Bipolarni poremećaj - šta je i kako se tretira


Cover Image for Bipolarni poremećaj - šta je i kako se tretira

Bipolarni poremećaj je hronični poremećaj, sa teškim simptomima. Statistika kaže da jedna od sto osoba pati od bipolarnog poremećaja, što upućuje na njegovu učestalost. Ova bolest pogađa podjednako i muškarce i žene.

Bolest karakterišu promene raspoloženja, koje se kreću od duboke depresije do ekstremne euforije. Dužina trajanja faza se razlikuje od osobe do osobe. Kod nekih ljudi svaka faza traje danima, dok kod drugih može da traje mesecima. Postoje i pacijenti koji su sve vreme depresivni, sa povremenim i kratkotrajnim maničnim fazama.

Uzrok nastanka bipolarnog poremećaja

Okidači za nastanak bipolarnog poremećaja su:

  • Genetska predispozicija
  • Ekstreman stres
  • Intenzivna upotreba droge i alkohola
  • Hemijski disbalans u mozgu

Iskustvo je pokazalo da jake traume iz detinjstva takođe mogu da budu okidač za nastanak poremećaja. Osobe koje su zanemarivane u toku detinjstva, imaju veliku šansu da obole.

Ipak, ne postoji usaglašen stav struke o glavnom okidaču koji utiče na nastanak bipolarnog poremećaja.

Simptomi bipolarnog poremećaja

Kod osoba koje imaju bipolarni poremećaj, primećuju se promene u ponašanju, razmišljanju, emocijama, kao i u fizičkom aspektu.

Generalno, simptomi su:

  • Naizmenične epizode depresije i manije
  • Promene u energiji
  • Nesanica
  • Gubitak apetita
  • Osećaj tuge i besmisla
  • Rasejanost i teškoće u pamćenju
  • Nemir i razdražljivost
  • Osećanje krivice i očaja
  • Trzanje lica i brz govor, uz česte promene teme

Bipolarni poremećaj prate: kontinuirani osećaj nezadovoljstva, potreba za čestim plakanjem i nemogućnost uživanja u stvarima koje su inače pričinjavale zadovoljstvo. U početku osoba oseća uznemirenost, što s vremenom utiče na njeno samopouzdanje. Najmračniji osećaj koji ovaj poremećaj donosi je želja za samoubistvom.

Obolela osoba ne može da se pokrene, ima poteškoće u obavljanju svakodnevnih obaveza i postepeno prekida kontakte sa okolinom.

Bipolarni poremećaj najčešće počinje depresivnom fazom, koja uglavnom duže traje, te biva naglo prekinuta naletom energije tokom manične epizode. Kod obolelih se mogu pojavljivati i samo manične epizode. Bez terapije, depresivna faza u proseku traje od šest do deset meseci, a manična oko tri meseca.

Depresivna epizoda

Depresivna faza može varirati po intenzitetu i simptomima od osobe do osobe. Može se javiti blaga depresija, ali i duboka depresija, ispraćena psihotičnim ponašanjem..

U težim slučajevima, osoba postaje sklona samoubistvu, usled javljanja iracionalnih ideja o sopstvenoj grešnosti, bezvrednosti i nesposobnosti. (ovo se može boldovati) U ovoj fazi bolesti, osoba je izuzetno pasivna i bez energije, uz klonuli izgled. Depresija se može nastati brzo, u roku od samo par dana, ili se razvijati tokom nekoliko nedelja.

bipolarni-poremećaj1

Manična epizoda

Manična epizoda uglavnom počinje veselim i euforičnim ponašanjem, koje se razlikuje od standardnog pozitivnog raspoloženja, jer često nije u skladu s trenutnim okolonostima. Osoba ima izraženu gestikulaciju i mimiku. Manična epizoda se može manifestovati i napadnim ponašanjem, a često se dešava da obolela osoba u ovom periodu bira neobične kombinacije obuće i odeće. Osoba je stano u pokredu, ima poteškoće da se koncentriše, apetit je slabiji, što može dovesti do smanjenja težine.

U toku manične faze, obolela osoba može biti sklona rasipništvu, a mogu se javiti i problemi s kockom.Nepromišljene odluke su česte, što u problem može dovesti obolelog, ali i ukaljati ugled porodice i bliskih osoba. Nedolično ponašanje prate drski komentari i pojačan libido. U ovoj fazi oboleli smatra da je u odličnoj kondiciji i dobrog zdravlja, te će najčešće članovi porodice zatražiti stručnu pomoć.

Ako ovakvi naleti euforičnog raspoloženja i energije duže traju, govorimo o hipomaniji.. U ovom stanju osoba je ekstremnije društvena i komunikativna, nema potrebu za spavanjem i oseća velikolično zadovoljstvo. Tokom hipomanije osoba vodi normalan život.

bipolarni-poremećaj2

Postoji i takozvani mešani oblik bipolarnog poremećaja i karakterišu ga veoma brze i česte promene - od depresije do manije. U slučaju mešanog oblika bipolarnog poremećaja, osoba isotvremeno može osećati simptome dve krajnosti - depresije i manije.

Reč je o oboljenju koje je vrlo ozbiljno i može uticati na svakodnevni život ukoliko se ne tretira. Simptomi bolesti mogu uticati na poslovne i privatne odnose, te često osobu sprečavaju da normalno funkcioniše.

Ukoliko sumnjate da neko u Vašoj okolini boluje od ovog bipolarnog poremećaja, obratite se psihijatru u cilju postavljanja dijagnoze i utvrđivanja delotvorne terapije.U proces lečenja često je uključena porodica, kako bi se dobila celokupna slika stanja obolelog. Ukoliko ne znate kom lekaru da se obratite, ukucajte “bipolarni poremećaj” u prostor za pretragu na Hipokratija platformi. Dobićete uvid u iskustva drugih ljudi, koja Vam mogu biti od velike pomoći prilikom izbora stručnjaka. Pomozite drugima sa istim problemom, tako što ćete svoje iskustvo podeliti sa zajednicom na platformi.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right