Alergija na ambroziju - kako uticati na simptome


Cover Image for Alergija na ambroziju - kako uticati na simptome

Alergija na ambroziju je imunološki odgovor organizma na polen biljke poznate kao ambrozija (Ambrosia). Ambrozija je vrsta korova koja se često nalazi u ruralnim i urbanih područjima, a njen polen je jedan od najčešćih okidača alergijskih reakcija.

Alergija na ambroziju obično se javlja tokom sezone cvetanja ambrozije, koja obično počinje u kasnoj letnjoj ili ranoj jesenjej sezoni, zavisno od geografskog područja. Ambrozija je poznata kao jedan od najjačih alergena među biljkama.

Simptomi alergije na ambroziju

Simptomi alergije na ambroziju mogu uključivati:

  • Kijanje: Osobe koje su alergične na ambroziju često imaju napade kijanja koji mogu biti iznenadni i učestali.
  • Curenje iz nosa: Nosna sluznica može biti iritirana, što dovodi do povećanog lučenja sluzi iz nosa.
  • Zapušen nos: Nosni prolazi mogu postati zapušeni, otežavajući normalno disanje.
  • Svrab i peckanje nosa, očiju i grla: Osobe alergične na ambroziju mogu imati svrab u nosu, očima i grlu, što često dovodi do češanja i iritacije tih područja.
  • Crvene, vodenaste oči: Oči su često zahvaćene alergijskom reakcijom na ambroziju, što može izazvati crvenilo, suzenje, svrab i peckanje.
  • Kašalj: Kašalj može biti prisutan kao odgovor na iritaciju sluznice grla i disajnih puteva.

U težim slučajevima alergije na ambroziju, mogu se javiti i simptomi kao što su umor, glavobolja, otežano disanje i pogoršanje astme.

Lečenje alergije na ambroziju

Lečenje alergije na ambroziju može uključivati kombinaciju sledećih pristupa:

Antihistaminici: Antihistaminici su lekovi koji se koriste za kontrolu simptoma alergije, kao što su svrab, kijanje i curenje iz nosa. Ovi lekovi blokiraju delovanje histamina, supstance koju organizam oslobađa kao odgovor na alergen. Antihistaminici mogu biti dostupni u obliku tableta, sirupa, kapi za oči ili spreja za nos.

alergija-na-ambroziju1

Intranazalni kortikosteroidi: Intranazalni kortikosteroidi su lekovi u obliku sprejeva za nos, koji se koriste za smanjenje upale i simptoma alergijskog rinitisa. Oni deluju na sluznicu nosa, smanjujući oticanje i zapaljenje. Ovi lekovi se obično primenjuju svakodnevno tokom sezone ambrozije.

Dekongestivi: Dekongestivi su lekovi koji pomažu smanjenju otoka sluznice nosa, što olakšava disanje. Međutim, neophodan je oprez prilikom korišćenja dekongestiva, jer dugotrajna upotreba može dovesti do nuspojava, poput reaktivnosti sluznice nosa i pogoršanja simptoma.

Imunoterapija: Imunoterapija, poznata i kao alergenska imunoterapija ili "vakcina za alergiju", može biti korisna kod osoba s teškim simptomima alergije na ambroziju. Ova terapija uključuje postepeno uvođenje male količine polena ambrozije u organizam, kako bi se postepeno smanjila reakcija imunog sistema. Ova terapija se obično primenjuje tokom dužeg vremenskog perioda pod nadzorom stručnjaka.

Simptomatsko lečenje: Osim navedenih lekova, simptomi alergije na ambroziju mogu se ublažiti i drugim merama, kao što su upotreba hladnih obloga na očima za smanjenje otoka, ispiranje nosa slanim rastvorom radi eliminacije polena i korišćenje naočara za sunce kako bi se smanjio kontakt polena s očima.

Konsultujte se sa lekarom ili alergologom kako biste dobili tačnu dijagnozu i preporuke za lečenje koja odgovaraju vašem individualnom slučaju.

Prirodne metode lečenja

Postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije na ambroziju. Važno je napomenuti da ove metode neće izlečiti alergiju, ali mogu pružiti olakšanje.

Med i pčelinji proizvodi: Postoji teorija da konzumiranje lokalnog meda može pomoći u smanjenju simptoma alergije na ambroziju. Prema ovoj teoriji, redovno unošenje malih količina polena ambrozije putem meda, može pomoći organizmu da razvije imunitet na alergen. Međutim, ova pretpostavka nije naučno dokazana, i svakako se preporučuje konsultacija s lekarom pre primene ove metode.

Ishrana koja sadrži crveni luk, jabuke, brokoli i bobičasto voće može da ima uticaj na smanjenje tegoba usled alergije na ambroziju.

Riblje ulje: Omega-3 masne kiseline, prisutne u ribljem ulju, imaju protivupalno dejstvo i mogu pomoći u smanjenju alergijskih reakcija. Dodatak ribljeg ulja ishrani može biti koristan u pokušaju kontrole simptoma alergije.

Probiotici: Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crevne flore. Neka istraživanja sugerišu da određeni probiotici mogu umanjiti simptome alergijskog rinitisa. Konsultujte se sa stručnjakom pre odabira probiotika.

Očistite unutrašnje prostorije: Redovno čišćenje i održavanje unutrašnjih prostora može pomoći u smanjenju prisustva polena ambrozije u kući. Usisavanje, brisanje prašine i redovno pranje posteljine, mogu pomoći u smanjenju izloženosti polenu.

alergija-na-ambroziju2

Važno je naglasiti da bi se pre primene bilo koje prirodne metode trebalo posavetovati sa lekarom. Lekar će vam pružiti relevantne informacije i preporuke, uzimajući u obzir vaše specifične potrebe i zdravstveno stanje.

Ukoliko ste iskusili neke od navedenih simptoma u periodu kada cveta ambrozija, trebalo bi da posetite lekara. Lekar će obaviti alergo testiranje i utvrditi šta izaziva alergijsku rekaciju, te će na osnovu rezultata preporučiti adekvatnu terapiju. Unesite “alergija na ambroziju” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na osnovu dobijenih rezulata moći ćete da odaberete najboljeg lekara, prema preporukama drugih pacijenata. Ostavite svoje iskustvo nakon pregleda i na taj način pomozite drugima koji se suočavaju sa istim simptomima.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right