Ginekološki pregled - šta obuhvata i kada ga je potrebno zakazati

6. mart 2023.

4 MIN


Cover Image for Ginekološki pregled - šta obuhvata i kada ga je potrebno zakazati

Najveće blago svake osobe je njeno zdravlje. Kada smo zdravi, sve što nam u životu nedostaje možemo postići uz jaku volju, želju, rad i trud. Otuda i izreka: “Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu - da ozdravi”.

Briga o zdravlju reproduktivnog sistema mora biti prioritet svake žene. Zbog toga je veoma bitno da, čak i kada nema nikakve simptome, najmanje jednom godišnje ode na redovan pregled kod ginekologa, ili češće ukoliko za tim ima potrebe. Redovni pregledi su ključni za prevenciju različitih bolesti, pre svega za prevenciju raka grlića materice i jajnika, raznih infekcija i polno prenosivih bolesti.

Na samom početku, pozabavićemo se ginekologijom kao granom medicine i pitanjima na koja nam ginekolog može dati odgovor.

Ginekologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem ženskog reproduktivnog sistema. Ginekologija je povezana s akušerstvom, pa proučava i promene u ženskom telu u toku trudnoće, sam porođaj i promene nakon trudnoće. Ginekološki pregled obavlja specijalista ginekologije, odnosno ginekolog. Ginekolog je lekar koji je specijalizovan za zdravlje ženskog genitalnog trakta i njegova stručna oblast je veoma široka. Zadatak ginekologa je da daje odgovore na pitanja koja se tiču: infekcija, polno prenosivih bolesti, plodnosti kod žena, menstruacije, raznih poremećaja hormona, trudnoće, porođaja, policističnih jajnika, steriliteta... Možda će vas iznenaditi činjenica da se ginekologu upućuju i pacijentkinje koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, poremećajima štitne žlezde, dijabetesom, osteoporozom i drugim bolestima koje na prvi pogled nisu povezane sa ginekološkim proglemima. Ginekološki pregledi nisu uvek prijatni, naročito za ženu koja prvi put ide na ovakav pregled i ne zna šta da očekuje. Pored samog pregleda, odlazak kod ginekologa podrazumeva i konsultacije, zbog toga ginekolog mora biti neko u koga će žena imati potpuno poverenje i sa kim će moći da razgovara o intimnim temama.

ginekološki pregled

Šta sve obuhvata ginekološki pregled?

Svaki ginekološki pregled je drugačiji. U zavisnosti od toga da li postoji konkretan problem zbog koga je pacijentkinja došla ili je u pitanju redovan preventivni pregled, lekar će odlučiti koje će dijagnostičke metode koristiti. Ono što je svakom pregledu zajedničko i čime svaki pregled započinje, jeste razgovor. To je najvažniji deo pregleda, ne samo zbog medicinskih podataka koje razmenjuju lekar i pacijentkinja, već i zbog toga što se na taj način pacijentkinja opušta i stiče poverenje u svog lekara, naročito ukoliko postoji i strah od pregleda.

Kompletan ginekološki pregled uključuje niz dijagnostičkih procedura:

  • Kolposkopija - pregled spoljnih genitalija, zidova vagine i grlića materice pomoću kolposkopa. To je instrument koji uveličava sliku. Sam pregled je bezbolan, ali može biti neprijatan ukoliko se pacijentkinja ne opusti. Na ovaj način ginekolog će uzeti i briseve za pregled vaginalnog sekreta i Papanikolau testa (PAPA test).
  • Pregledom vaginalnog sekrta proverava se čistoća, prisustvo bakterija ili gljivica.
  • Papanikolau ili PAPA test - vrlo je jednostavan i bezbolan, koristi se za rano otkrivanje opasnosti od razvoja raka grlića materice. Lekari savetuju sprovođenje testa najmanje jednom godišnje. Kada ginekolog uzme bris sa grlića materice, dalji pregled se vrši u laboratoriji. Dobijeni rezultati se klasifikuju u nekoliko grupa:

PAPA I - uredan nalaz;

PAPA II - netipične zapaljenjske promene;

PAPA III - displazija (blaga, srednje teška ili teška);

PAPA IV - carcinoma in situ;

PAPA V - sumnja na invazivni karcinom.

