dermatoskopija, radi uspostavljanja dijagnoze.

Najčešći simptomi melanoma:

Melanom se obično manifestuje kao nova promena na koži ili kao promena u postojećem mladežu.

  • Asimetrija: Jedna polovina mladeža ili promene na koži izgleda drugačije od druge polovine.
  • Nepravilnost ivica: Ivice mladeža su neujednačene, nazubljene ili neravne.
  • Neujednačena boja: Mladež ili promena sadrži više boja, kao što su smeđa, crna, crvena, plava ili bela.
  • Prečnik: Promena je veća od 6 mm u prečniku, mada melanomi mogu biti i manji.
  • Evolucija: Mladež ili promena menja svoj oblik, veličinu, boju ili izgled tokom vremena.
  • Svrab, peckanje ili bol: Melanom može biti praćen svrabom, peckanjem ili blagim bolom na području mladeža ili promene.
  • Krvarenje: Melanom se može javiti sa krvarenjem ili krastom na površini mladeža.
  • Oticanje ili crvenilo: Promena može biti praćena oticanjem ili crvenilom kože oko mladeža.

Svaka nova promena na koži ne mora biti melanom. Međutim, ako primetite bilo kakve sumnjive promene na koži koje ispunjavaju navedene karakteristike, važno je da se što pre obratite lekaru. Rana dijagnoza melanoma može biti ključna za uspešno lečenje i povećanje šansi za potpuno izlečenje.

Redovni samopregledi kože, zaštita od sunca i rano otkrivanje promena, mogu biti ključni faktori u sprečavanju daljeg razvoja i ranoj dijagnostici melanoma.

Lečenje melanoma

Lečenje melanoma zavisi od stadijuma bolesti, koji se odnosi na stepen raširenosti bolesti po telu.

Glavni tretman za lokalizovani melanom je hirurško uklanjanje tumora i okolnog zdravog tkiva. Procedura uglavnom podrazumeva da se tumor i određene margine okolnog zdravog tkiva uklanjaju. U nekim slučajevima, neophodno je i uklanjanje limfnih čvorova, ako se melanom proširio na njih.

Imunoterapija je vrsta lečenja koja jača prirodni imunološki odgovor organizma u borbi protiv melanoma.

Ako melanom ima specifične genetske promene, mogu se koristiti ciljani lekovi koji deluju na te specifične promene.

Hemoterapija podrazumeva uključivanje lekova, čiji je zadatak uništavanje ćelija raka. Iako je melanom manje osetljiv na tradicionalnu hemoterapiju, ona se ponekad koristi za lečenje melanoma u naprednom stadijumu.

Radioterapija koristi visokoenergetsko zračenje kako bi uništila ćelije raka. Može se koristiti kao dodatak hirurškom uklanjanju ili za kontrolu simptoma kod metastatskog melanoma.

Svaki slučaj melanoma jedinstven pa će i lečenje biti prilagođeno individualnim potrebama pacijenta. Multidisciplinarni tim lekara, uključujući hirurge, onkologe, dermatologe i druge specijaliste, radiće zajedno kako bi odredili najbolji plan lečenja za svakog pacijenta. Rano otkrivanje i lečenje melanoma mogu značajno poboljšati prognozu i šanse za uspešno izlečenje.

melanom2

Život sa melanomom

Život sa melanomom može biti izazovan, posebno zbog potrebe za stalnim praćenjem i mogućim povratkom bolesti. Pacijenti sa dijagnozom melanoma često se suočavaju sa anksioznošću i strahom od recidiva, ali pravilno upravljanje i redovni pregledi mogu pomoći u održavanju kvaliteta života. Važno je pratiti savete lekara u vezi sa zaštitom od sunca, pregledima kože i održavanjem zdravog načina života.

Da li je melanom izlečiv?

Melanom je izlečiv, naročito ako se otkrije u ranoj fazi. Rano otkrivanje omogućava hirurško uklanjanje melanoma pre nego što se proširi na druge delove tela. Međutim, kada melanom dostigne napredniju fazu, lečenje postaje kompleksnije i uključuje kombinaciju hirurgije, imunoterapije, ciljane terapije i zračenja. Prognoza zavisi od stadijuma bolesti u trenutku dijagnoze.

Da li melanom svrbi?

Melanom može svrbiti, ali to nije univerzalni simptom. Neki pacijenti mogu primetiti svrab ili osećaj iritacije u područje gde se melanom razvija, dok drugi ne primećuju nikakve simptome. Ako primetite svrab, peckanje ili bilo kakvu promenu na koži, važno je da se odmah obratite dermatologu.

Kako razlikovati melanom od običnog mladeža?

Razlikovanje melanoma od običnog mladeža može biti izazovno, ali postoji nekoliko ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju. Obični mladeži su obično simetrični, sa pravilnim ivicama i jedinstvenom bojom, dok melanom često ima asimetričan oblik, nepravilne ivice i varijacije u boji. Takođe, mladeži su obično manji od 6 mm, dok melanomi mogu biti veći. Ako primetite promene u veličini, boji ili obliku mladeža, važno je da se obratite lekaru za pregled.

Da li melanom može da se vrati nakon lečenja?

Nažalost, melanom može da se vrati nakon lečenja, čak i nakon uspešnog uklanjanja. Rizik od recidiva zavisi od stadijuma melanoma u trenutku dijagnoze, kao i od drugih faktora, poput genetike i imunološkog sistema pacijenta. Redovni pregledi kože i praćenje od strane lekara su ključni za rano otkrivanje bilo kakvog recidiva i blagovremeno lečenje.

Ukoliko ste primetili sumnjive promene na koži, bilo bi dobro da što pre zakažete pregled kod dermatologa. Platforma Hipokratija Vam nudi mogućnost da lakše izaberete odgovarajućeg lekara. Pozivamo Vas da ostavite svoje iskustvo nakon završenog pregleda i tako pomognete drugima sa istim problemom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right