Rak testisa - faktori rizika, simptomi i mogućnosti lečenja

29. decembar 2023.

6 MIN


Cover Image for Rak testisa - faktori rizika, simptomi i mogućnosti lečenja

Rak testisa je maligni tumor koji se razvija u testisima - muškim reproduktivnim organima koji se nalaze u mošnicama. Rak testisa se javlja relativno retko i oboleli imaju dobre šanse za uspešno izlečenje, posebno ako se dijagnoza postavi u ranim stadijumima.

Rak testisa obično se klasifikuje stadijumima:

  • Stadijum I: Tumor se nalazi samo u testisu.
  • Stadijum II: Tumor se proširio na limfne čvorove u blizini testisa.
  • Stadijum III: Tumor se proširio na udaljene delove tela, poput pluća, jetre ili drugih organa.

Faktori rizika za razvoj karcinoma testisa

Iako tačni uzroci raka testisa nisu u potpunosti razjašnjeni, identifikovani su određeni faktori rizika koji mogu povećati verovatnoću razvoja ove vrste raka.

Genetska predispozicija: Pod povećanim rizikom su osobe čiji bliski muški rođaci (poput očeva i braće) imaju dijagnozu raka testisa. Sindrom nasledne nesimetrije povećava rizik za razvoj raka testisa i drugih vrsta raka.

Kriptorhizam: Kriptorhizam je stanje u kojem se testis ne spusti u skrotum tokom razvoja fetusa. Osobe koje su imale ovo stanje, posebno ako se testis nije spustio do puberteta, imaju povećan rizik od razvoja raka testisa.

Prethodne povrede testisa: Povrede testisa, posebno ako su bile teže i uzrokovale ozbiljnu štetu, mogu povećati rizik od raka testisa.

Izloženost radijaciji: Izloženost jonizirajućem zračenju (poput radioterapije) može povećati rizik od raka testisa. To je često slučaj kod muškaraca koji su pretrpeli radioterapiju zbog drugih vrsta raka u predelu karlice.

Etnička pripadnost: Belci imaju povećan rizik od raka testisa u poređenju s muškarcima drugih etničkih grupa.

Starost: Rak testisa najčešće pogađa muškarce u mladoj ili srednjoj životnoj dobi, obično između 15. i 40. godine života.

Važno je napomenuti da prisustvo faktora rizika ne znači da će osoba sigurno razviti rak testisa. Većina muškaraca koji imaju određene faktore rizika ipak neće razviti ovu bolest. Redovni samopregledi testisa i pregledi od strane zdravstvenih profesionalaca mogu pomoći u ranoj dijagnostici i unaprediti šanse za uspešno lečenje.

lekar urolog

Simptomi raka testisa

Simptomi raka testisa mogu varirati od osobe do osobe, ali neki od najčešćih znakova i simptoma uključuju:

Otok ili kvržica u testisu: Prisustvo čvora ili kvržice u testisu je čest simptom raka testisa. Ova kvržica može biti bezbolna ili bolna na dodir.

Nelagodnost ili bol u testisu: Javlja se bol ili nelagodnost u jednom testisu, koja obično nema očigledan uzrok.

Osećaj težine u mošnicama: Osoba može osećati neobičan osećaj težine ili napetosti u mošnicama.

Povećanje testisa: Testis može postati veći ili promeniti oblik.

Bol u donjem delu leđa ili stomaku: Ponekad rak testisa može uzrokovati bol u donjem delu leđa ili abdomenu.

Nadutost u stomaku: Tumor raka testisa može povećati volumen ili težinu abdomena.

Ispuštanje krvi ili drugih tečnosti iz bradavice: Ispuštanje krvi ili drugih tečnosti iz bradavice nije tipičan simptom raka testisa, ali može se pojaviti u nekim slučajevima.

Kod obolelih simptomi ponekad mogu izostati. Simptomi se često javljaju u jednom testisu. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, posebno ako traju duže od nekoliko nedelja, važno je da se konsultujete s lekarom ili urologom što je pre moguće. Rano otkrivanje raka testisa značajno poboljšava šanse za uspešno lečenje.

Lečenje raka testisa

Lečenje raka testisa zavisi od stadijuma bolesti i drugih faktora, kao što su tip raka i zdravstveno stanje pacijenta. Rak testisa obično ima visoku stopu izlečenja, a većina pacijenata ima dobre izglede za potpun oporavak.

Standardne metode lečenja uključuju:

Hirurški zahvat (orhidektomija): Ovo je osnovna procedura za lečenje raka testisa. Hirurg uklanja zahvaćeni testis. Ako se rak proširio na druge delove tela, kao što su limfni čvorovi u abdomenu, može biti potrebno uklanjanje i tih limfnih čvorova. Nakon orhidektomije, postoji opcija rekonstrukcije testisa ili upotrebe proteze.

Radioterapija: Radioterapija se koristi u retkim slučajevima kada se rak testisa proširio na limfne čvorove i druge delove tela. Cilj radioterapije je uništiti preostale maligne ćelije.

Hemioterapija: Hemioterapija se koristi ako postoji visok rizik od povratka raka ili ako se rak proširio izvan testisa. Lekovi se najčešće primenjuju intravenozno.

Ciljana terapija: Ciljane terapije ciljaju specifične proteine ili ćelije raka. Ova terapija se koristi u određenim slučajevima, za lečenje metastatskog raka testisa.

Imunoterapija: Imunoterapija stimuliše imunološki sistem pacijenta da se bori protiv raka. Ova terapija se sve više koristi za lečenje određenih tipova raka testisa.

Nakon lečenja, pacijenti se obično prate radi pravovremenog uočavanja bilo kakvih znakova povratka bolesti. Većina obolelih muškaraca ima dobre izglede za dugotrajni oporavak, posebno ako je rak dijagnostikovan u ranim fazama i uspešno lečen. Važno je da se pacijenti konsultuju s onkologom kako bi utvrdili najbolje opcije za lečenje i praćenje bolesti.

Bilo da želite da obavite preventivni pregled ili imate neki od gore navedenih simptoma, vreme je da se obratite urologu. Ukoliko nemate svog lekara, unesite pojam “urolog” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija, pregledajte iskustva drugih pacijenata i zakažite svoj pregled već danas.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right