Atletsko stopalo - gljivično oboljenje stopala s neprijatnim simptomima

13. septembar 2023.

5 MIN


Cover Image for Atletsko stopalo - gljivično oboljenje stopala s neprijatnim simptomima

Atletsko stopalo (tinea pedis) je gljivična infekcija koja se javlja na stopalima. Naziv "atletsko stopalo" dolazi od činjenice da su sportisti, posebno oni koji su često bosi u vlažnim okruženjima (kao što su teretane, bazeni i svlačionice), skloni ovoj infekciji zbog povoljnih uslova za razvoj gljivica.

Uzrok nastanka

Atletsko stopalo uzrokuju gljivice, posebno vrste gljivica koje se nazivaju dermatofiti. Ove gljivice se prirodno nalaze u okolini, a infekcija se javlja kada uslovi postanu povoljni za njihov rast i razmnožavanje na koži stopala. Gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo hrane se keratinom, proteinom koji se nalazi u koži, noktima i dlakama.

Gljivice se dobro razvijaju u vlažnom okruženju. Zato se javni prostori, kao što su teretane, bazeni, tuševi i svlačionice, smatraju idealnim sredinama za razvoj i prenos infekcija.

Toplota i znojenje stopala stvaraju idealne uslove za razmnožavanje gljivica.

Uska, sintetička obuća koja ne omogućava stopalima da dišu može stvarati povoljan ambijent za razvoj gljivica.

Deljenje obuće, čarapa i higijenskih proizvoda sa zaraženom osobom može olakšati prenos gljivica.

Loša higijena stopala može doprinetirazvoju infekcije.

Oštećena koža može olakšati ulazak gljivica i dalji razvoj infekcije.

Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su dijabetičari ili osobe sa HIV-om, mogu biti podložnije razvoju infekcija.

Preventivne mere uključuju nošenje prozračne obuće, održavanje stopala suvim, redovno menjanje čarapa, izbegavanje deljenja obuće i higijenskih proizvoda, i održavanje opšte higijene stopala. Ako primetite simptome atletskog stopala, važno je da potražite medicinsku pomoć, kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman.

atletsko stopalo1

Simptomi atletskog stopala

Simptomi atletskog stopala mogu varirati od blagih do ozbiljnijih, a mogu se manifestovati na različite načine.

  • Svrab i peckanje: Intenzivan svrab i peckanje su česti simptomi atletskog stopala. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi između prstiju ili na tabanima.
  • Crvenilo: Koža stopala može postati crvena i iritirana. Crvenilo se često javlja na mestima gde su gljivice najviše prisutne.
  • Ljuštenje kože: Koža na stopalima može početi da se ljušti i peruta. Ljuštenje može biti suvo ili vlažno, u zavisnosti od tipa infekcije.
  • Pukotine: Pukotine i suva koža mogu se pojaviti na stopalima, posebno između prstiju. Ove pukotine mogu biti neprijatne i bolne.
  • Bol i nelagodnost: Inficirana koža može postati bolna, posebno kada se dodiruje ili pritisne.
  • Oticanje: Ponekad se može javiti blago oticanje na zaraženim područjima stopala.
  • Miris: Infekcija može uzrokovati neprijatan miris stopala zbog prisustva gljivica.
  • Promene na noktima: U nekim slučajevima, gljivice mogu uticati i na nokte, što može dovesti do promena u boji, teksturi i obliku noktiju.

Simptomi atletskog stopala mogu se pogoršati ukoliko se ne prepoznaju i ne leče na vreme. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da potražite savet medicinskog stručnjaka, kako biste dobili pravilnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Lečenje atletskog stopala

Lečenje atletskog stopala obično uključuje primenu lokalnih terapija koje se direktno primenjuju na zaražena područja stopala. Osim toga, važno je primeniti preventivne mere, kako bi se sprečilo ponovno javljanje infekcije.

atletsko stopalo2

Antigljivične kreme i masti: Lokalne kreme i masti koje sadrže antigljivične lekove su osnovni deo lečenja. Ovi lekovi pomažu uništavanju gljivica i smanjuju simptome infekcije. Važno je koristiti lek prema uputstvima i nastaviti sa primenom čak i nakon što simptomi nestanu, kako bi se sprečio povratak infekcije.

Antigljivični praškovi: Praškovi sa antigljivičnim svojstvima mogu se koristiti kako bi se održavala suvoća stopala i sprečila ponovna infekcija.

Sapuni i losioni: Upotreba sapuna i losiona koji sadrže antigljivične sastojke može pomoći u održavanju higijene stopala i sprečavanju širenja infekcije.

Redovno pranje i sušenje stopala: Redovno pranje stopala sapunom i vodom, pažljivo sušenje, posebno između prstiju, i nošenje čistih čarapa svakodnevno su važni koraci u održavanju higijene stopala.

Korišćenje prozračne obuće: Nošenje prozračne obuće, koja omogućava cirkulaciju vazduha, može pomoći u održavanju suvoće stopala i sprečiti razmnožavanje gljivica.

Izbegavanje deljenja obuće i higijenskih proizvoda: Kako bi se sprečilo širenje infekcije, trebalo bi izbegavati deljenje obuće, čarapa, peškira i drugih higijenskih proizvoda sa drugim osobama.

Promena navika: Ako je infekcija rezultat nošenja neadekvatne obuće, važno je razmotriti promene navika kako bi se sprečio ponovni nastanak infekcije.

Ako simptomi ne nestanu nakon primene lokalnih terapija ili ako se infekcija pogorša, važno je potražiti savet lekara. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti oralne antigljivične lekove.

Važno je zapamtiti da pravilno lečenje atletskog stopala zahteva vreme i doslednost. Ako imate probleme sa stopalima, važno je da se obratite medicinskom stručnjaku, kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i lečenje. Unesite “atletsko stopalo” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na ovaj način ćete dobiti uvid u iskustva drugih pacijenata i tako lako doneti odluku kod kog lekara da zakažete pregled i započnete lečenje. Nakon tretmana, podelite svoje iskustvo na Hipokratija platformi i tako pomozite drugima.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right