Kako ishrana utiče na nivo stresa?

6. novembar 2023.

4 MIN


Cover Image for Kako ishrana utiče na nivo stresa?

Ishrana može značajno uticati na nivo stresa. Hrana koju konzumirate može imati direktni uticaj na vašu fizičku i mentalnu dobrobit.

Izbor namirnica i kvalitet ishrane utiču na:

Hormonalni balans: Konzumiranje velike količine šećera i visoko procesuirane hrane može uzrokovati nagli skok šećera u krvi, praćen naglim padom. Ove nagle promene mogu izazvati promene u raspoloženju i osećaj nervoze.

Upale: Hrana bogata šećerom, zasićenim mastima i prerađenim sastojcima, može izazvati inflamaciju u telu. Hronična inflamacija povezana je sa povećanim nivoom stresa i rizikom od mentalnih poremećaja.

Nivo mikronutrijenata: Ishrana bogata raznovrsnim voćem, povrćem, integralnim žitaricama, ribom i drugim zdravim namirnicama, obezbeđuje organizmu važne mikronutrijente kao što su vitamini i minerali. Nedostatak ovih hranljivih materija može doprineti povećanju stresa i negativno uticati na mentalno zdravlje.

Hidratacija: Nedovoljna hidratacija može uzrokovati umor, glavobolje i smanjenje koncentracije, što može povećati osećaj stresa.

Probiotici i crevna flora: Sve je više dokaza da crevna flora utiče i na mentalno zdravlje. Ishrana bogata probioticima (npr. jogurt, kiseli kupus) može podržati zdravlje crevne flore, što može uticati na smanjenje stresa i anksioznosti.

Zdrava ishrana za telo i um: Ishrana koja se bazira na voću, povrću, integralnim žitaricama i nemasnim izvorima proteina može podržati zdravlje tela i uma. Ovi hranljivi sastojci pružaju energiju, poboljšavaju koncentraciju i podržavaju mentalnu stabilnost.

Uticaj kofeina i alkohola na organizam

Prekomerna upotreba kofeina i alkohola može povećati nivo stresa. Kofein može izazvati anksioznost i nesanicu, dok alkohol može uticati na raspoloženje i mentalno zdravlje.

zdrava-ishrana

Pravilan raspored obroka

Pravilan raspored obroka uključuje:

Doručak: Doručak se često naziva "najvažnijim obrokom dana" jer obezbeđuje energiju za početak dana. Doručak bi, po pravilu, trebalo da uključuje izvore proteina (npr. jaja, jogurt), vlakana (npr. integralne žitarice), i voće.

Užina pre podne: Užina između doručka i ručka može sprečiti nagli pad šećera u krvi. Zdrave opcije za užinu uključuju orašaste plodove, voće ili povrće sa humusom, ili jogurt.

Ručak: Ručak bi trebalo da bude balansiran obrok koji uključuje izvore proteina (npr. piletina, riba, pasulj), povrće i integralne žitarice (npr. smeđi pirinač, integralni hleb).

Užina posle podne: Poput jutarnje užine, i užina posle podne može pomoći da se održi nivo energije. Opcije uključuju voće, povrće sa dresingom, orašaste plodove, ili grčki jogurt.

Večera: Večera bi trebalo da bude manji i laganiji obrok u odnosu na ručak. Uključuje izvore proteina, povrće i integralne žitarice. Važno je izbegavati obilne večere neposredno pre spavanja, kako biste olakšali varenje.

Užina pre spavanja (opciono): Ukoliko osećate glad pre spavanja, možete konzumirati manju užinu, poput jogurta ili voća. Ovo nije obavezan obrok i zavisi od individualnih potreba.

Pravilan raspored obroka pomaže održavanju ravnoteže šećera u krvi, smanjenju oscilacija nivoa energije i održavanju zdrave telesne težine. Važno je prilagoditi ovaj raspored individualnim potrebama i preferencijama, uzimajući u obzir dnevne aktivnosti, ritam spavanja i fizičke potrebe.

Ne postoji "čarobna" dijeta za upravljanje stresom, važno je usvojiti uravnoteženu ishranu koja se bazira na raznovrsnim i zdravim namirnicama. Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, izbegavanje prekomerne konzumacije šećera i zasićenih masti, i unos dovoljno hranljivih materija, može doprineti smanjenju stresa i boljem mentalnom zdravlju.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right