Gonoreja - sve o ovoj polno prenosivoj bolesti

2. oktobar 2023.

4 MIN


Cover Image for Gonoreja - sve o ovoj polno prenosivoj bolesti

Gonoreja, poznata i kao "kapavac," je seksualno prenosiva infekcija (SPI) koja se prenosi putem seksualnog kontakta sa zaraženom osobom. Ovu infekciju uzrokuje gonokok (Neisseria gonorrhoeae) bakterija, koja može uticati na različite delove tela, uključujući genitalije, rektum i grlo.

Simptomi gonoreje

Simptomi gonoreje mogu se razlikovati od osobe do osobe, a kod pojedinih obolelih simptomi mogu u potpunosti izostati. Simptomi će se obično javiti nekoliko dana do nedelja nakon izlaganja bakteriji.

Klasični simptomi gonoreje uključuju:

Bol prilikom mokrenja: Obolele osobečesto osećaju peckanje ili bol tokom uriniranja.

Iscedak iz genitalija: Oboleli mogu primetiti neobičan iscedak iz genitalija. Kod muškaraca, iscedak može biti gnojan i dolazi iz uretre (otvor na vrhu penisa). Kod žena, iscedak je uglavnommanje primetan i dolazi iz vagine. Boja iscedaka može varirati od beličaste do zelene ili žute.

Bol ili nelagodnost u genitalnom ili analnom regionu: Obolele osobe mogu osećati bol ili nelagodnost u genitalnom području. Može se javiti i bol u analnom regionu.

Upala grla: Infekcija se može proširiti i na grlo (najčešće putem oralnog seksa), što dalje može dovesti do osećaja nelagodnosti i jake upale grla.

Infekcija rektuma: Gonoreja može zahvatiti i rektum (uglavnom posledica analnog seksa), što dovodi do pojave bola, iscetka iz anusa i osećaja nelagodnosti.

Dijagnoza i lečenje gonoreje

Gonoreja se leči antibioticima, kako bi se eliminisala bakterijska infekcija. Važno je započeti lečenje što je pre moguće nakon postavljanja dijagnoze, kako bi se sprečile komplikacije i zaustavilo širenje infekcije.

Zbog sve veće rezistencije gonokoka na antibiotike, terapija najčešće uključuje dva antibiotika istovremeno. Tipični antibiotici koji se koriste za lečenje gonoreje su ceftriakson (koji se obično primenjuje injekcijom) i azitromicin (koji se uzima oralno). Važno je završiti kompletan antibiotički tretman prema uputstvima lekara, čak i ako simptomi nestanu pre nego što završite terapiju.

gonoreja

Nakon lečenja, lekar može preporučiti kontrolne preglede kako bi se osiguralo da je infekcija potpunosanirana.

Obolelima od gonoreje sa savetuje testiranje i na druge seksualno prenosive infekcije (SPI) kao što su hlamidija, sifilis, i HIV, jer je rizik od istovremenih infekcija visok.

Prevencija gonoreje uključuje korišćenje kondoma pravilno i dosledno tokom seksualnih aktivnosti, redovno testiranje na SPI, i blagovremeno obaveštavanje seksualnih partnera o mogućim infekcijama, kako bi se sprečilo dalje širenje.

Prevencija gonoreje

Prevencija gonoreje, kao i prevencija drugih seksualno prenosivih infekcija (SPI), ima za cilj smanjenje rizika od infekcije i širenja infekcije na druge osobe.

Praktikovanje sigurnog seksa: Korišćenje kondoma pravilno i dosledno tokom svih seksualnih aktivnosti (vaginalni, analni i oralni seks) može značajno smanjiti rizik od prenosa gonoreje. Kondomi stvaraju barijeru koja sprečava direktni kontakt sa delovima tela i telesnim tečnostima, uključujući spermu, vaginalnu tečnost i sekrete iz analnog područja, koji mogu sadržavati bakteriju.

gonoreja2

Redovno testiranje: Ako ste seksualno aktivni, posebno ako često menjate partnere, redovno se testirajte na SPI, uključujući gonoreju. Testiranje vam omogućava da rano otkrijete i lečite infekciju ako je prisutna.

Obaveštavanje seksualnih partnera: Ukoliko dobijete dijagnozu gonoreje, obavestite sve svoje seksualne partnere, kako bi se i oni testirali i eventualno lečili ako su zaraženi. Ovo je važno kako bi se prekinuo lanac prenošenja infekcije.

Monogamija: Održavanje dugotrajnog odnosa sa jednim partnerom, koji je takođe testiran na SPI, može smanjiti rizik od gonoreje. Važno je da oba partnera budu testirana pre nego što prestanu koristiti kondome i uspostave monogamnu vezu.

Pravilna higijena: Nakon seksualnih aktivnosti, posebno analnog seksa, važno je održavati dobru higijenu jer se i na taj način smanjuje rizik od razvoja infekcija. Pranje genitalnog i analnog područja vodom i blagim sapunom može pomoći u uklanjanju potencijalno infektivnih materijala.

Važno je da se pridržavate ovih mera prevencije i da budete odgovorni u seksualnim odnosima, kako biste zaštitili sebe i svoje partnere od gonoreje i drugih SPI.

Ukoliko sumnjate da imate gonoreju, trebalo bi da zakažete pregled kod urologa ili ginekologa. Unesite pojam “gonoreja” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija , pregledajte iskustva drugih pacijenata i iskoristite ponuđene informacije da pronađete najbolju zdravstvenu negu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right