  • Bimanuelni pregled ginekologa - ovim pregledom se ispituju karakteristike grlića, tela materice, jajovoda i jajnika.
  • Ulzrazvučni pregled - koristeći vaginalnu sondu ili sondu preko trbuha, lekar proverava jajnike i matericu. Cilj je uočavanjecisti ili drugih sumnjivih promena na jajnicima ili materici. Ultrazvučni pregled je naročito značajan za trudnice, na ovaj način ginekolog može tačno da odredi položaj bebe i da prati njen razvoj.

Kada je pravo vreme za zakazivanje pregleda?

Redovan ginekološki pregled trebalo bi zakazati barem jednom godišnje. Ginekologu bi se trebalo obratiti kad god osetite bolove ili uočite sumnjive promene. Za takav pregled svako vreme je pravo. Ginekologa bi redovno trebalo posećivati od rane mladosti (od 15. ili 16. godine). Nažalost, veliki broj žena ipak nije usvojilo ovu zdravu naviku. Neretko se dešava da se pacijentkinje javljaju lekaru tek kada simptomi postanu očigledni i bolni i kada bolest uznapreduje. Neki od simptoma koji sugerišu da nešto nije u redu sa ženskim reproduktivnim sistemom i da se odmah moraju javiti ginekologu su: obilne i bolne menstruacije, duge menstruacije, izostanak menstruacije, bolovi i krvarenje koji su prisutni prilikom seksualnog odnosa, obilan sekret iz vagine, grčevi ili bolovi u donjem delu stomaka, svrab u predelu genitalija, promene na koži u predelu genitalija.

Često se postavlja pitanje kada je pravo vreme za odlazak na prvi ginekološki pregled. Odgovor je sličan kao i u prethodnom slučaju. Ne možemo tačno podvući crtu i reći sa koliko godina bi trebalo otići na prvi pregled kod ginekologa. Sve je individualno i zavisi od trenutnog stanja, uočenih promena i porodične anamneze. Savet lekara je da pacijentkinja ode na prvi pregled u nekom trenutku nakon prve menstruacije pa do stupanja u seksualne odnose. Takođe, lekari savetuju da se pacijentkinje jave ginekologu ukoliko imaju 16 godina i još uvek nisu dobile prvu menstruaciju, zatim, ukoliko imaju 18 ili više godina i nikada do tada nisu išle na pregled, ukoliko osete bilo kakav znak infekcije (bol, svrab, peckanje), ili ukoliko su seksualno aktivne ili planiraju upotrebu kontracepcije. Prvi pregled ne mora nužno podrazumevati primenu dijagnostičkih postupaka. Prvi susret sa ginekologom može uključivati samo savetovajne, kako bi pacijentkinja postavila sva pitanja u vezi sa mogućim zdravstvenim problemima, kontracepcijom, zaštiom, menstruacijom...

ginekološki pregled2

Poseta ginekologu može biti neprijatno ili čak zastrašujuće iskustvo za ženu. Ipak, redovan ginekološki pregled omogućava svakog ženi da faktore rizika svede na minimum i da u svakom trenutku bude svesna svog zdravstvenog stanja. Jasno je da je trenutak neprijatnosti mala cena za očuvanje našeg zdravlja - najvećeg blaga kojim raspolažemo. Redovni susreti s ginekologom će vam omogućiti i da izgradite odnos s izabranim ginekologom - opustićete se i biće vam lakše da postavite sva pitanja koja vas muče, a stručnjak će dobiti sve informacije koje su mu neophodne da stekne pravu sliku o stanju vašeg zdravlja. Odgovoriće na sva pitanja i detaljno voditi računa o zdravlju vašeg reproduktivnog sistema. Ukoliko nemate svog izabranog ginekologa, na sajtu Hipokratije možete pronaći, uporediti i odabrati lekara na osnovu iskustva drugih žena ili pak dati preporuku deljenjem iskustava sa Hipokratija zajednicom

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right