Proširene vene - bolno stanje koje zahteva individualizovan pristup lečenju

29. septembar 2023.

4 MIN


Cover Image for Proširene vene - bolno stanje koje zahteva individualizovan pristup lečenju

Proširene vene, takođe poznate kao varikozne vene, je naziv za stanje kod kojeg se se vene, obično na nogama i stopalima, šire i postaju vidljive ispod kože. Stanje nastaje kada ventili unutar vena, koji obično pomažu u sprečavanju povratnog protoka krvi, ne funkcionišu pravilno. Kao rezultat, krv se može zadržavati u venama, što dovodi do njihovog širenja, uvijanja i izbočenja.

Uzrok nastanka

Nastanak proširenih vena je kompleksan proces koji može biti uzrokovan kombinacijom genetskih faktora, hormonskih promena, stila života i drugih faktora.

Slabljenje ventila vena: U normalnim uslovima, vene sadrže ventile koji pomažu u usmeravanju krvi prema srcu i sprečavanju povratnog protoka krvi. Ako ovi ventili postanu slabi ili oštećeni, krv se može nakupljati u venama, uzrokujući njihovo širenje.

Sklonost ka razvoju proširenih vena može se naslediti. Ako neko ima članove porodice koji boluju od proširenih vena, postoji veća verovatnoća da će i sam razviti ovaj problem.

Hormonske promene, kao što su one tokom trudnoće, puberteta i menopauze, mogu uticati na elastičnost vena i doprineti razvoju proširenih vena.

Dugotrajno sedenje ili stajanje može otežati povrat krvi iz donjih ekstremiteta prema srcu, što može doprineti razvoju proširenih vena.

Prekomerna težina stavlja dodatni pritisak na vene i može ometati normalan protok krvi, što povećava rizik od proširenih vena.

Nedostatak redovne fizičke aktivnosti može oslabiti mišiće koji podržavaju vene, što može doprineti razvoju proširenih vena.

Pretrpljene povrede ili traume mogu oštetiti vene i doprineti njihovom širenju.

Rizik od proširenih vena se povećava sa starenjem, jer venski zidovi postepeno gube elastičnost.

Važno je napomenuti da kombinacija ovih faktora može različito uticati na svaku osobu. Osobe koje imaju povećan rizik od razvoja proširenih vena ili su već suočene s ovim problemom bi trebalo da preduzimaju određene mere, u cilju smanjenja rizika ili bolje kontrole simptoma.

Simptomi proširenih vena

Simptomi proširenih vena mogu varirati od blagih do ozbiljnih, a simptomi mogu i potpuno izostati.

  • Vidljive i uvijene vene
  • Bol i nelagodnost
  • Oticanje nogu
  • Svrab i peckanje
  • Noćni grčevi
  • Promene na koži
  • Rane ili ulkusi

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma ili imate razloga da verujete da imate proširene vene, obratite se lekaru.

Lečenje proširenih vena

Lečenje proširenih vena zavisi od ozbiljnosti simptoma, veličine i lokacije proširenih vena, kao i od opšteg zdravstvenog stanja osobe.

proširene-vene

Promene u načinu života: U blagim slučajevima, promene u načinu života mogu značajno pomoći u ublažavanju simptoma i usporavanju napredovanja proširenih vena. To uključuje redovno vežbanje, održavanje zdrave težine, izbegavanje dugotrajnog stajanja ili sedenja, podizanje nogu pri odmoru, i nošenje kompresionih čarapa koje pomažu poboljšanju protoka krvi.

Skleroterapija: Ovaj tretman uključuje ubrizgavanje hemijske supstance u proširenu venu, što dovodi do njenog zatvaranja i postepenog povlačenja tokom vremena.

Laser ili radiofrekventna ablacija: Ove procedure koriste lasersku energiju ili radiofrekvenciju za zagrevanje i zatvaranje proširenih vena.

Venska stripping hirurgija: U nekim slučajevima, je neophodno hirurško odstranjivanje ili "stripping" proširenih vena. Ovaj postupak uključuje odstranjivanje oštećenih vena kroz male rezove.

Endovaskularni postupci: Ovi minimalno invazivni postupci uključuju uvođenje katetera u proširenu venu kako bi se zatvorila ili uklonila. Može uključivati termalnu ablaciju (koristeći laser ili radiofrekvenciju) ili uvođenje leka ili pene radi zatvaranja vene.

Flebektomija: Ovaj postupak se koristi za uklanjanje manjih proširenih vena putem malih rezova. Obično se izvodi ambulantno.

Endoskopska venska hirurgija: Ređe se koristi za lečenje veoma teških slučajeva proširenih vena.

Važno je napomenuti da bi pristup lečenju proširenih vena trebalo da bude individualizovan i uvek pod nadzorom kvalifikovanog lekara. Pre nego što se odlučite za određeni tretman, preporučuje se da se konsultujete sa vaskularnim hirurgom ili drugim stručnjakom za venske probleme, kako bi se utvrdilo najbolje rešenje za konkretno vaš slučaj.

Ukoliko primetite proširene vene, preporuka je da zakažete pregled kod lekara. Ukoliko niste sigurni kome da se obratite, unesite pojam "proširene vene" u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na ovaj način ćete dobiti uvid u iskustva drugih pacijenata i priliku da izaberete najbolju zdravstvenu negu za sebe. Nakon pregleda, svoje iskustvo možete podeliti s Hipokratija zajednicom. Na taj način ćete pomoći osobama koje se suočavaju sa sličnim zdravstvenim problemom da ga konačno reše.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right