Krv u mokraći

2. oktobar 2023.

4 MIN


Cover Image for Krv u mokraći

Krv u mokraći, poznata i kao hematurija, predstavlja prisustvo crvenih krvnih zrnaca u urinu. Stanje može biti vidljivo golim okom ili mikroskopskim pregledom urina.

Uzrok pojave krvi u mokraći

Prisustvo krvi u mokraći može biti uzrokovano različitim faktorima i medicinskim stanjima.

Infekcije urinarnog trakta: Infekcije kao što su cistitis (infekcija mokraćnog mehura) ili pielonefritis (infekcija bubrega) mogu iritirati sluznicu urinarnog trakta i uzrokovati krvarenje.

Kamenje u bubregu ili mokraćnom mehuru: Kamenje koje se formira u bubrezima, mokraćnom mehuru ili drugim delovima urinarnog trakta, može oštetiti tkivo i sluznicu, što dovodi do krvarenja.

Trauma: Fizička trauma ili povreda u predelu bubrega, mokraćnog mehura ili uretre (mokraćne cevi) može izazvati hematuriju.

Bubrežna bolest: Hronične bolesti bubrega, kao što su bubrežni kamenci, upalne bolesti bubrega ili policistična bolest bubrega, mogu biti uzrok hematurije.

Maligni tumori: Rak bubrega, mokraćnog mehura, prostate ili drugih delova urinarnog trakta, može uzrokovati prisustvo krvi u mokraći.

Upalne bolesti: Upalne bolesti urinarnog trakta, kao što su intersticijalni cistitis, mogu dovesti do krvarenja u mokraći.

Fizička aktivnost: Intenzivna fizička aktivnost, kao što je trčanje na duže staze, može povremeno uzrokovati prisustvo mikroskopskog krvarenja u mokraći.

Hemofilija ili drugi poremećaji koagulacije: Osobe koje imaju poremećaje koagulacije krvi, kao što je hemofilija, mogu imati veću sklonost ka krvarenju u različite delove tela, uključujući urinarni trakt.

Osobe koje primete krv u svom urinu bi trebalo da se konsultuju sa lekarom, kako bi se utvrdio uzrok i planiralo odgovarajuće lečenje. Dijagnostički testovi, kao što su ultrazvuk, CT skeniranje, cistoskopija i laboratorijske analize urina, često se koriste kako bi se identifikovalo osnovno stanje i postavila tačna dijagnoza.

Simptomi koji prate pojavu krvi u mokraći

Prisustvo krvi u mokraći može biti ispraćeno:

Vidljivom promenom boje urina: Jedan od najčešćih simptoma je promena boje urina. Urin može postati ružičast, crvenkast, smeđ ili čak izgledati kao čista krv, što zavisi od količine krvi u mokraći.

Bolom ili osećajem nelagodnosti: Osobe sa hematurijom mogu osećati bol ili nelagodnost u donjem delu stomaka, krstima, bokovima ili preponama. Ova bol može biti blaga ili ozbiljna, i može biti konstantna ili se javljati povremeno.

krv-u-mokraći

Čestim ili bolnim mokrenjem: Hematurija može biti praćena čestim mokrenjem ili osećajem peckanja tokom mokrenja, što može ukazivati na infekciju urinarnog trakta.

Oticanjem: U nekim slučajevima, hematurija može biti praćena oticanjem stopala, nogu ili drugih delova tela, što može ukazivati na probleme sa bubrezima.

Bolom u leđima: Hematurija povezana sa problemima u bubrezima ili urinarnim putevima može izazvati bol u leđima, posebno u krstima.

Temperaturom: U slučaju hematurije povezane sa infekcijom urinarnog trakta ili upalom bubrega, može se javiti groznica.

Osećajem umora i slabosti: Ozbiljniji problemi sa bubrezima koji uzrokuju hematuriju mogu dovesti do simptoma umora i opšte slabosti.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako primetite krv u mokraći, važno je da se konsultujete sa lekarom kako bi se utvrdio uzrok i postavila tačna dijagnoza. Hematurija može biti znak ozbiljnijeg problema, pa je važno da se na vreme obratite stručnjaku za dalju procenu i lečenje.

Lečenje stanja čiji je simptom pojava krvi u mokraći

Lečenje stanja koje je ispraćeno pojavom krvi u mokraći zavisi od uzroka ovog stanja. Hematurija može biti posledica različitih medicinskih problema, pa je važno identifikovati osnovni uzrok, kako bi se sprovelo odgovarajuće lečenje.

Prvi korak je poseta lekaru kako bi se postavila tačna dijagnoza. Lekar će izvršiti pregled, uzeti detaljnu anamnezu i može naložiti različite dijagnostičke testove, kako bi utvrdio uzrok hematurije. Lečenje će zavisiti od osnovnog uzroka hematurije. Na primer, ako je uzrok infekcija urinarnog trakta, lekar će propisati antibiotike. Ako je prisutno kamenje u bubregu, možda će biti potrebno hirurško uklanjanje kamenja.

U nekim slučajevima, hematurija može biti posledica benignih problema, kao što su upala ili manje povrede. U ovim slučajevima, lekar može preporučiti lekove za kontrolu simptoma, kao što su bolovi ili nelagodnost.

Nakon početnog lečenja, lekar će pratiti napredak i može naložiti dodatne testove kako bi se osiguralo da je uzrok hematurije potpuno rešen i da se simptomi ne vraćaju.

U nekim slučajevima, promene u načinu života, kao što su ishrana i unos tečnosti, mogu pomoći u prevenciji ponovnog pojavljivanja hematurije.

Hematurija može biti simptom ozbiljnijih stanja, uključujući rak urinarnog trakta, pa je važno da se potpuno ispitaju svi mogući uzroci. Samo lekar može postaviti tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajuće lečenje. U slučaju pojave krvi u mokraći, preporučuje se da se što pre konsultujete sa lekarom, kako bi se započelo odgovarajuće lečenje i pratila situacija.

Unesite pojam “krv u mokraći” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija i dobićete uvid u iskustva drugih pacijenata. Istovremeno, dobićete priliku da pronađete najbolju zdravstvenu negu za sebe. Nakon pregleda i lečenja, ostavite svoje iskustvo na platformi Hipokratija i na taj način pomozite drugima koji se bore sa istim problemom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right